Jézusom, mostanáig rosszul Unóztunk?

Az unalomból végigböngészett játékszabály furcsa kis meglepetéseket tartogat. Megkérdeztem a Mattelt, és tényleg MINDENKI rosszul játszik.

Unózni mindenki tud, a játék már a sokadik generáció óta tartja magát. Vívtunk hatalmas unócsatákat a szüleinkkel, aztán a haverokkal, aztán most a saját gyerekeinkkel. De akkor hogy a csudába kerülhette el a figyelmünket, hogy a fekete húzz négy lapot színválasztós kártya használatára egész speciális szabályok vonatkoznak??? Valószínűleg mindenki VALAKITŐL tanult unózni, és soha, senki nem a játékszabályból.

A Better Homes and Gardens oldalán bukkantam egy cikkre, ami erről szólt. És kíváncsi lettem, igaz-e. És meglepődtem. A magyar játékszabályok ugyanis azt nem írják, mint amit a BHG poszt, viszont azért tartogatnak meglepetéseket.

shutterstock 447844249

Vagy ti tudtátok, hogy a fekete plusz négyet csak akkor lehet lerakni, ha nincs olyan színű lap a kezedben, mint ami az utolsó dobott lap volt? És ez még nem minden! Mást is megvádolhatunk a jogtalan használatával, ám ez egyáltalán nem kockázatmentes, mert ha tévedtünk, akkor hatot kell húzni? Ha viszont tényleg sunyult, akkor meg neki kell négyet!

A mi dobozunkból persze már rég elvesztett a játékszabály, de a neten ezt találtam:

"Színválasztó húzz-négyet kártya

Ha ilyet dob, Ön választhat színt PLUSZ a következő játékosnak 4 lapot kell húznia a HÚZÓ pakliból és kimarad a menetből. Van azonban egy bökkenő! Csak akkor dobhatja el ezt a kártyát, ha NEM tart másik kártyát, amelynek a SZÍNE egyezik az ELDOBÓ paklin lévő lapokkal (a kártyát el lehet dobni, ha rendelkezik egyező számú kártyával vagy akciókártyával). Ha ilyen kártyát fordítunk fel kezdőlapnak, vissza kell tenni a pakliba és másikat húzni.

Megjegyzés: ha úgy véli, hogy jogtalanul dobtak színválasztó húzz-négyet kártyát (azaz a játékos egyező kártyát tart), kihívhatja azt a játékost. A kihívott játékosnak meg kell mutatnia Önnek (a kihívónak) a lapjait. Ha így van, a kihívott játékosnak Ön helyett kell húznia húzz-négyet kártyát. Ha azonban a kihívott játékos ártatlan, Önnek kell húzni 4 PLUSZ 2 kártyát (összesen 6-ot)!"

Ilyen-olyan verzióban leírva, de legalább négy forrásban ugyanez szerepelt.

shutterstock 561382315

Már épp elkönyveltem, hogy MINDENKI rosszul unózik, amikor szembe jött egy ötödik oldal, és ez:

"Wild Draw Four (húzz négyet + színválasztás):
Ezt a kártyát is bármikor ki lehet játszani. Ezzel a kártyával két legyet üthetünk egy csapásra: a szín is megválasztható és ráadásul a következő játékosnak 4 kártyát kell felvennie és egyet sem tehet le. Ez a kártya igen fontos szerepet játszik, mindaddig visszatartható, ameddig a kijátszott színre vagy számra tudunk tenni. "

Nektek van játékszabályotok? Abban melyik szerepel? És egyáltalán, hogyan kell használni a fekete +4-es lapot?

A fekete +4-es kártya

Írtam a Mattelnek, hogy mondják meg a tutit, és árulják el, mi a hivatalos álláspont a fekete +4 ügyében. És az derült ki, hogy a hivatalos álláspont az, ami az eredetileg linkelt cikkben van. Vagyis a fekete +4-et TÉNYLEG csak akkor lehet kijátszani, ha semmi mást nem. Ez alapján mindkétféle Magyarországon elterjedt játékszabály verzió unortodox. Ti hogy szoktátok játszani?

Oszd meg másokkal is!
Mustra