Húzgáljuk a kukit, vagy ne húzgáljuk?

Kezdetben teljesen normális, ha a fitymát nem lehet hátrahúzni. Feszegetni nem szabad, nehogy bajt csináljunk, kenegetni viszont érdemes. 14 éves kor körül magától is normalizálódik a helyzet. A műtét csak a leges legutolsó lehetőség.

Kisfiús anyák között, rögtön az „esett-e már le a mászókáról”, illetve a „pisilt-e már bilibe” téma kivesézése után, felmerül a „na és, hogy áll a kukija” kérdés is. Mármint pontosabban az érdekli ilyenkor a gondos szülőt, hogy mi újság a fitymával, visszahúzható-e már, vagy sem. Az élet nagy kérdései.

Nos, az esetek nagy többségében a kisgyerekeknél természetesen még nem visszahúzható, ami teljességgel normális, ennek ellenére az anyák aggodalmaskodnak egy sort, vagy –vérmérséklettől függően – különböző rémtörténetekkel traktálják egymást.

Úgyhogy itt az ideje, hogy megnézzük, mi az igazság, mit mutatnak a kutatások. Egyszerűbben: kell-e húzgálni a fitymát, vagy nem kell, és tényleg csak a műtét segít-e a fitymaszűkületen. Szerencsére egyáltalán nem, és a legtöbb esetben semmiféle rémes beavatkozásra nincs szükség – áll dr. Szakács Krisztina gyermekháziorvos, nemzetközi kutatási eredményeken alapuló feljegyzésében.

shutterstock 210885265
Shutterstock

Kezdetben mint a borsó, meg a héja (sőt, még annál is jobban)

A fityma az embrionális élet 4-5-ik hónapjára fejlődik ki, és az a dolga, hogy védje a makkot és a húgycsőnyílást. Az újszülöttek előbőre az esetek 96 százalékában még hozzátapad a makkhoz, vagyis kimondottan ritka, hogy már születéskor hátrahúzható, de ha igen, az is normális.  

Tehát, szinte minden kisfiú úgy születik, hogy úgynevezett fiziológiás fimózisa van, vagyis a fityma rátapad a makkra, és nem hátrahúzható. Ez teljesen természetes jelenség, így normális.

Általában, vagyis az esetek 99 százalékában, a gyerek 14 éves kora körül magától megoldódik a helyzet, tehát, ha a kuki nem gyulladt, sebes, vagy egyéb elváltozást nem észlelünk, akkor nem kell emiatt aggódni, és főleg nem kell orvoshoz vinni, vagy műtéttel riogatni a gyereket.

Kukiápolási egyszeregy

Az újszülött péniszével nincs különösebb teendő, fürdetéskor (semleges fürdető szerrel, vagy sima vízzel fürdessük!) óvatosan meg kell mosni, és kész. Húzgálni nem szabad!

Javasolt a gyakori pelenkacsere, mert ezzel elejét vehetjük a fertőzéseknek, pelenkakiütésnek.

Hat hónapos korig hagyjuk békén a fitymát! Ebben a korban szükségtelen, sőt tilos hátrahúzni!

Később is csak óvatosan, erőltetés nélkül húzzuk hátra, nehogy vérzést, sérülést okozzunk, és ezzel magunk idézzünk elő patológiás (kóros) fimózist!

Ügyeljünk rá, hogy a fitymát mindig húzzuk vissza az eredeti helyére, és később a gyereket is tanítsuk meg erre! 

Fitymatorna+szteroidos kenőcs csodát tesz

A fitymatornát, vagyis az előbőr óvatos hátrahúzását 6 hónapos korban érdemes elkezdeni, praktikusan fürdetéskor, illetve a pelenkacserék alkalmával, naponta többször is.

Mivel a fityma letapadása idővel oldódik, az alatta összegyűlő sárgás váladék, a smegma is távozni tud. Ettől nem kell megijedni, teljesen normális, hogy ott van, a szerepe pedig az, hogy „kenőanyag” legyen: a makk és a fityma ne dörzsölje egymást.

Bár a fiziológiás fimózis általában magától is megoldódik, szteroidos krém használatával elő lehet segíteni a folyamatot. Az utóbbi években végzett kutatások tanulsága azt mutatja, hogy a szteroid krémek használata biztonságos és hatékony, ezért érdemes 4-8 héten át a fitymatorna mellett betamethasone, triamcionole, vagy fluticasone propionate tartalmú krémmel kenegetni a kukit.

A végső konklúzió, hogy a fiziológiás fimózist, (vagyis, ha nem beteg a kuki, csak nem lehet hátrahúzni a fitymát), konzervatív terápiával kell és lehet kezelni, a műtéti megoldás (körülmetélés) pedig nem javasolt. Előfordul, hogy a fitymát gombos végű eszközzel fejtik fel, nos, ez ma már szakmai hibának számít, még akkor is, ha előtte érzéstelenítést alkalmaznak.

shutterstock 726701509

Mikor vigyük orvoshoz a gyereket?

Ha a gyerek fitymája hátra szorul, és nem tudjuk előre húzni (parafimózis), akkor a lehető leggyorsabban forduljunk orvoshoz! Mivel a gyerek szenved, nem is igen tudunk mást csinálni, a helyzet megoldása viszont azért is fontos, mert a hátraszorult fityma akadályozza a makk vérellátását.

Szintén orvoshoz kell fordulni, ha a kukin sebet, heget látunk, és emiatt nem mozog a fityma, holott előtte már hátra lehetett húzni. Sajnos ez legtöbbször éppen az előbőr erőltetett hátrahúzása, szükségtelen fityma felfejtések, elhamarkodott műtétek miatt alakul ki, ezért inkább óvakodjunk az ilyesmitől!

Természetesen akkor is orvoshoz kell vinni a gyereket, ha valami miatt fáj a fütyije, akár vizeléskor, akár erekciókor, vagy pedig visszatérő gyulladása van.

Persze ilyenkor sem kell megijedni, mert az esetek legnagyobb részében még mindig simán elkerülhető a műtét fitymatornával és szteroidos kenőcs használatával.

Dr. Szakács Krisztina az eredeti jegyzetében még egy csomó kóros esetet felsorol, fotókkal jól dokumentálva. Ha valaki szeretne alaposan kikupálódni a témából, ide kattintva teheti meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek