Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

A várva várt döntés révén nem csak az oltott gyermekek védelme valósítható meg, hanem olyan személyeké és családtagoké is, akik életkoruk vagy alapbetegségük miatt nem olthatóak.

Hamarosan valóra válik sok szülő álma: 2019. januárjától a bárányhimlő elleni oltással bővül az életkorhoz kötött védőoltások köre. A gyerekorvosok már régóta javasolják, hogy a bárányhimlő elleni oltás bekerüljön az oltási rendbe, ugyanis még az enyhe lefolyású betegség is annyira legyengíti az immunrendszert, hogy a gyógyult kisgyerekek utána még hetekig fogékonyabbak azokra a fertőzésekre, amiket a bölcsődében, óvodában egyébként is könnyen összeszednek. Ráadásul a bárányhimlő és az influenzaszezon ugyanarra az időszakra esik, így a bárányhimlőn átesett gyerekek legyengült immunrendszerrel kell, hogy megküzdjenek az influenzával.

A bárányhimlő elleni oltással bővül az életkorhoz kötött védőoltások köre 2019. januárjától. Az oltást két részletben kell beadni, 15 és 18 hónapos korban. Dr. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója szerint ez a lépés hozzájárul ahhoz, hogy visszaszoruljon az esetenként súlyos szövődményekkel és kórházi kezeléssel járó fertőző betegség terjedése, illetve adott esetben enyhébb legyen a lefolyása.

A bárányhimlő leggyakoribb szövődménye a bőr bakteriális felülfertőződése és hegesedése, de előfordulhat akár tüdő-, agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is.

shutterstock 357114182
Shutterstock

Az AIPM igazgatója a Kormányinfón bejelentett döntésről elmondta, hogy a bárányhimlő elleni oltás beemelésével nem kizárólag az oltott gyermekek védelme valósítható meg, hanem olyan személyeké és családtagoké is, akik életkoruk vagy alapbetegségük miatt nem olthatóak. Nem elhanyagolható a döntés nemzetgazdasági hatása sem, hiszen a kevesebb megbetegedés miatt csökken a szülők táppénzes napjainak száma, és csökkennek a kórházi kiadások.

Dr. Holchacker Péter elmondta, hogy egy oltóanyag átlagos gyártási ideje 18-24 hónap, amelynek során akár 500 gyártási folyamat, 600 minőségi teszt és 400 alkotóelem is szükséges lehet.

shutterstock 182518043
Shutterstock

A bárányhimlő elleni védelem jelenleg két, körülbelül két hónap eltéréssel beadott oltásból áll. A két ampulla vakcina közel 20 ezer forintba kerül, a költségek ellenére sok szülő mégis beadatja a gyermekeinek. A védettség egy életre szól, de felnőtt korban lehet emlékeztető oltással erősíteni a szervezet védelmét. És arról, hogy miért is olyan veszélyes a bárányhimlő, ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben

Oszd meg másokkal is!
Mustra