SZÜLŐSÉG

Nem kell a tini legjobb barátjának lenni!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. március 27., vasárnap 14:01

Létezik olyan felfogás, hogy az igazán jó szülő nem is olyan, mint egy anya vagy egy apa, sokkal inkább, mint egy jó barát, vagy akár a legjobb barát: a gyerek legközelebbi, egyenrangú bizalmasa. Különösen, amikor eléri a fiatal a tinédzser kort, akkor fogalmazódik meg ez a cél a szülők egy részében.

Ha valaki úgy fogalmaz, „jó barátok” a gyermekével, az jelentheti pusztán azt is, hogy jókat beszélgetnek, élvezik a közös programokat, és nem minden pillanatban uralja a kapcsolatukat az alá-fölé rendeltség hangsúlyozása. Ebben az értelemben persze örömteli, ha van a szülő-gyerek kapcsolatnak baráti oldala, baráti arculata is. De ha valaki arra törekszik, hogy kifejezetten baráti kapcsolattá alakítsa át a szülő-gyermek relációt, annak komoly buktatói vannak.

shutterstock 293975219
Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: egy mesevárosban teljesedett be álmunk

kh 2016. március 26., szombat 12:30

Az annak idején 24 óra leforgása alatt megtalált, mindenféle keresetigazolás nélkül kibérelhető freitali lakás azonnal a szívünkhöz nőtt: ott kezdtük el németországi életünket négy gyerekkel és egy macskával. De a három szobás kecó már a kezdetekkor szűknek tűnt ennyi embernek, és ahogy teltek a hónapok, egyre kisebbnek éreztük a szobákat, és egyre sürgetőbbnek a költözést egy tágasabb bérleménybe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki zombiként fotóztatni a gyereket?

Menő/Ciki

bb 2016. március 26., szombat 11:55

Nem arról van szó, hogy elnéztük volna a naptárat és elcsúsztunk volna a Halloween vagy a farsangi buli előkészületeivel, egyszerűen az történt, hogy a 23 éves fotós, Amelia Rose szerint semmi hátborzongató nincs abban, ha élőhalottnak maszkírozza vagy Photoshoppolja a gyerekeket a munka során. – hívja fel a figyelmet a furcsa jelenségre a Metro.co.uk.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1470 szavazat 1677 szavazat

Fiúgyerekek a modern iskola ellen - 0:1

Primilla 2016. március 25., péntek 14:09

Egyre inkább elfog a pánik, ahogy közeledik az idő, hogy iskolába adjam az örökmozgó kisfiamat, aki mindig kitalál valamit (és meg is valósítja, még ha szét is kell érte szerelni a turmixgépet), és leginkább bokáig érő pocsolyában guggolva érzi jól magát, ahogy a vízben mozgó cuccokat tanulmányozza. Vészesen közeledik az idő, hogy ezt a gyereket beültessék egy iskolapadba, és a következő 12 évben csöndben és mozdulatlanul kell gondolkodnia olyan dolgokon, amik nem igazán érdeklik, mert sokkal fontosabb dolgok járnak az eszében.

Sok-sok fiús anyuka blogját olvasom, és azt látom, hogy nem vagyok egyedül. Ők ugyanígy félnek az iskolától, az egyébként teljesen normális, jó fej gyereküket a tanárok szemével nézve „furcsának” tartják, de legalább is semmiképpen sem kompatibilisnek az iskolapaddal.

Nemrégiben találtam egy cikket a Washington Postban, és hirtelen igazolva láttam az elméletemet: a fiúgyereknek az iskola kínszenvedés. A cikkben egy nyolcéves fiú anyukája, Jennifer Fink írja meg, hogy mekkora baj, hogy az oktatási rendszer egyáltalán nem vesz tudomást a fiúgyerekek igényeiről, és csodálkoznak, hogy csak a baj van velük.  Íme.

shutterstock 292955825

"A nyolcéves fiam gyötrődik az iskolában. Már megint.

A téli szünet után nem volt könnyű visszaülni az iskolapadba. Az iskolai szabályok és elvárások – Maradj Nyugton! Légy Csendben! Csináld, Amit Mondtam! Nem Többet, Nem Kevesebbet! – bántják őt, és ez látszik is rajta. A tanára írt nekem egy e-mailt, amiben jelezte, hogy megváltozott a gyerek viselkedése, (dacoskodik, nem működik együtt), és tudni szeretné, nincs-e valami baj itthon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elhízás ellen is véd a kistesó

Puskás Pálma 2016. március 24., csütörtök 20:55

A kistestvér születése többnyire némiképp sokkoló az elsőszülött gyermek számára, azonban hosszú távon rengeteg előnye is van – például mindig lehet kivel játszani, nem kell egyedül aludni egy szobában, és a szülők is több szocpolt kapnak.

Egy friss kutatás szerint a kistestvér születése ráadásul még az elhízás ellen is véd: a Pediatrics (Gyermekgyógyászat) című nemzetközi szaklapban megjelent tanulmány szerint kisebb eséllyel híznak el azok a gyerekek, akiknek még nagyóvodáskora előtt hoz a gólya egy kistestvért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szex és a szobában alvó gyerek: szabad vagy sem?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. március 23., szerda 20:53

Nagy port kavart egy bejegyzés a Netmums nevű fórumon, ahol egy anya elismerte, hogy szexelnek a férjével, miközben ugyanabban a szobában alszik a nyolc és tíz éves gyerekük. A hozzászólások a megengedőtől a mélységesen elítélőig terjedtek, a gyermekbántalmazás fogalma is felmerült. Egy biztos: sokakat megmozgatott a téma, és messze elterjedt a fórum híre.

A kérdés tehát az, vajon szabad-e szexuális életet élni, miközben a szobában vannak, elvileg alszanak a gyerekek. A zsigeri válasz a többségnél valószínűleg nemleges, és végső soron a pszichológiai válasz is az.

Miközben legyünk őszinték, olyan „jóléti” maga a kérdésfelvetés is, hiszen ahol sokan élnek egy szobában, és azon a szobán kívül csak a vizes helyiségek vannak (ha vannak), és szóba sem jön egy nappali kényelmes kanapéval, sem pedig olyan trükkök, hogy a gyerekek a nagyiékkal moziba mennek, miközben a szülők otthon édes kettesben lehetnek, egyszerűen nem életszerű a felvetés. Úgy oldják meg a szülők, ahogy tudják, gyorsan, csendben, éjjel a paplan alatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanársztrájk a tavaszi szünet utáni első napon

Primilla 2016. március 23., szerda 10:40

Egy órás munkabeszüntetést jelentett be március 30-ára Pukli István, a Tanítanék Mozgalom egyik vezéralakja. Vagyis pontosabban március 15-étől számítva nyolc napot adott a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek, hogy bocsánatot kérjenek „az elmúlt hat évben megfélemlített, megalázott emberektől, azoktól, akik Magyarország jövőjéért vagy a saját jogaikért emeltek szót”.

Ez a bocsánatkérés nem történt meg március 23-áig, vagyis március 30-án, reggel 8 és 9 óra között jön a munkabeszüntetés, ami ugyan első alkalommal csak egy órán át tart, viszont mindenkit hívnak, aki egyetért a követeléseikkel. Nem csak a tanárokat: a mozgalom számításai (és felmérések) szerint a társadalom 75 százalékát, a Fidesz-szavazók 67 százalékát, 950 intézményt, 35 ezer támogató magánszemélyt, és 70 támogató szervezetet.

A másik feltétel sem teljesült határidőig, mégpedig az, hogy Balog miniszter és Palkovics államtitkár helyett a tényleges döntési helyzetben lévő Varga Mihály vagy Lázár János üljön le tárgyalni a pedagógusok valódi képviselőivel a követeléseikről. Jön tehát az egy órás munkabeszüntetés – ami valószínűleg legalább olyan nagy tömegeket fog megmozgatni, mint a kockásinges péntek, vagy március 29-i Nem leszek suliban-nap

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mennyi cukor hat úgy a gyerek agyára, mint a bántalmazás? Kiszámoltuk!

Primilla 2016. március 22., kedd 15:00

Egyelőre még csak állatkísérletekben mutatták ki, hogy a cukor ugyanúgy károsítja a fejlődésben lévő agyat, mint a bántalmazás, ami jó hír, mert van remény, hogy a gyerekekre nem ugyanígy hat. A rossz hír viszont az, hogy nagyjából napi két túró rudival ki is meríti a gyerek a még egészségesnek mondható hozzáadott cukor-bevitel keretet.

A cukorfogyasztás egy új kutatás szerint, amit kölyökpatkányokon végeztek, lehet olyan káros hatással az agyfejlődésre, mint a korán megélt extrém stressz, a bántalmazás. A bántalmazás pedig úgy hat az agyra, hogy csökkennek a kognitív kontrollfunkcióik, a stressztűrő képesség, a bántalmazott gyerekek hajlamosabbak lesznek később a mentális betegségekre, gyakoribb náluk a szorongás, a depresszió, az elhízás és a droghasználat is.  

Vajon tényleg ugyanezt tenné a gyerekekkel is a cukor? Ami azt jelentené, hogy a szervezete számára mindegy, hogy ütik-e, vagy édességgel tömik a gyereket?

És egyáltalán mennyi cukor számít „túl soknak”, mi az a mennyiség, amivel a szervezet még gond nélkül megbirkózik, és mi az a mennyiség, ami a hatását tekintve „bántalmazásnak” számít? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyakorlati tippek őrjöngő kisgyerekhez

Puskás Pálma 2016. március 21., hétfő 11:24

A dackorszak kifejezést nyilván minden szülő ismeri: az addig elképesztően aranyos és együttműködő másfél-kétéves csemete egyszer csak kezelhetetlen akarnokká válik, apróságokon hisztizik és jeleneteket rendez. A pszichológiai elméletek egyöntetűen állítják, hogy mindez teljesen normális, a személyiségfejlődés kihagyhatatlan lépcsője, hiszen a gyermek ilyenkor tapasztalja meg saját akaratát és határait – azaz nem a mi gyerekünk romlott el, szükséges dologról van szó. Szülőként mindez persze kevésbé vigasztaló abban a pillanatban, amikor gyönyörű kisfiunk földönfetrengős hisztit rendez a hetes busz kellős közepén, mert nem a kék, hanem a zöld kulacsát hoztuk magunkkal.

shutterstock 362342696

Dr. Harvey Karp amerikai gyermekorvos praxisa során szintén kapcsolatba került egynéhány akarnok kisgyermekkel, és részben tanulmányai, részben tapasztalatai során fejlesztett ki egy csomó gyakorlati, konkrét tanácsot a nehéz helyzetekre. Könyvében az egy és ötéves kor közötti gyermekek szüleit szólítja meg, és igyekszik jól követhető „használati utasítást” adni a dühöngő kis vademberkölykökhöz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyacsavar és Kockafej: egy autista fiú kalandjai

Puskás Pálma 2016. március 20., vasárnap 18:29

Ma már szerencsére a hazai piacon is viszonylag sok könyv elérhető autizmus témában, köztük szakkönyvek, autista gyermekek szüleinek vallomásai, illetve autizmussal élők önéletrajzai, önvallomásai. A két utóbbi csoportba tartozó igaz történetek sokat segítenek az autizmus elfogadásában és megértésében mind az érintetteknek, mind a téma iránt érdeklődő laikusoknak.

Idén elsőként jelenik meg egy olyan beszámoló, amely nem fordítás, és amelynek főszereplője egy magyar autista (kis)fiú és anyukája: Kartali Zsuzsanna Anyacsavar és Kockafej néven írta meg autizmussal élő fia, Zsombor történetét a fogantatástól a kamaszkorig.

anyacsavar.png
Fotó: Athenaeum Kiadó

A könyvben Zsuzsa, azaz az anyuka hosszabb-rövidebb történeteket mesél el a főszereplő Zsombi, illetve a család életéről, hétköznapjairól és küzdelmeiről. Zsombi már csecsemőként, majd később kisgyermekként időnként kissé nehezen kezelhető, de külső szemlélő számára nem illeszkedik a „tipikus” autista szerepébe – például kortársainál hamarabb és változatos szókinccsel beszél (autizmusban jellemző lehet a beszédfejlődés késése).

A nehézségek inkább rugalmatlanság, makacsság formájában jelentkeznek, később válik nyilvánvalóvá a társas együttélés, a szociális szabályok követésének nehézsége. Anyukája mindezt igyekszik túlélni, a lehetőségekhez képest türelemmel és szeretettel kezelni, és szerencsére (és az olvasó szerencséjére is) legtöbbször képes humorral, öniróniával felülemelkedni a mindennapi élet nehézségein.

Természetesen minden anya-gyerek páros más és más, és ez az autizmussal élő gyermekekre és szüleikre is igaz. Zsuzsa elbeszélése által megismerhetjük, milyen problémákkal szembesül ez a konkrét fiú és anyukája, milyen kalandok, küzdelmek, vicces történetek és feldolgozandó nehézségek tarkítják az életüket. Kartali Zsuzsannával a könyv születéséről beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hétvégi sokk: nyaljon a gyerek unikornisszart?

Primilla 2016. március 20., vasárnap 15:43

Ennél durvább reklámot még életében nem látott: ha nem tudta volna, a színpompás csavaros fagyi tulajdonképpen a csillámpónik végterméke, és miért sikerül olyan szépre és egyenletesre? Mert a mesebeli jószág a helyes pozitúrában végzi a dolgát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pikler Emmi: magyar asszony, aki forradalmasította a gyereknevelést

Mártonffy Zsuzsa 2016. március 19., szombat 13:02

Pikler Emmi gyerekorvos a magyarországi gyermekgondozás forradalmasítója volt, két generációt neveltek fel a módszere alapján. Az általa vezetett csecsemőotthon, a „Lóczy” elismert szakmai központ volt. Lánya, Tardos Anna anyja tudományos munkáját folytatja, közel 85 évesen is aktív. Egy kisebb balesetből lábadozott épp, ezért a lakásán beszélgettünk vele. Beszélgetés Pikler Emmi lányával.. Az SOS Gyermekfalvak gyereksorsok blogjának interjúja.

Pikler Emmi és lánya, Tardos Anna

Pikler Emmi (1902-1984), gyermekorvos, lánykori neve Emilie Madeleine Reich. Férje, Pikler György matematikus nevét vette fel, aki később Péter Györgyre magyarosított. Bécsben járt egyetemre, majd Budapesten folytatott magánorvosi praxist. Első gyermeke, Anna 1931-ben született, rajta próbálta ki a saját módszerét. A Pikler-módszer lényege, hogy a gyerek biztonságos, szerető környezetben a saját ritmusában fejlődhessen, önállóan játsszon. 1940-ben jelent meg első könyve, a Mit tud már a baba? a kisgyerek fejlődéséről. 1946-ben hozta létre a Lóczy Lajos utcai Csecsemőotthont Budapesten, a II. kerületben, ahol intézményes keretek közt alkalmazta módszerét. 1978-ig ő volt a csecsemőotthon vezetője. A „Lóczy” néven ismert intézmény a szakma módszertani központja lett. Az általa írt Anyák könyve tizenhat kiadást ért meg, a szocializmus idején ez volt a gyermekgondozás bibliája. Számos tudományos publikációt szerzett, módszere világszerte ismert, számos országban működnek a módszerét népszerűsítő Pikler-társaságok Brazíliától Új-Zélandig.

Tardos Anna (1931) pszichológus, pedagógus, Pikler Emmi és Péter György lánya. Férje Tardos Márton közgazdász volt, három gyerekük van. A Szovjetunióban tanult pedagógiát és pszichológiát, itthon az ELTE-n tanított, majd a Lóczyban végzett kutatásokat. 1998-2011-ig, az intézet bezárásáig a vezetője volt. Anyja tudományos munkáját folytatja, a Magyarországi Pikler-Lóczy Társaság elnöke, számos tudományos publikációja van, a mai napig aktív. Az intézetben ma bölcsőde, játéktér és továbbképző központ működik.

Mi a lényege a Pikler-módszernek?

Központi gondolata, hogy a kisgyerek szabad mozgásfejlődését ne sürgessük, ne akard, hogy minél hamarabb felüljön, felálljon, járjon, ne tedd állókába, ne tedd ülőszékbe, legyen türelmed kivárni, amíg magától tudja. Csodálkozz rá arra, hogy a gyerek magától hogy jut el a fekvéstől az elindulásig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekpofozó tanárt éltet a net népe. Mi van???

mzd 2016. március 18., péntek 15:50

Egy olyan, állítólag az egyik zalaegerszegi középiskolában készült videóra hívja fel a figyelmet az Eduline, amiben egy tanár pofán vág egy diákot. A felvétel körülményei és az, hogy valóban úgy és az történt-e, ami látszik még nem tiszták, az ügyben ugyanis rendőrségi nyomozás folyik – annak lezártáig pedig a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum nem kíván nyilatkozni.

Thug tanár

Zalaegerszegen ne szarozz a tanárokkal :DThug Life Hungary

Posted by Thug Life Hungary on Wednesday, 9 March 2016

A videó a Thug Life Hungary Facebook-oldalán jelent meg először március 9-én, és érdemes egy pillantást vetni az alatta született hozzászólásokra is. A legtöbben egyetértenek a testi fenyítéssel, többen pedig nevető szmájlit használnak reakcióként.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Autizmus felismerő app kicsiknek

Dívány 2016. március 18., péntek 08:55

A Playcare applikációja azt ígéri, tizenöt perc alatt kiszűrheti, hogy érintett-e a gyerek valamilyen autizmus-spektrum zavarban, erről azonnal értesítést is kap, és időről-időre felmérheti a képességeit, mindezt a legkülönbözőbb játékok segítségével. Ennek azért lehet különös jelentősége, mert az érintett gyerekek nagy részénél a diagnózis éveket késik, ami pedig megnehezíti a fejlesztés, integráció folyamatát - és sokszor a családi életet is.

Az applikáció leöltése, és a profil megalkotása után a gyermek két olyan oktatójátékon vesz részt, amit direkt a motorikus, a szociális és a kognitív szokások fejlesztésére találtak ki. A játék alatt az applikáció motorja folyamatosan méri a gyerek teljesítményét másodpercenként több mint 340 paramétert figyelembe véve, mindezt úgy, hogy begyűjti az érintőképernyő, a mozgásérzékelő szenzor, valamint a játék menetének történéseit. 

11988407 952503658153997 3788205160727595207 n
Fotó: playcareapp.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Zootropolis: imádtuk ezt a filmet!

Gőzsy Zoltán 2016. március 17., csütörtök 13:28

Egy pimasz róka és egy kedves nyuszilány, vagyis a simlis és a szende nyomozását nézhetjük meg a Disney univerzumban. Így foglalhatnánk össze a Zootropolis című filmet, ha az állatok nem kérnék ki maguknak ezt a beskatulyázást. Remek látvány, jó poénok, kicsit szájbarágós tanulság. A gyerekeim imádták, és rengeteg poént kapnak a kísérő felnőttek is.

A Disney legújabb rajzfilmje mindazt megadja a nézőnek, amit a gyártó eredendően és hagyományosan képvisel. Egyrészt egy hatásos, magával ragadó és elkápráztató filmet, fordulatos, de követhető sztorival, másrészt egy nagyon hangsúlyos amerikai értékrendet. A film szerencséje, hogy annyira hatnak a színek, a formák, a karakterek, a történet dinamikája, hogy az erősen sulykolt üzenet sem rontja az élvezeti faktort. Az igen kritikus 13 éves fiam tökéletesnek nevezte, és nem fogom megúszni, hogy a 6 éves kislányommal még a héten újra megnézzük a moziban.

zootropolis2
Fotó: Fórum Hungary
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan szőrtelenítsen egy tizenkét éves?

abra 2016. március 16., szerda 15:01

Nem gondoltam volna, hogy ilyen korán eljön az első szőrtelenítés kérdésköre, hiszen a lányom még csak tizenhárom lesz, de a szőrök nem vártak még éveket a növéssel, csak hogy nekem ne kelljen ezzel foglalkozni.

Nóra korán érő típus, és bár hálistennek igazi gyermeklélek, simán középiskolásnak nézik ismeretlenek. A nőiesedés velejárója viszont a szőrösödés is, ami eleinte izgatottsággal, nem titkolt büszkeséggel töltötte el, mostanra viszont teher lett számára. Főleg a hónalj- és lábszőrzete miatt vannak komplexusai (tényleg nem 4-5 szőrszálról van szó), amit télen még tudott takargatni, de nemsokára itt a jó idő, és már most szorongással tölti el, hogy ujjatlan felsőt, rövid nadrágot kell majd felvennie. 

shutterstock 220912123

Szerintem ez a pont az, amikor a szülőnek nem kell kézzel-lábbal tiltakoznia a szőrtelenítés ellen csak azért, mert mindössze egy tizenkét évesről van szó. Az ötletet a lányom vetette fel, én pedig rövid időn belül kötélnek álltam: ha ezzel segíthetek a gátlásai feloldásában, miért ne engedném meg neki? Tiltás helyett inkább megtanítom a higiéniára, mire figyeljen oda, ha szőrteleníteni kezd, milyen veszélyei vannak, stb. Ha már csinálni fogja, akkor legalább helyesen tegye, ne legyenek bőrproblémái a későbbiekben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Több ráncos hasat az internetre!

Puskás Pálma 2016. március 16., szerda 13:58

Lassan már senki sem tudja, hogyan is néz ki egy valódi női test: akármerre nézünk, tökéletes vagy majdnem tökéletes alakú csajokat láthatunk, a tökéletlenségeket pedig minden lehetséges eszközzel igyekszünk eltakarni. Az egy dolog, hogy jól néznek ki a sztárok az Oscar-gálán, a fehérneműmodellek a buszmegállóban a plakáton, és a pornószínésznők a felnőtt filmekben, hiszen nekik ez a munkájuk, legalábbis részben abból élnek, hogy jól néznek ki (plusz ügyesen vannak retusálva).

Egy fokkal ijesztőbb trend, amikor a hétköznapi emberek is mind tökéletesen néznek ki, legalábbis látszólag, hiszen csinos / szexi fotót gyakorlatilag bárki képes feltölteni magáról az instagramra. Én se vagyok csúnya, maximum lehagyom a képről vagy eltakarom a nem olyan szép testrészeimet, felveszek egy push-up melltartót meg egy szilikonos popsiemelős hasleszorítós bugyit, meg némi smink és egy kevés photoshop és máris megfelelek a társadalmilag elfogadott szépségideálnak.

Hogy mer ez bikinit felvenni?!

Az utóbbi időben elvétve ugyan, de találkoztunk néhány olyan szereplővel az interneten, akik nem feltétlenül hajtanak fejet a fenti trendek előtt. Közös bennük, hogy nem szégyellik (!) megmutatni olyan testrészeiket is, amelyek egy picit tökéletlenek. Aszimmetrikusak. Túl kicsik. Túl nagyok. Neadjisten, ráncosak, lógnak, narancsbőrösek. Legutóbb épp egy - egyébként fiatal és jó alakú - ausztrál kismama verte ki a biztosítékot elsősorban a hasával, ami ugyan lapos, de a szülés után ráncos rajta a bőr.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Támogassuk a kamasz önbizalmát – de hogyan?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. március 15., kedd 12:58

A tizenéveseknek általában ingatag az önbizalmuk. Ez a kor az identitás kimunkálásának időszaka, és az életkorukból fakad, hogy még nem rendelkeznek olyan kidolgozott énképpel, amilyen egy felnőttnek lehet. Ezért fontos, hogy milyen szülői támogatást kapnak: hogy megerősítik vagy elbizonytalanítják őket.

A tini önbizalma valójában nemcsak az elhangzott mondatokon múlik, hanem sokkal korábbi gyökerei vannak, tehát a szülő csak korlátozottan befolyásolja azzal, ahogyan a kamaszévekben beszél vele. De ez is sokat számít!

shutterstock 342516176

Csak tudni kell, hogy legalább ennyire fontos az egész családi légkör, hogy a legkisebb metakommunikatív rezdülésekkel a születésétől fogva mit közvetítenek a gyerek felé, mi van a levegőben: „elégedettek vagyunk veled, örülünk neked” vagy „szégyenkezünk miattad, csalódást okoztál”.

Mégis érdemes tudatosan is odafigyelni, mert előfordul, hogy a szülő valójában büszke a gyerekére, és szeretné is támogatni, de a legjobb szándék mellett úgy dicséri vagy úgy biztatja, hogy az ellenkezőjére fordul.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mivel jön ki a bébiétel a ruhákból?

Dívány 2016. március 15., kedd 11:18

Gyakorló anyaként is kifogott rajtam gyeden lévő kolléganőm kérdése, aki abban bízva, hogy négy gyerek után én már tudom A Nagy Titkot, áruljam már el, mivel szedtem ki a sütőtököt, répát, banánt, és egyéb kajafoltot a kölykök ruhájából. A helyzet ugyanis az, hogy én elég hamar feladtam a küzdelmet a zöldség- és gyümölcsfoltokkal, az elszíneződött rugdalózók és bodyk pedig inkább a kukában landoltak a kísérletezések helyett.

shutterstock 325657778

Egy dologra esküszöm, az pedig a gyerek egész testét eltakaró előke, amit mi a baráti társaságból örököltünk meg, de némi kreativitással otthon egy törülközőből is átszabható, sőt, tudom ajánlani a fodrászok által használt beterítőkendőt is

"Egészen addig meg voltam győződve róla, hogy a makacs gyümölcsfolt csak valami, a reklámokban létező marketingduma, amíg el nem kezdett az első gyerekem rendes kaját enni. Azóta meg sajnos tudom, hogy vagy az van, hogy valaki nagyon rendes anyuka, aki rögtön leveszi a gyerekről a ruhát, ha arra rácsöpögött a reszelt alma leve, mert frissen minden kijön. Vagy olyan, mint én, és nem öltöztet át naponta ötször, és szív a mosásnál. Azt is azóta tudom, hogy nincs az a vörösboros-pörköltszaftos folt, ami nagyobb rohadék lenne, mint a gyerek által szétnyammogott, nyállal lassan nyakba csorgatott alma és banán" - véli kolleganőnk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fejlesztőjáték helyett magát adja a gyereknek!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. március 14., hétfő 19:45

A mai modern szülő sokat töpreng azon, mi mindent vegyen a gyereknek a fejlesztő játékoktól kezdve a különleges tanfolyamokig, hogy hogyan alakítsa ki legtökéletesebben a gyerekszobát, hogy még a tapéta is bájos legyen, hány helyre vigye utazni, még ha olyan kicsi is, hogy semmire sem fog belőle emlékezni. Közben egy valamit nem ad oda neki, azt, amire igazán vágyna és szüksége lenne rá: saját magát.

Mit jelent, hogy saját magát adja: először is az idejének egy részét, hiszen idő kell a gyerekneveléshez, de nem arról van szó, hogy egész nap folyamatosan a gyerek körül kellene keringeni. A hangsúly sokkal inkább azon van: a jelenlétét, figyelmét, ráhangolódását. Azt, hogy úgy legyen a gyerekkel, ahogy ő is szeretne: lekuporodjon vele játszani, összebújva meséljen neki, beszélgessen vele, énekeljen neki.

Tüntetési kisokos: ez a baj az oktatással európai szemmel

Primilla 2016. március 14., hétfő 16:07

A kockásinges tiltakozás kapcsán mostanában sokat lehet olvasni arról, hogy a tanárok és a diákok szerint mi a baj a magyar oktatási rendszerrel, mit szeretnének elérni a tiltakozó pedagógusok, sőt már azt is megírtuk, hogy az OECD felmérése szerint milyen gondok vannak. A civilek is beszálltak a buliba, hiszen volt kockásinges nap, és olyan is, amikor sokan nem vitték be a gyereket az iskolába. Ebben a cikkben pedig azt foglaltuk össze, hogy az igazságosabb oktatás nem nulla összegű játszma, amelyben az egyik annyit veszít, amennyit a másik nyer, hanem egy olyan rendszer, amivel az egész társadalom csak nyer.

Ha a Március 15-i, Tanítanék! Tüntetés az oktatás szabadságáért megmozdulás előtt további adalékokra kíváncsi, most az is kiderül, hogy az Európai Bizottság hogyan látja a magyarországi oktatás helyzetét.

Eszerint a legnagyobb baj, hogy

  • romlanak a tanulók alapkészségei
  • az iskola konzerválja a társadalmi különbségeket
  • továbbra is bevett dolog a szegregáció
  • sokan végzettség nélkül hagyják ott az iskolarendszert
  • és kevés a diplomás szakember.

Ez az öt dolog egyébként elég erősen összefügg. Nem elég, hogy a PISA felmérés és az országos kompetenciafelmérés eredményei egyaránt azt mutatják, hogy a magyar iskolások az alapkészségek terén egyre gyengébben teljesítenek, az is kiderült, hogy az alacsonyabb társadalmi-gazdasági hátterű diákoknak a fele az alacsonyan teljesítők között van, míg a jobban szituált családból származó gyerekeknek csak a tíz százaléka teljesít gyengén az alapkészségek terén.

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ingyen látogathatóak a múzeumok kedden

Becca 2016. március 14., hétfő 11:28

Ha egy kis kultúrát szeretne a gyerekbe tölteni  ráadásul mindezt ingyenesen –, most a hosszú hétvége alatt megteheti, jó pár múzeum térítésmentesen látogatható az ünnep alatt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 ok, amiért nehéz egy tini szülőjének lenni

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. március 13., vasárnap 12:20

Mindenki tudja, hogy bizonyos viharokra kell számítania, mikor eljön a gyerek kamaszkora. Ebből kiindulva azt is gondolhatnánk, végül is miért is ne lehetne rá felkészülni, miért ne viselhetné könnyedén a szülő a serdülő érzelmi kitöréseit, nagyobb vitakedvét, önállósodási törekvéseit, szemtelenkedését és mindent, ami ezzel jár?

A gyakorlatban látható, hogy ez nem így működik, hiába tudják az anyák és apák, nagyjából mire számítsanak, és hiába kapnak tippeket, hogyan kezeljék a helyzetet, érzelmileg mégis megviseli őket ez az időszak. De vajon milyen érzékeny pontokat érint meg a gyerek a viselkedésével, ami miatt ennyire nehéz higgadtnak maradni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

E-napló, te spicli

Primilla 2016. március 12., szombat 21:38

Nagyjából az utolsók között, idén végre a gyerekem iskolájában is bevezették az e-naplót. Mondanom sem kell, a magam részéről imádom az ilyesmit (Primilla vagyok, és techfüggő), az elsők közt telepítettem a telefonomra és a tabletemre a megfelelő alkalmazást. És mivel a gyerek jó tanuló, naponta többször is csekkoltam, mi újság, van-e már újabb ötös. Nem mintha baj lenne, ha nincs, vagy ha rosszabb jegy érkezne, de hát az ötös, az mégiscsak olyan érzés, mintha hájjal kenegetnének: itt a bizonyíték, hogy milyen okos gyerekem van, hát nem csodálatos? De.

Egy idő után viszont kezdtem megfigyelni, hogy a gyerek által hazaszállított hírek, és az e-naplóban található bejegyzések bizonyos szinkronhiánnyal küzdenek: mondhatni, szinte semmi összefüggés nincs köztük. Jön a gyerek, beszámol egy osztályzatról, majd nézem az e-naplót, semmi. Végül harmadnap, vagy két hét múlva bekerül egy jegy, amit vagy sikerül beazonosítanom egy régebbiként, vagy nem.

Az a baj, hogy elvesztettem a fonalat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meleg pártól lopott fotóval kampányolt a melegellenes politikus

bb 2016. március 12., szombat 18:45

A kanadai meleg pár, BJ Barone és Frank Nelson szülőszobán készült fotója 2014-ben bejárta a világsajtót és a közösségi oldalakat. A béranya programban részt vett boldog párról és újszülött fiukról, Milóról akkor Lindsay Foster lőtte a híressé vált képet, amit azonban nem várt kontextusban láttak viszont: egy ír politikus, Mary E. Fitzgibbbon, illetve egy olasz szélsőjobboldali párt, a Fratelli d'Italia is engedély nélkül használta fel kampányaihoz.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés