SZÜLŐSÉG

Hogy esnek át gyerekek a gyerekvédelem hálóján?

Mártonffy Zsuzsa 2016. május 18., szerda 15:01

A gyermekvédelem egy-egy botrányos gyermekbántalmazási ügy vagy gyerekhalállal végződő eset kapcsán szokott a figyelem középpontjába kerülni. Mi működik rosszul? Elkerülhetők lennének ezek az esetek? Szilvási Lénával, az SOS Gyermekfalvak programigazgatójával beszélgettem, aki három évtizede dolgozik a gyermekvédelemben.

Szilvási Léna
Szilvási Léna
Fotó: Dívány

Évekig bántalmazta, kiközösítette a nála nevelkedő gyereket egy Somogy megyei nevelőszülő. Hogyhogy nem tűnt fel senkinek évekig, hogy ilyen rosszul bánik a kislánnyal?

Nevelőszülőnek lenni nehezebb, mint szülőnek, és a szülő is elkövethet mindenféle hibákat. A nevelőszülőt a nevelőszülői tanácsadó háromhetente látogatja, nagyon jó szeműnek kell lennie, hogy észrevegye az apró jelekből, mi történik a családban. De a tanácsadó feladata elsősorban nem is az ellenőrzés, hanem a támogatás lenne.

Nagy érték, ha valaki nevelőszülőséget vállal, ha már felvette, kiképezte a hálózat, akkor az első időben nagyobb támogatást kellene adni neki, hogy megbirkózzon a nehézségekkel. Ugyanakkor persze fontos, hogy ha bármilyen problémát észlel, akkor látogassa gyakrabban, küldje el pszichológushoz, szupervízióba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Belbudára költözött a Csodák Palotája, megnéztük

Becca 2016. május 18., szerda 11:33

A Csodák Palotája Budapest egyik legmenőbb gyerekmúzeuma volt a Millenárison - míg ki nem paterolták onnan. Az interaktív tudományos kiállítás ezt követően kiköltözött a Camponába, és ezzel sokunk életéből is. Most megrázták magukat, és osztódással szaporodva létrejött a Csopa Playbar, méghozzá a Kolosy térnél, a Buda Entertainment & Gastróvá avanzsálódott Új Udvarban.

Míg arra vártunk, hogy körbevezessenek minket a 2500 négyzetméteren, volt lehetőségünk kipróbálni az érintőképernyős interaktív asztalokat (ezeből 27 van), melyeken egyedül, párosan vagy csoportosan játszható játékok vannak.

A Csopa szerint a játékkínálat folyamatosan változik, szóval ha törzsvendég lesz, nem kell attól tartania, hogy kívülről fújja majd a válaszokat a kérdésekre (sok esetben ehhez nem is kell egyébként visszatérőnek lenni). A játék mellett persze inni is kell, amire ott van a hatalmas bár, óriási koktélkínálattal, természetesen szigorúan kémcsövekbe és lombikokba öntve. Azért arra nagyon vigyázzon, hogy ne kapjon kedvet gyereke az egyik ilyen játéknak tűnő koktélhoz, kinézetre nincs nagy különbség a szörp és ezek között.

Aztán megakadt a szemünk a billiárdasztalon, ami inkább tűnik egy elcseszett kispályás focipályának, mint billiárdnak, ugyanis lábbal kell rugdosni a golyókat labdákat a lyukba, de fura volt a háromszögletű csocsó és a beerpong asztalon pattogó pingponglabda is. Ezek kipróbálásához még kevésnek éreztük az alkoholt, de majd egyszer biztosan teszteljük ezeket is. 

A Kolosyn jó helye van az új Csopának, könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel és autóval egyaránt, saját mélygarázsa van az épületnek, így nem is kell parkolóhely után kutatni. Ja, meg a fonódó is pont itt rak le, arról már nem is beszélve, hogy a 9-es és a 29-es busznak is közel van a megállója. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akármi van is, jóban kell lenni az óvodával?

Primilla 2016. május 17., kedd 13:14

Hannáéknak három gyermekük van, kettő közülük fogyatékkal él. A két nagyobb gyermek a közeli óvodába jár, és a kicsi (az egyik sajátos nevelési igényű gyerekük) is hamarosan tanköteles korúvá válik. Csakhogy kiderült, az óvoda helyhiány miatt nem tudja fogadni a kicsit, ezért azt javasolták, hogy vagy maradjon még egy évig a bölcsődében, vagy járjon egy másik, távolabbi oviba. Az eset nem egyedi, éppen a múlt héten írtunk egy másik, autista kislány óvodai kálváriájáról.

Hanna nagyon nem örült a hírnek, mivel szerinte, ha a kislány a bölcsődében maradna, nem fejlődne eléggé, ugyanakkor a család életébe a reggeli plusz utaztatás már nem férne bele: az anya elveszítené a munkáját, amiből a két SNI gyerek fejlesztését fizetik. Az óvoda döntését ezért megtámadták a jegyzőnél, egyúttal a Kézenfogva Alapítvány jogsegélyszolgálatának a segítségét is kérték.

Az alapítvány jogász csapata azt javasolta, hogy mivel szorít az idő, ne a bíróságon támadják meg a jegyzői határozatot, és ahelyett, hogy hosszas jogi procedúra során azt próbálnák bebizonyítani, hogy diszkrimináció történt, válasszák inkább a rövidebb és célravezetőbb utat, vagyis kérjenek inkább egy új, részletes szakvéleményt a tanulási képességeket vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságtól. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így fejlessze a gyerek érzelmi intelligenciáját

Puskás Pálma 2016. május 16., hétfő 21:31

Szülőként valószínűleg mindannyian azt szeretnénk, ha gyerekünk kiegyensúlyozott lenne, jól boldogulna az életben és velünk is jó kapcsolatot ápolna úgy a születésétől kezdve nyugdíjas koráig. Sajnos, erre semmi garancia nincs, még akkor sem, ha mi mindent jól csinálunk – ugyanakkor azért léteznek olyan, tudományosan alátámasztott módszerek, amelyek növelik a „sikeres nevelés” esélyét. Talán a legtöbbet vizsgált ilyen módszer az úgynevezett érzelmi fejlesztés.

John Gottman és munkatársai évtizedekig vizsgálták a szülő-gyermek interakciókat különböző helyzetekben, és ezek alapján többféle szülői hozzáállást azonosítottak be. A vizsgált gyerekeket aztán figyelemmel kísérték, és megnézték, melyik típusú nevelésnek milyen későbbi hatásai vannak. A tapasztalatok arra utalnak, hogy a legjobb módszer az érzelmi fejlesztő típusú nevelés: az ilyen szülők gyerekei később ellenállóbbak lettek a stresszel szemben, jobban bírták a kamaszkor nehézségeit, jobban teljesítettek az iskolában és kevesebb pszichés zavarral küzdöttek.

Gottman nemrég magyarul is megjelent könyvében rendkívül gyakorlatiasan, ugyanakkor tudományos alapossággal foglalja össze, mit is jelent ez az egész, miért nagyon fontos, és konkrétan mit kell csinálni – ha csak egyetlen könyvet olvas el a gyereknevelésről, akkor az legyen az!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elveszett maja várost fedezett fel egy tini

Becca 2016. május 16., hétfő 19:37

Egy kanadai kamasz nemrég felfedezett egy elveszett maja települést. És nem, ez most nem egy új ifjúsági kalandsorozat beharangozója, ez a való élet.

A 15 éves William Gadouryt régóta vonzza a maja kultúra, ugyanis műholdképeken a maják asztronómiai tudásának ismeretében bukkant rá a városra. Gadoury szerint a maja városok térképen való elhelyezkedése pontosan olyan, mint az ősi civilizáció által tisztelt csillagképek elhelyezkedése az égbolton, és a csillagkép alapján egy város hiányzik az ismert települések közül. – írja a kanadai National Post.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Leharcolt plüssből is lehet szervdonor!

mzd 2016. május 16., hétfő 19:35

Zseniális kezdeményezésre bukkantunk: a Second Life Toys (Második életet kapó játékok) a gyerekeknek segít megérteni a szervadományozást. A projektben bárki részt vehet, akinek van egy sérült plüsse – amiből később donor vagy éppen "szervet" kapó kisállat lesz.

Talán nem tűnik túlságosan nagy fontosságúnak a dolog, pedig az. A világ minden fejlett országában sokkal többen várnak szervekre - vagyis sokkal több élet lenne megmenthető, vagy méltóvá tehető, mint ahány átültethető szerv van. Eközben pedig rengeteg olyan szerv "megy veszendőbe", ami megmenthetné valaki életét, ám rendelkezés híján ez nem történik meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fura: csak más szülők féltik túl a kamaszt, mi sosem

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. május 16., hétfő 11:36

A legtöbb szülő azt mondja, hogy a korának megfelelően kezeli a gyerekét. Ha viszont arról érdeklődnénk, ismernek-e olyanokat, akik indokolatlanul gyámkodnak a gyerekük felett, „babásítva” őket, akkor mindenki sorolná a példákat. Azaz senki sem direkt csinálja, és hajlamosak vagyunk nem észrevenni, ha beleestünk a hibába.

Ennek az lehet az oka, hogy sok arca van annak, milyen módokon lehet valakit fiatalabbként kezelni, mint amit az életkora indokolna. Lehet, hogy valaki az egyik aspektusra nagyon figyel, de fel sem merül benne, hogy a másik is ide tartozik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kullancskisokos osztálykirándulóknak

Primilla 2016. május 15., vasárnap 12:12

A természet néha furcsa tréfákat űz: sajnos az a helyzet, hogy az osztálykirándulások időszaka éppen egybeesik a kullancsszezonnal. A tavaszi nagy hullám már tart, az első nagy kullancsinvázióra márciustól júniusig kell számítani, a második pedig majd szeptemberben, a tanév eleji kirándulások, kiruccanások idején fog elkövetkezni, a dögök meg röhögnek a markukba.

A rossz hír az, hogy a kullancsok több százféle betegséget képesek terjeszteni, ebből itthon a Lyme-kór és a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancs-encephalitis) a leggyakoribb. Előbbi ellen oltóanyag ugyan nincs, de antibiotikummal kinyírható a kórokozó, a kezelés viszont nagyon fontos, mert ha nem kapják el időben, a betegség évtizedekig rombol. A kullancs-encephalitis akár halálos kimenetelű is lehet, de legalább van ellene oltóanyag.

Ez egy kullancs. Általában az aljnövényzetben és bokrokon lakik, fákról viszont a legritkább esetben ugrál rá áldozataira
Ez egy kullancs. Általában az aljnövényzetben és bokrokon lakik, fákról viszont a legritkább esetben ugrál rá áldozataira
Fotó: Shutterstock

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás elleni védőoltást sosem késő beadatni, mondjuk ha még csak most kezdünk hozzá, a jelenleg tartó tavaszi hullámban már nem fog megvédeni semmitől. A védettség kialakulásához legalább két oltásra van szükség (a teljes védettség három oltás után alakul ki), amit általában egy hónap eltéréssel kell beadatni, majd pár évente (oltóanyagtól függően) ismételni kell. Ha gyorsított rendben adják az oltást (egy hónap alatt a három), a védettség hamarabb kialakul, viszont az ismétlő oltásra is hamarabb lesz szükség, amit észben kell tartani. A kullancs-encephalitis elleni oltásról a háziorvosnál, vagy a házi gyerekorvosnál kell érdeklődni, ő írja fel és adja be a vakcinát.

Viszont, ha most lélekszakadva be is szerezzük az oltóanyagot, vagy már korábban gondosan beoltattuk a családot, akkor is érdemes egyéb módokon távol tartani magunktól a gusztustalan kis élősdiket. Magyarországon a Dunántúl és az Északi-középhegység területén fordulnak elő nagy számban fertőzött kullancsok, és sajnos egyre kiterjedtebb területen. Érdekességként megjegyezzük, hogy tőlünk Nyugatra, például az Alpok területén sokkal több a fertőzött kullancs, ennek ellenére sokkal kevesebb megbetegedés történik, mert ott a lakosság átoltottsága sokkal nagyobb, mint itthon, komolyabban veszik a figyelmeztetést, és sokkal jobban ismerik és alkalmazzák a védekezés módjait.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanuljon örömet, nyitottságot és lazaságot a gyerekétől!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. május 14., szombat 15:38

Ha kisgyerekről és tanulásról van szó, elsősorban arra szoktunk gondolni, a szülő feladata, hogy mindenféle gyakorlati és elméleti ismeretet átadjon a csemetének, és közben még a példamutatásával is okítsa.

Holott valójában kölcsönös folyamat zajlik köztük. Több értelemben is: egyrészt a szülő is tanulja az anyaságot, az apaságot, új kihívásokkal szembesül, amiket az új szerep és életszakasz hoz elé, és ez formálja a személyiségét.

Másrészt újra is tanulhat olyasmiket, amiket gyerekként még tudott, de a felnőtt lét megfakította. Már, ha nyitott rá, hogy rácsodálkozzon, hogyan látja a csemete a világot, és engedje, merje engedni, hogy ez hasson rá. Végtelen a sora annak, amit a gyermektől tanulhatunk, az alábbi csupán egy szubjektív válogatás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kerítsen pénzt a külföldi tanulmányokhoz

Becca 2016. május 14., szombat 13:54

A tumblren akadtunk Gere Máté, 20 éves diák felhívására, aki nagyon szeretne továbbtanulni az amerikai Berklee College of Music nevű amerikai felsőoktatási intézményben – ahova egyébként fel is vették – csak éppen saját erőből nem tudja finanszírozni a költségeket.

Igaz ugyan, hogy a felvételi vizsgája alapján 30 ezer amerikai dollár ösztöndíjjal támogatja az iskola az első tanévre, ami a nem amerikai állampolgárságú tanulók között az egyik legmagasabb összeg, de ez még mindig nem fedezi az összes költséget – olvasható a srác levelében.

„Hosszú évek óta az a célom, hogy ebben az iskolában tanulhassak. A Berklee egy magánegyetem, ezért ilyen magas a tandíj. A képzés díja 34 660 USD (9,5 millió forint), plusz majdnem 1200 dollár járulékos díjat kell fizetni évente. Én 4 éves képzésre jelentkeztem, ami diplomát ad.” – emeli ki Gere. Egyébként egy elég összeszedett kis számítást is készített az esetleges költségekről:

  • az iskolai kollégium étkezéssel együtt 18 000 dollár, 
  • egészségügyi biztosítás 2236 dollár,
  • laptop 3186 dollár,
  • könyvek 474 dollár,
  • utazás 967 dollár, 
  • személyes költségek 1203 dollár
  • összesen évente: 61 948 dollár (17 millió forint)

A srác komoly lehetőségeket remél a Berklee elvégzésével, szóval ha esetleg úgy érzi, hogy szívesen támogatna egy magyar tehetséget, hogy aztán később büszkén mondhassa ön is hozzájárult a sikeréhez, utaljon neki pénzt, vagy támogassa saját keretein belül

Ha esetleg pedig az érdekli, hogy milyen hírességek jártak szintén ebbe az iskolába, klikkeljen, meg fog lepődni! 107 végzősük eddig összesen 266 Grammy díjat gyüjtött be, kis szerencsével Gere Máté neve is bekerülhet egyszer a listába.

Volt már ilyen, neki sikerült

Nem Máté az első, aki segítséget kér a külföldi továbbtanuláshoz, év elején Szilasi Esztilla indított kampányt, aki Londonban szeretett volna roboetikát tanulni, amire minden esélye meg is volt, mivel feltételesen fel is vették a King's College-ba. Ő az albérlet kauciójához kért segítséget, összesen 2000 fontra (800 ezer forintra) volt szüksége, amit végül elő is tudott teremteni. Úgy számolt, ha már kint van, az egyetem mellett tud dolgozni, amivel az albérleti díjat és a saját megélhetését ki tudja termelni. 

De mit is tehet az, akit felvettek külföldre, de nincs elég pénze? Jöjjön néhány tipp.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pisilhet a gyerek a medencébe, nem fog lebukni

Primilla 2016. május 14., szombat 13:32

Naponta jön szembe a Facebookon a hír, hogy ettől az évtől csúnyán beég, aki medencébe pisilésre vetemedik, mert sötétkékre változik körülötte a víz színe, ami rögtön elárulja, mit tett. A lusta pisilőket (merjük remélni, hogy elsősorban gyerekeket) állítólag egy vegyszer buktatja le, ami így reagál a vizeletre.

A végeredmény pedig az lesz, hogy az elkerülhetetlen megszégyenülés miatt majd jól elmegy a sunyi csorgatók kedve a gatyába vizeléstől, a strandok vize pedig megtisztul, és gyors sodrású hegyi patakokkal válik egyenértékűvé. Már ami a tisztaságot illeti. 

A hírt májustól augusztusig évről-évre sokan megosztják, de mi még sosem láttunk ilyesmit egy strandon sem. Ez kicsit gyanús, úgyhogy utánajártunk a dolognak. Valóban létezik-e ilyen szer, és tervezik-e használni a strandok, fürdők?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért kár volt: Angry Birds már a mozikban!

Kiszler Máté 2016. május 12., csütörtök 15:08

A csúzliból kilőtt madarakkal hódító okostelefonos játék még 2009-ben kezdte menetelését, azóta rengeteg változat készült belőle: a telefonos platformok mellett számítógépen és egyéb játékkonzolokon is bemutatkozott, közben pedig a plüss-, az üdítőital- és a tévépiacra is kiterjeszkedett. Most itt a moziváltozat. Na, ezt nem kellett volna. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három igazán jó könyv kamaszoknak

Primilla 2016. május 11., szerda 13:24

Korábban már írtunk a Szívünk rajta programól, melynek az a lényege, hogy segítenek a gyerekeknek és szüleiknek kiválasztani azokat a könyveket, amelyek a koruknak, élethelyzetüknek és érdeklődésüknek leginkább megfelelnek, különösen jók vagy értékesek. A programban öt kategória alapján válogatnak könyveket, ezúttal a "rád talál" csoport ajánlatai következnek.

Erről ezt írja a program ismertetője: "A  rád talál kategóriánál kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a könyv képes legyen érzelmileg bevonni, véleményformálásra késztetni a kamaszt, motiválni, inspirálni őt. A könyvek kiválasztásánál a tizenéves célcsoport igényeit, szükségleteit, fejlettségét, érdeklődését tartjuk szem előtt, így olyan írásokat választunk, melyek reagálnak a való élet folyamataira, kihívásaira, azok értelmezésében, feldolgozásában segítik a tinédzsereket. Pozitívumként könyveljük el, ha kortárs részvétel is fellelhető a könyvek vizuális megjelenítésében."

Míg korábban, akár csak pár évvel ezelőtt is csak suttogva beszéltek a tizenévesek egymás között rákról, iskolai erőszakról, elhanyagolásról, alkoholizmusról vagy éppen a gyerekrablásról, mostanra a kiadók – nemzetközi és magyar szinten is – egyre több olyan könyvet jelentetnek meg, amelyek tabudöntögetők, és amiknek segítségével a kamaszok beszélgethetnek, magukra ismerhetnek, segítséget kaphatnak az önkeresésükben, az őket körülvevő világ megértésében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Integrálni, összeszorított fogakkal

(bj) 2016. május 10., kedd 19:56

Az elmúlt napokban, hónapokban több probléma is adódott abban a budapesti óvodában, ahová kislányom is jár. Az egyik, ami leginkább elgondolkodtatott, egy autista kislány esete, aki az óvodába jár. A diagnózist ugyanis, miszerint speciális nevelési igényű, csak év közben állították fel, azonban az óvoda az alapító okirat szerint nem tudja ellátni ezeket a gyerekeket, így a következő évet már egy másik intézményben kell elkezdenie.

Az első kérdés, ami belém hasított, hogy milyen lehetőségei vannak az intézményvezetőnek, miket kell mérlegelnie ilyen esetekben, és persze, hogy a szülőnek milyen jogai vannak, és neki miket kell mérlegelnie, hogy a gyermek a legkisebb mértékben sem sérüljön a kialakult helyzetben. És mi a jó a többi gyereknek, mikor akadályozza őket vagy az óvónőket és egyáltalán az intézményt egy olyan kisgyerek, akinek az ellátására adott esetben nincsenek felkészülve.

Először is tisztáznunk kell az alapfogalmakat; a Közoktatási Törvény így határozza meg az SNI-s gyermek fogalmát (csak az idevágó részt idézzük).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha csak egy helyre viszi a gyereket idén, ez legyen az!

Becca 2016. május 9., hétfő 14:41

Azt hittük, tudjuk milyenek a kínai lampionok – aztán elmentünk az Állatkertbe, és konkrétan elállt a lélegzetünk. Így már egyáltalán nem tűnt propagandaszövegnek, hogy ez Közép-Európa legnagyobb lampion kiállítása. Amellett, hogy elképesztően gyönyörűek a „selyemlámpák”, az Állatkert egyes részeihez, tematikusan passzolnak. A Sárkányok Éjszakáján jártunk.

Jó, a kínai horoszkóp 11 állatfigurája kicsit szerencsétlenül sorakozik az úton, és hasonló alakjuk van, mint a vásárokban a körhintás állatoknak, viszont olyan hangulatot kölcsönöznek fényeikkel, hogy még azt is elnéznénk nekik, ha Oravecz Nóra idézetekkel lennének megtöltve. A hangulatot ráadásul fokozza, hogy a kijelölt úton, halk, kínai hangzású zene szól, így tényleg nem nehéz, hogy az ember, ha csak pár percre is, egy másik kontinensre tudja képzelni magát.

Sárkányok Éjszakáján sok száz, majdnem ezernyi egyedi lampionból összeállított kompozíciót állítottak ki: van állatot, növényt és pár ősembert utánzó is. Természetesen a sárkány sem maradhatott ki, amely  évezredek óta a kínai mitológia és folklór legnagyobb jelentőségű természetfeletti lénye, na meg persze a lótuszvirág és a panda mackó is feltűnik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Oktatási reform: az idő most nem a tanároknak dolgozik

Primilla 2016. május 9., hétfő 13:12

Lassan véget ér a tanév, úgyhogy épp itt az ideje mérleget vonni, és megnézni, hogy hol tart az az oktatási reform, amit év eleje táján kezdtek el követelni a tanárok. Az ide vezető utat most nem mondjuk el, de itt és itt elolvashatja.

Az egyértelműen látszik, hogy a tanárok és a szakszervezetek követeléseivel nem lehetett nem foglalkozni, vagyis hogy lesznek bizonyos változások, és ígéretekben és ötletekben nincs hiány. A kérdés csak az, hogy mi lesz ebből a valóságban, hogyan valósul meg a gyakorlatban. Persze mindig kicsit másképp, mint ahogy a tiltakozó tanárok szeretnék.

Lássuk tehát, hogy mit ígértek, vagy mégsem. Mert a dolgok jelenleg úgy állnak, hogy valaki mond valamit, másvalaki pedig rövid időn belül igyekszik cáfolni, szóval valójában tényekről nem beszélhetünk, de lehet, hogy mi vagyunk csak túl gyanakvók, meg a tiltakozó tanárok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért akarna valaki pont egy mozgássérülttel táncolni?

Puskás Pálma 2016. május 8., vasárnap 16:44

A mozgás- és táncterápia terápiás, gyógyító hatásáról már többször írtunk – a táncterápia módszere hasznos lehet autista gyermekek fejlesztésében, a halmozottan fogyatékos fiatalokkal való munkában, illetve egészséges gyermekek érzelmi fejlődését is segíti. A terápiás folyamat és a táncművészet-előadóművészet között többnyire kevés az átjárás: vagy a gyógyulás, vagy az esztétikum érdekében táncolunk.

Ez alól jelent kivételt az ARTman Egyesület, ahol a táncegyüttesek fogyatékos és ép előadókból tevődnek össze, és ahol a terápiás folyamatból művészi értékű színpadi előadások születnek.

De mégis, mi lehet a jó abban, ha az ember együtt táncol egy mozgássérülttel vagy épp egy autistával? Lehet-e szépség a sérülékenységben? Hogyan alakul előadássá a terápia és viszont? Gyulavári Ági pszichológussal, táncművésszel, mozgásterapeutával, az Artman egyesület elnökével beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön mennyire van képben a védőoltásokkal?

mzd 2016. május 7., szombat 20:46

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra kíváncsi, milyen tájékoztatást kapnak a szülők (illetve gondviselők) Magyarországon a kötelező (összesen 10 darab, a gyermek születése és 14 éves kora közötti) védőoltásokkal kapcsolatban.

Hogy miért fontos ez a szervezetnek? Mert szerintük a jó egészségügy alapfeltétele az igénybe vevők teljes körű és megfelelő tájékoztatása – erről ad majd nekik képet az ön válaszadása.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nehezebb lesz edzői kiskönyvet szerezni, mint erkölcsi bizonyítványt

Edicsek 2016. május 7., szombat 14:39

A Kiss László- ügy fényében különösen aktuális hír, hogy az olimpia után kezdi el a Magyar Olimpiai Bizottság a munkát, ami  megreformálhatja az edzők világát. A MOB az elmúlt években már többször kezdeményezett hasonló reformot, talán ez az ügy új lendületet adhat a munkacímen "Kék Könyv"-ként emlegetett szabályozás megszületéséhez.  A cél az, hogy ne csak sportszakmailag, hanem pedagógiailag és emberileg is csak olyan edzők dolgozzanak, akikre nyugodt szívvel bízhatja rá gyerekét a szülő.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Madonna kamasz gyerekének lenni sokszorosan nehezített pálya

Steiner Kristóf 2016. május 6., péntek 17:56

Madonna szétesett. Merev részegen fetrengett. “Valaki basszon már meg!” - kiáltotta a színpadon. Madonnának vége. Már megint. Mert hogy ilyen és ehhez hasonló címlapsztorik 1984 óta jelennek meg a popkirálynőként aposztrofált énekesnőről, de a jóslatok eddig még nem teljesültek be.

Ami viszont tény: Madonna az elmúlt fél évben egy új oldalát mutatta a közönségnek. Míg a bulvárlapok 16 éves fiával való drámáját taglalták, ő bohócruhát öltött - szó szerint - és maroknyi közönség előtt, egy szál ukulelével énekelt, tragikomikus monológokat eregetett, világ körüli turnéján pedig sírva dedikálta dalait az Angliába menekült kamasz fiának.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Trónok harcából is kaphat már nevet a gyerek

Primilla 2016. május 6., péntek 11:03

Valami jó, ütős nevet kitalálni a születendő gyereknek – ez aztán a kihívás. Ráadásul valami olyasmi kellene, ami megkülönbözteti a többiektől, viszont nem fogja egész életében utálni, hogy helyette inkább valami rettenetes becenévvel éljen (megvannak a Cica nénik, Baba nénik és Öcsi bácsik? Valami ilyesmire kell gondolni).

Remek felsorolást találtunk, amely A-Z-ig javasol 100 csodálatos kislánynevet, sajnos csak Egyesült Államokbeli babáknak. Itthon ezeket ebben a formában nem valószínű, hogy anyakönyvezik, (bár meg lehet próbálni) de részint lehet próbálkozni, részint meg egy csomó azért magyarul is létezik. Vagy kis kreativitással létezővé tehető. Ebben segítünk most!

Jó hír a Trónok harca amerikai rajongóknak: Aria már simán lehet a gyerek neve. Mondjuk ez nem nagy cucc a Sandorok és Janosok országában. De mi a helyzet itthon? Hát, Aria pont nem lehet, viszont anyakönyvezhető az Aira és az Ari is, mindkettő lánynév. A fiunk lehet Arián vagy Arie.

Az Analia angolul is egészen bizarrul hangzik, magyarul meg végképp. Rossz hír azok gyerekeinek, akik ilyen gonoszságot fontolgatnának, hogy ehhez a magyar jóváhagyott lánynevek között meglehetősen hasonlót azért találtuk: az Anélia van a legközelebb. Ebben a műfajban az Anatólia, az Ancilla, vagy az Ánfissza sem rossz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legjobb videós tippek gyerekeknek, akiket bántanak otthon

Primilla 2016. május 5., csütörtök 16:23

Hogyan lehet bezárkózni a szobánkba kulcs nélkül, hogy apa ne tudjon bejönni, ha anya elmegy otthonról? Hogyan készíthetünk a ruha alatt láthatatlan védőfelszerelést, hogy kevésbé fájjon, ha a hasunkat, derekunkat ütik/rúgják, vagy a könyökünkre esünk? Hogyan tehetjük észrevétlenül esésbiztosabbá a gyerekszobát, ha arra számítunk, hogy jöhet egy akkora pofon, amitől az ágy sarkát, a fiókot vagy a kilincset fogjuk lefejelni? 

Ezekre a kérdésekre adnak választ az Unicef kampányában a gyerekek, méghozzá olyan videókban, amelyek kisértetiesen hasonlítanak a tini vloggerek által publikált átlagos videókra. Csak a téma meredekebb egy kicsit.

Mindent azért a szülő sem viselhet el a gyerektől, mondjuk, ha már megint hármast hozott haza, mit lehet tenni, dirr, egy pofon, és mindjárt szorgalmasabban tanul. Ha meg felreped a szája, ott a sebtapasz, amit direkt az így szerzett, és megérdemelt sebekre gyártottak. Ugye? 

Vagyis nem. Éppen ellenkezőleg!

Zéró tolerancia van, mégis belefér egy pár pofon

Magyarországon zéró tolerancia van a gyermekek bármiféle fizikai bántalmazásával szemben, ennek ellenére évente 15 ezer gyerek válik családon belüli fizikai, lelki vagy szexuális bántalmazás áldozatává.

A közelmúltban az Unicef online kérdőívvel mérte fel a hazai helyzetet, vagyis, hogy ki mit gondol a gyermekbántalmazással kapcsolatban. Egy hónap alatt hétezer felnőtt válaszolt, 83 százalékuk ugyan tudta, hogy Magyarországon is hatályos az ENSZ Gyermekjogi egyezménye (aminek végtelenül leegyszerűsítve az a lényege, hogy NEM fér bele egy pofon sem), mégis minden ötödik válaszadó úgy gondolja, hogy a fizikai fenyítést csak formájától függően tiltja a törvény. Pedig nem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért van és meddig normális szülés után a vérzés?

ST 2016. május 5., csütörtök 08:04

A szülést követő 6 hetes időszakot gyermekágyi időszaknak nevezik, ami találó megfogalmazás. Ebben a szakaszban ugyanis az anya szervezetének regenerálódnia kell, el kell érni a szülés előtti állapotot, vagy ahhoz a lehető legközelebb kerülni, és felkészülni a szoptatás időszakára.

shutterstock 394938358
Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki: pelenkás szabadulóművészek

Primilla 2016. május 4., szerda 08:17

Az ember szabadságra született, itt a bizonyíték: egy csomó kisbaba egy videóba szedve, akik még járni sem tudnak, de a korlátokat nem tűrik.

Tényleg elképesztő látni az igyekezetet és az okos megoldásokat a szabadulásukra, olyan kisbabáktól, akik még a kanalat sem képesek a szájukhoz emelni. Viszont puha leszállópályát építenek maguknak párnákból, vagy, ha másképp nem megy, eltolják, vagy ledöntik a kerítést, csak mehessenek, amerre akarnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Halmazelmélet, gráfok és igaz-hamis a matekérettségin

Dívány 2016. május 3., kedd 08:50

Alapszinten három óra alatt két feladatlap vár a matekből érettségizőkre, az elsőre 45 perc, a másodikra 135 perc áll rendelkezésre. Az első feladatlapon 10-12 feladatot találnak a vizsgázók, itt definíciókra, alapfogalmakra és -összefüggésekre kérdeznek rá. 

shutterstock 92394481
Fotó: Shutterstock

A második egység két részből áll, az A része három - esetleg több részkérdésből is álló - feladatot, a B rész szintén három, azonos pontszámú feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó kettőt választ és old meg, kettőnél több nem értékelhető. 

Egy órával több ideje, 240 perce lesz az emelt szinten érettségizőknek, a tesztsor itt is két részből áll, az első négy feladatot és több részkérdést tartalmaz, a második pedig öt azonos pontszámú kérdést,amelyből négyet kell megoldani. 

Megengedett segédeszközök a függvénytábla, az egyszerű számológép, körző, vonalzó, szögmérő. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés