Szófejtő: miért hasítunk szíjat haragunkban mások hátából?

GettyImages-1168787999

Szíjat hasítok a hátadból! – kiáltunk dühösen, amikor valakit, például egy komisz gyereket azzal fenyegetünk, hogy súlyos büntetést helyezünk kilátásba számára. De vajon honnét ered ez a közismert átkozódás?

A szólásban szereplő durva fegyelmezés egy Nagybányáról származó népmesében gyökerezik – írja O. Nagy Gábor nyelvész –, amelyben három szolgálatot kereső testvér pásztornak szegődik egy vörös szakállú emberhez: a juhok őrzésén túl semmi más dolguk nincs, a megállapodás értelmében azonban, ha bármelyik fél megharagszik, a másik lenyúzhatja a hátbőrét, és bocskorszíjat hasíthat belőle. A két idősebb testvér dühbe gurul, amiért nem kaptak enni a gazdától, de állniuk kell, amit fogadtak; végül azonban a kisebbik fiúnak sikerül – bosszúból testvérei sorsáért – megharagítania a munkaadót, és így ő hasíthat szíjat a gonosz férfi hátából.

A mesében szereplő és a szólás alapját adó motívum nem kitaláció, hanem egy valódi, a középkorban és a kora újkorban használt büntetésen alapszik: a súlyos bűnökkel halálra ítéltek szenvedését a bíróság azzal tetézte, hogy kivégzésük előtt két párhuzamos bemetszést végeztek a hátukon, majd a köztük lévő bőrt hirtelen lerántották. A leírhatatlan fájdalmat okozó büntetésmód emléke évszázadokon át megmaradt a köztudatban, nem csoda, hogy durva fenyegetésként, türelmünket elveszítve kiáltjuk a minket megharagító személyek felé.

Újraindult Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit  is! 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra