Szófejtő: miért hasítunk szíjat haragunkban mások hátából?

GettyImages-1168787999

Szíjat hasítok a hátadból! – kiáltunk dühösen, amikor valakit, például egy komisz gyereket azzal fenyegetünk, hogy súlyos büntetést helyezünk kilátásba számára. De vajon honnét ered ez a közismert átkozódás?

A szólásban szereplő durva fegyelmezés egy Nagybányáról származó népmesében gyökerezik – írja O. Nagy Gábor nyelvész –, amelyben három szolgálatot kereső testvér pásztornak szegődik egy vörös szakállú emberhez: a juhok őrzésén túl semmi más dolguk nincs, a megállapodás értelmében azonban, ha bármelyik fél megharagszik, a másik lenyúzhatja a hátbőrét, és bocskorszíjat hasíthat belőle. A két idősebb testvér dühbe gurul, amiért nem kaptak enni a gazdától, de állniuk kell, amit fogadtak; végül azonban a kisebbik fiúnak sikerül – bosszúból testvérei sorsáért – megharagítania a munkaadót, és így ő hasíthat szíjat a gonosz férfi hátából.

A mesében szereplő és a szólás alapját adó motívum nem kitaláció, hanem egy valódi, a középkorban és a kora újkorban használt büntetésen alapszik: a súlyos bűnökkel halálra ítéltek szenvedését a bíróság azzal tetézte, hogy kivégzésük előtt két párhuzamos bemetszést végeztek a hátukon, majd a köztük lévő bőrt hirtelen lerántották. A leírhatatlan fájdalmat okozó büntetésmód emléke évszázadokon át megmaradt a köztudatban, nem csoda, hogy durva fenyegetésként, türelmünket elveszítve kiáltjuk a minket megharagító személyek felé.

Újraindult Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit  is! 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra