Kéthetente náthás az ovisom, ez nem normális – vagy mégis?

GettyImages-1219051568

Az óvodás gyermekek szüleit az idei ősz és tél nagy feladat elé állította: minden eddiginél gyakrabban voltak betegek. Mostanra nagyjából a vége felé közeledik ez a tendencia, ami teljesen természetesnek tekinthető a gyermekorvos szerint.

A szokásosnál is többször kaptak el vírusos légúti megbetegedéseket a legkisebbek ősztől kezdve, de a gyermekorvosok erre is számítottak: dr. Demeter Gabriella, aki praxisa mellett a Vakcinainfó – Az orvos válaszol csoport tagjaként is segíti a szülőket, a Díványnak azt mondta: a déli féltekén fél éve volt kemény az élet a vírusok miatt, így tudták, mire számítsanak. Sejtették azt is, hogy itthon hamarabb jön el az RSV szezonja, mint az megszokott volt, és ennek megfelelően decembertől nagyobb számban is jelentkezett a köhögéssel, sípoló lélegzetvétellel járó kórkép. Mostanra ugyanakkor kezd megnyugodni a helyzet, igaz, a januárt már az omikron uralta.

Az óvodások sok betegsége nem volt meglepő

A gyermekorvos ugyanakkor minden szülőt megnyugtat: a szokásosnál is gyakoribb megbetegedések is teljesen természetesnek tekinthetők.

„Évi hat-nyolc-tíz banális vírusfertőzésből adódó megbetegedés teljesen normális egy kisgyermek életében. Szokták a szülők kérdezni, hogy miért van ez, az immunrendszerük nem jó? Ez pontosan így van, a fertőzésekkel gyakorolnak, amivel nincsen semmi baj. Körülbelül iskoláskorra megérik az immunrendszer, amihez azonban kellenek a banális betegségek” – mondja dr. Demeter Gabriella.

Az óvodások sok betegségében a maszkviselésnek is van szerepe
Az óvodások sok betegségében a maszkviselésnek is van szerepeImages By Tang Ming Tung / Getty Images Hungary

A tavaly ősztől tapasztalt helyzet annak volt köszönhető, hogy az óvodás korú gyermekek a lezárások miatt körülbelül egy-másfél évig alig találkoztak: most az ebben az időszakban kimaradt fertőzéseket pótolták be. Ebbe pedig még az is belefér, hogy öt-hét egészséges nap után a gyermek ismét megbetegszik.

Nincsenek csodatévő trükkök betegség ellen

A gyermekorvos szerint a megelőzésben nem léteznek csodaszerek: az alapvető és ismert praktikákat lehet alkalmazni. A következőket érdemes betartani annak, aki szeretné megelőzni, hogy gyermeke a szükségesnél is gyakrabban megbetegedjen:

  • Gyakori szellőztetés.
  • A lakás hőmérsékletének 20-21 fokon tartása 50-60 százalékos páratartalom mellett, a kiszáradt nyálkahártyán ugyanis könnyebben tapadnak meg a kórokozók.
  • Az őszi-téli időszakban óvodásoknak napi 500 NE D-vitamin, 50-60 milligramm C-vitamin adása.
  • Hideg időben is minél több szabadban töltött idő: kirándulás, séta vagy korcsolyázás egyaránt segít, nem kell félni a hidegtől.

Egy „csodaszer” azért van: az influenza ellen rendelkezünk védőoltással, melyet féléves kortól lehet kérni, főleg közösségbe járó gyerekeknek, hároméves kortól pedig ingyenes oltás is adható. Mindezen túl van még egy fontos, lelki tényező is a gyermekorvos szerint.

„A pszichés terhelésnek kitett gyermek könnyebben betegszik meg. Ne terheljük őket túl: a kevesebb néha több, hadd éljen a gyermek életkorának megfelelő életet. Akkor az immunrendszere is jobban tud működni, de ugyanez igaz a szülőre is” – fogalmazott dr. Demeter Gabriella.

A betegségek gyakoriságának növekedése természetes dolog
A betegségek gyakoriságának növekedése természetes dologJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

A szövődmények megelőzése a fontos

A vírusfertőzés otthoni kezelésében a legfontosabb az esetleges szövődmények kialakulásának megelőzése, a légúti megbetegedéseknek ugyanis akár középfülgyulladás is lehet a szövődménye, amelynek kezelése bizonyos esetekben antibiotikumot is megkívánhat.

Fontos edukálni a szülőket dr. Demeter Gabriella szerint annak érdekében, hogy ne ijedjenek meg egy banális betegség kapcsán, és megfelelően tudják otthon ápolni gyermeküket

– ebben lehet segítségükre a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága által létrehozott Facebook-oldal.

Az otthoni ápolással kapcsolatosan a következőket fontos tudni:

„Orrszívást annyiszor végezzünk, ahányszor mi kifújjuk az orrunkat: ez naponta több tucat alkalmat is jelenthet, éjszaka is. Ha a gyermek orra annyira el van dugulva, hogy ennek ellenére sem kap levegőt, akkor az orrtisztítás mellett nyálkahártya-lohasztó hatású orrspray használata szükséges” – mondta el dr. Demeter Gabriella.

Hozzátette: ha a gyermek nem lázas, csak náthás, nyugodtan kivihetjük a szabadba is.

Arra a kérdésünkre, miszerint vajon később érik-e be az immunrendszere azoknak a gyerekeknek, akik most kimaradtak egyévi fertőzésből, a szakember azt mondja: bár valószínű, hogy az elmúlt hónapokban bepótolták ezeket a fertőzéseket, biztosat nem állíthat. Most nagy populáció számára esett ki az óvoda – idővel derül majd ki, lesz-e ennek következménye.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra