Elcserélt csecsemők - A gyerektartás miatt derült ki minden

GettyImages-924297554

Jó lenne azt hinni, hogy a csecsemők elcserélése csak filmekben fordul elő, de az igazság nem ez. Bizonyíték erre számos történet, melyben a gyermekeket nem biológiai szüleik nevelik fel – igaz, ez is vezethet happy endhez!

Manapság is időről időre felbukkan egy olyan történet, melynek főszereplőjét elcserélték: legutóbb tavaly novemberben egy meddőségi kezelésben részesült kaliforniai pár tudta meg, hogy „rossz” babát kaptak, igaz, itt már a megtermékenyítéskor megtörtént a hiba. A 2019-ben született babákat a következő évben vissza is cserélték. Szintén tavaly egy 19 éves spanyol nő perelt be egy logroñoi kórházat, amiért születésekor ott elcserélték – sőt, nemrég Hódmezővásárhelyen cseréltek el két babát, de a szülők észrevették a dolgot. Hogy mennyire nem ritkák ezek az esetek, azt összeállításunk is bizonyítja.

A gyerektartás miatt derült ki minden

Alig huszonkét éve, hogy egy johannesburgi kórházban két lánygyermek született egyazon napon: egy nővér valószínűleg elcserélte a lányok karszalagjait, a szülők pedig semmit sem vettek észre abból, hogy nem saját gyermeküket kapták meg. Valószínűleg ez így is maradt volna, ha az egyik édesanyának nem kell lánya apját gyerektartásért beperelnie. 

A férfi azt állította, a gyermek nem is az övé, a DNS-vizsgálat pedig bebizonyította, hogy valójában egyiküké sem.

Ekkor kezdett el az anya nyomozni, majd megtalálta saját biológiai lányát, aki kiköpött mása volt. Eredetileg szerette volna visszakapni őt, de a másik anya ragaszkodott az elcserélt, addigra négyéves gyermekhez. Végül mindketten rájöttek, hogy nem tudnák már elengedni addig sajátjukként nevelt gyermeküket, így a lányok maradtak ott, ahova egy hiba miatt kerültek.

Egy elcserélt csecsemőpáros tagjai esetében az inkubátor volt közös
Egy elcserélt csecsemőpáros tagjai esetében az inkubátor volt közösKarenMower / Getty Images Hungary

Csere sárgaság miatt

Cannes-ban még 1994-ben egy inkubátorban cseréltek el két lányt. Mindketten besárgultak, így kékfény-kezelést kaptak ugyanabban az inkubátorban, de véletlenül rossz szülőnek adták őket vissza. Az anyák szóvá is tették, hogy a lányok hajhossza nem olyan, mint volt, de ezt azzal hárította a személyzet, hogy a kezelés mellékhatása. Az egyik anya azonban az évek alatt egyre jobban gyanakodott, mivel „lánya” haj- és bőrszíne egész más volt, mint az övék. Férje, aki felszarvazottnak hitte magát, DNS-tesztet végeztetett, így derült fény a cserére. Az anyák nem cserélték vissza a gyerekeket, de a kórház kétmillió eurót kellett, hogy fizessen a családoknak.

Egy életet élt le más családjában

Egy japán férfinak hatvan évet kellett várnia, hogy kiderüljön, a sorsát teljes mértékben átalakító csere áldozata lett: gazdag családba kellett volna szülessen, de a csere révén egy szegény asszony gyermeke lett.

Apja halála után nagyon rossz körülmények közt élt családjával, segélyeken tengődött, nem részesült megfelelő iskoláztatásban, és életét testvérei ápolásával töltötte: egyikük stroke-ot kapott.

A férfi kamionsofőr lett, míg a szegény család biológiai gyermeke magániskolába járt, és jómódot élvezett. A férfi nagy summára perelte a hibát vétő kórházat.

Van, akinek jómód helyett szegénység jutott
Van, akinek jómód helyett szegénység jutottJasmin Merdan / Getty Images Hungary

Az anya nyomozta ki, mi történt

Az argentin San Juanban 2013-ban cseréltek el két lányt, nem is akárhogy: kettejük súlya közt hetvenöt dekagramm különbség volt. Az egyik édesanya már a kórházban jelezte, hogy érzése szerint hiba történt, de nem figyeltek rá, így amikor pár héttel később kontrollra jelentkezett, maga kezdett el kérdezősködni más, vele egy napon szült nők körében. Így talált rá a nála levő gyermek édesanyjára. A gyerekeket a két nő visszacserélte.

Szívbetegség, halál és pereskedés

Az egyik legbonyolultabb és leghihetetlenebb történet Kimberly Maysé. A lány édesanyja kétéves korában, 1980-ban meghalt, hét év múlva pedig kiderült, hogy nem saját biológiai gyermekét vitte haza annak idején a kórházból. Arlena Twigg, a másik lány ugyanis szívbetegségben halt meg, az orvosi vizsgálatok pedig ezenfelül azt is megmutatták, hogy nem biológiai gyermeke volt szüleinek. Ők természetesen elkezdték felkutatni valódi gyermeküket, ami egy év múlva sikerült is. Innentől egyre kevésbé szép a történet:

a Twiggek beperelték a Mayseket azzal a váddal, hogy szándékosan cserélték el szívbeteg babájukat egy egészségesre.

Egy, a kórházban annak idején dolgozó nővér szerint az orvosok akarták a cserét, mivel Barbara Mays életéből nem volt már sok hátra szülésekor, és azt akarták, hogy egészséges babát vihessen haza. A nyomozók ezt soha nem tudták bebizonyítani.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra