Kicsi a lakás, hálófülkére se futja? Már a középkor embere is tudta erre a megoldást!

Ahogy az élettér egyre drágább lesz, a helytakarékos lakberendezési trükköknek a népszerűsége úgy növekszik. De ki gondolta volna, hogy a legújabb trendeket a középkor nyomora fogja megihletni. A dobozágy reneszánszáról írtunk.

A dobozágy (a francia lit-clos, szó szerinti fordítása „zárt ágy”) pontosan az, amit a neve is sugall: egy olyan bútordarab vagy beépített ágy, amelynek matracát dobozszerűen körbeveszi egy szekrénykeret. A késő középkortól kezdve egész Észak-Európában elterjedt bútor volt, és a 20. századig divatban maradt, különösen Bretagne-ban.

A dobozágy története

Kétségkívül a történelem egyik legérdekesebb bútordarabja, egyszerre magasított ágy, tárolóhely és ülőhely, egyik oldalán egy bejárati nyílással, amely jellemzően csuklós vagy tolóajtókkal zárható. Kezdetben a keret előtt egy kilépést is segítő láda állt a személyes holmik és ágyneműk tárolására. Léteztek emeletes dobozágyak is, de az idő előrehaladtával felépítésük folyamatosan egyszerűsödött.

 A dobozágy legismertebb leírása Emily Brontë 1847-es Üvöltő szelek című regényében található.

„Az egész bútorzat egy székből, egy almáriumból s egy nagy tölgyfa szekrényből állott, felső részén négyszögletes nyílásokkal, melyek kocsiablakokhoz hasonlítottak. Odaléptem ehhez a különös építményhez, és jobban megnéztem: most vettem észre, hogy furcsa, régimódi ágy ez, szükségtelenné teszi, hogy külön szobája legyen minden családtagnak. Fülkét alkotott, melyben az ablak párkányát asztalként lehetett használni. Kizártam az ágy deszkaajtaját, beléptem a gyertyával, bezárkóztam, és máris biztonságban éreztem magam Heathclifftől vagy akárki mástól." (Emily Brontë: Üvöltő szelek, részlet. Athenaeum, 1940. Fordította: Sőtér István)

 A dobozágy funkciója

Bretagne vidékének legfontosabb bútordarabja volt, mivel a házak általában csak egy szobából álltak. A lakóknak így a dobozágy adott némi lehetőséget a magánéletre. 

A másik fő funkciója az volt, hogy télen melegen tartsa az embereket, és megvédje őket a háziállatoktól (a csirkéktől és a disznóktól), amelyek szintén az épületben teleltek. Egy legenda szerint az ágy arra is szolgált, hogy a lakókat védje az esetleges farkastámadásoktól.

Sok modellben a dobozágyak akár két felnőttnek is helyet adhattak; sőt az ágy alatti fiókokat is ki lehetett húzni a gyermekek számára, így a család minden tagja ugyanabban a szerkezetben térhetett nyugovóra.

A fűtési rendszerek fejlődésével a 19. és 20. században fokozatosan eltünedeztek, sokukat könyvespolcokká és komódokká alakították át.

Modern dobozágyak

A dobozágy korunkban reneszánszát éli, mégpedig a garzonlakások világában. Itt a melegítő funkció már elhanyagolható (a farkasok sem igen támadnak alvás közben az emberre), de helytakarékossági megoldásként a lakberendezők gyakran használják, főleg a skandináv területeken. A lenti képen egy szekrénybe rejtett ágyat láthatunk (ez lényegében egy modern dobozágy), ami szinte minden funkcióját ellátja egy külön hálószobának, miközben körülbelül annyi helyet foglal csak el, mint egy átlagos ágy.

Ez a zárt ágy tehát kiválthatja a hálószobát, elegáns megoldás a magánélet megteremtésére egy nagyon kis lakásban.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra