Lehet-e még bízni bárkiben is? A szülővé válás megváltoztatja, hogyan látod a világot

GettyImages-1325876463

Másként látja a világot az, aki szülővé válik, mint ahogyan azt korábban tette. Egy kutatás kimutatta, a bizalmi szintünkre is hatással van, ha gyerekünk születik.

Laikusként egyaránt logikusan hangzik, hogy a szülővé válás hatására az ember bizalmatlanabb lesz, vagy pont ellenkezőleg, kevesebb bizalmat táplál mások iránt. Hiszen, ha gyereke születik valakinek, az azzal a felelősséggel jár, hogy meg kell teremteni számára a fizikai és lelki biztonságot, és meg kell próbálni boldog gyerekkort biztosítani neki: a bizalom szempontjából ez könnyen elmehetne akármelyik irányba. Hogy merre dől a mérleg nyelve, azt a kutatók sem tudták sokáig megállapítani, mindkét esetet alátámasztó tanulmányok születtek az akadémiai életben. Egy 2022-ben publikált tanulmány szerzői úgy gondolják, megfejtették ezt a titkot.

A bizalom természete

A bizalomra való képesség nemcsak hogy rendkívül szép erény, de még hasznos is. Nem csak azért, mert a kielégítő, stabil kapcsolatok alapja, egyéb előnyei is vannak. Több barátra tesznek szert, akik könnyen megbíznak másokban, és egy 2016-os felmérés szerint többet is keresnek (ez utóbbi egyéni és országos szinten is igaznak bizonyult). Ha belegondolunk, valószínűleg azzal függhet össze, hogy az emberek szeretik azt érezni, hogy kedvelhetőek, kompetensek, és a bizalom megadásával ezt sugallhatjuk nekik, mivel ritka ajándék.

Az első gyerek születése megváltoztatja az immár szülőszerepben lévő felnőtt bizalmi szintjét a világgal kapcsolatban
Az első gyerek születése megváltoztatja az immár szülőszerepben lévő felnőtt bizalmi szintjét a világgal kapcsolatbanHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Szülőség és bizalom – miként hatnak egymásra?

A 2022-es tanulmány azt vizsgálta meg, hogy a szülővé válás hogyan hatott idővel a résztvevők bizalmára: az első gyermek megszületése előtti és az azt követő években történt-e ez ügyben változás. Kontrollcsoportként olyan gyermektelen embereket vizsgáltak, akik egyébiránt hasonlóak voltak a szülőkké válókhoz korukat, kapcsolati státuszukat és jövedelmüket tekintve.

Az eredmények azt mutatták, hogy az első gyermek születése után a szülők fokozatosan bizalomteljesebbé váltak. Nem egyik pillanatról a másikra következett be ez a személyiségváltozás, sokkal inkább a szülőség közben tapasztalt pozitívabb szociális élmények hozhatták ki ezt a résztvevőkből, melyeket vagy a gyermekükkel közösen vagy a világgal kapcsolatban úgy általában véve tapasztaltak. Megerősödött bennük az embertársaikba vetett hitük, hogy az emberek alapvetően jó szándékúak.

A kutatók többek között még azt szűrték le a begyűjtött adatokból, hogy a világgal szemben kritikusabb hozzáállást tanúsítók kisebb arányban váltak szülőkké. Azonban a bizalomteljesebb hozzáállásból nem következett törvényszerűen, hogy valakiből szülő válik-e vagy sem. Ebben nagyobb szerepe volt a résztvevők egyéb tulajdonságainak: az idősebbek és a kapcsolatban élők kisebb arányban maradtak gyermektelenek.

Mitől válunk bizalomteljesebbé?

A kutatás nem adott arra választ, mik befolyásolhatják azt, mennyire bízunk másokban. Azzal a feltevéssel zárul, hogy a nagyobb életesemények, mint például a házasság, a válás vagy a háziállat beszerzése szintén hosszú távú változásokat okozhatnak életünkben.

Egy másik kutatás kimutatta, ha a párkapcsolatunkban szeretnénk nagyobb bizalmat felépíteni, kezdhetjük egy nagyon egyszerű, de hatásos trükkel is: kérdezzük meg egymástól mindennap, hogy „Milyen volt a napod?”. Ezzel a törődést és a kötődést is megerősítjük egymás között.

Ha szeretnéd, hogy gyermeked már egészen kiskorától kezdve pozitív tapasztalatokat gyűjtsön a bizalomról, akár az is segíthet, ha alkalomadtán olyan embernél hagyod egy kis időre, akiben te magad is megbízol, hiszen a gyerekek sokat tanulnak szüleik mintáiból.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra