Lehet-e még bízni bárkiben is? A szülővé válás megváltoztatja, hogyan látod a világot

GettyImages-1325876463
Kofrán Eszter

Másként látja a világot az, aki szülővé válik, mint ahogyan azt korábban tette. Egy kutatás kimutatta, a bizalmi szintünkre is hatással van, ha gyerekünk születik.

Laikusként egyaránt logikusan hangzik, hogy a szülővé válás hatására az ember bizalmatlanabb lesz, vagy pont ellenkezőleg, kevesebb bizalmat táplál mások iránt. Hiszen, ha gyereke születik valakinek, az azzal a felelősséggel jár, hogy meg kell teremteni számára a fizikai és lelki biztonságot, és meg kell próbálni boldog gyerekkort biztosítani neki: a bizalom szempontjából ez könnyen elmehetne akármelyik irányba. Hogy merre dől a mérleg nyelve, azt a kutatók sem tudták sokáig megállapítani, mindkét esetet alátámasztó tanulmányok születtek az akadémiai életben. Egy 2022-ben publikált tanulmány szerzői úgy gondolják, megfejtették ezt a titkot.

A bizalom természete

A bizalomra való képesség nemcsak hogy rendkívül szép erény, de még hasznos is. Nem csak azért, mert a kielégítő, stabil kapcsolatok alapja, egyéb előnyei is vannak. Több barátra tesznek szert, akik könnyen megbíznak másokban, és egy 2016-os felmérés szerint többet is keresnek (ez utóbbi egyéni és országos szinten is igaznak bizonyult). Ha belegondolunk, valószínűleg azzal függhet össze, hogy az emberek szeretik azt érezni, hogy kedvelhetőek, kompetensek, és a bizalom megadásával ezt sugallhatjuk nekik, mivel ritka ajándék.

Az első gyerek születése megváltoztatja az immár szülőszerepben lévő felnőtt bizalmi szintjét a világgal kapcsolatban
Az első gyerek születése megváltoztatja az immár szülőszerepben lévő felnőtt bizalmi szintjét a világgal kapcsolatbanHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Szülőség és bizalom – miként hatnak egymásra?

A 2022-es tanulmány azt vizsgálta meg, hogy a szülővé válás hogyan hatott idővel a résztvevők bizalmára: az első gyermek megszületése előtti és az azt követő években történt-e ez ügyben változás. Kontrollcsoportként olyan gyermektelen embereket vizsgáltak, akik egyébiránt hasonlóak voltak a szülőkké válókhoz korukat, kapcsolati státuszukat és jövedelmüket tekintve.

Az eredmények azt mutatták, hogy az első gyermek születése után a szülők fokozatosan bizalomteljesebbé váltak. Nem egyik pillanatról a másikra következett be ez a személyiségváltozás, sokkal inkább a szülőség közben tapasztalt pozitívabb szociális élmények hozhatták ki ezt a résztvevőkből, melyeket vagy a gyermekükkel közösen vagy a világgal kapcsolatban úgy általában véve tapasztaltak. Megerősödött bennük az embertársaikba vetett hitük, hogy az emberek alapvetően jó szándékúak.

A kutatók többek között még azt szűrték le a begyűjtött adatokból, hogy a világgal szemben kritikusabb hozzáállást tanúsítók kisebb arányban váltak szülőkké. Azonban a bizalomteljesebb hozzáállásból nem következett törvényszerűen, hogy valakiből szülő válik-e vagy sem. Ebben nagyobb szerepe volt a résztvevők egyéb tulajdonságainak: az idősebbek és a kapcsolatban élők kisebb arányban maradtak gyermektelenek.

Mitől válunk bizalomteljesebbé?

A kutatás nem adott arra választ, mik befolyásolhatják azt, mennyire bízunk másokban. Azzal a feltevéssel zárul, hogy a nagyobb életesemények, mint például a házasság, a válás vagy a háziállat beszerzése szintén hosszú távú változásokat okozhatnak életünkben.

Egy másik kutatás kimutatta, ha a párkapcsolatunkban szeretnénk nagyobb bizalmat felépíteni, kezdhetjük egy nagyon egyszerű, de hatásos trükkel is: kérdezzük meg egymástól mindennap, hogy „Milyen volt a napod?”. Ezzel a törődést és a kötődést is megerősítjük egymás között.

Ha szeretnéd, hogy gyermeked már egészen kiskorától kezdve pozitív tapasztalatokat gyűjtsön a bizalomról, akár az is segíthet, ha alkalomadtán olyan embernél hagyod egy kis időre, akiben te magad is megbízol, hiszen a gyerekek sokat tanulnak szüleik mintáiból.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra