Még sosem sütöttél kenyeret? Itt egy egyszerű bögrés recept, amihez nem kell mérned a hozzávalókat!

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és valahogy pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten. Ez a kis adag kenyér úgy 4 főre lesz elég a vacsorához.

Bár a kenyér talán soha nem fog elfogyni az üzletekből, mégsem rossz ötlet összedobni egy adag házit, aminek minden összetevőjét ismered. Ha az alaprecept már megy, készítsd el fekete olívás-oregánós, szárított paradicsomos-bazsalikomos és citromos-tárkonyos változatban is.

Készítsd kedvenc fűszereiddel és magvaiddal.
Készítsd kedvenc fűszereiddel és magvaiddal.Lindsay Upson

Hozzávalók

  • 2 bögre átszitált kenyérliszt (hagyományos liszttel is készítheted)
  • 1 teáskanál
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 0.5 bögre langyos víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál friss élesztő (3 deka, ha mérni szeretnéd)
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt a langyos, cukorral elkevert vízben úgy 10 perc alatt. 

Ha ezzel megvagy, dolgozd el alaposan a tészta összes többi hozzávalójával. (Ha szükséges, egy kicsit több vizet is adhatsz hozzá.) Gyúrj belőle rugalmas tésztát kézzel vagy géppel, majd tedd kelni langyos helyre egy órára. 

Ezek után tedd abba a formába, amiben sütni fogod, majd vagdosd be a tetejét és keleszd még 20-30 percen át. 

A legegyszerűbb módszer szerint tedd előmelegített, legalább 180-190 fokos sütőbe, aminek az aljába egy vízzel teli tepsit is tettél. Süsd úgy 50 percen keresztükl, majd kend meg egy kis vízzel, és letakarva hagyd kihűlni. 

Teszt: a lisztekben is akad ám kifogásolnivaló Teszt: a lisztekben is akad ám kifogásolnivaló

Két terméknél magasabb penésztartalmat mutattak ki, egy “vitaminnal dúsított” lisztről pedig kiderült, hogy a kimutatási határértéket sem éri el.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

El ne menjen már mellettünk a spárgaszezon: egyszerű kenyér spárgával és szarvasgombával

Ez a spárgaszezon is ideért, még ha nem is talált minket úgy, mint tavaly. Nekünk viszont nincs okunk megfeledkezni róla, így erre a hétre olyan spárgás finomságokat gyűjtöttünk, amik egy kicsit különlegesebbek megszokott és jól ismert receptjeinknél.

2020. április18., 06:00

Süss gyors kenyeret sült hagymával és jó sok borssal – pillanatok alatt elfogy

Tényleg semmi nincs, ami a sült hagymánál jobban feldobná a kenyereket, legyen akár sütőporos vagy kelt tésztából készült adag. Ha kevesebb időd van dagasztásra és kelesztésre, ez a sütőporos változat lehet a kedvenced.

2021. február19., 06:00

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Ebbe a klassz olasz kenyérbe érdemes elhasználnod a maradék grízt

Ha épp van időd arra, hogy kipróbálj otthon mindenféle különleges kenyérreceptet, kezdd ezzel az olasz változattal, ami még finomabb lesz, ha egy kevés sült fokhagymát vagy apróra vágott, szárított paradicsomot is keversz a tésztájába.

2021. február11., 06:00

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Ez a marokkói kenyérke grízzel készül, és tökéletes a raguk, pörköltek és curryk mellett

Ha épp nincs otthon kenyér, kóstold meg ezt a marokkói változatot, amibe a polcon várakozó, maradék grízt is elhasználhatod. Mindenféle ragu mellett, akár zöldségpörköltek kísérőjeként is bevetheted.

2021. február12., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek