Ha valami olaszosat ennél, pizza helyett próbáld ki a raviolilevest!

Annyi biztos, hogy pizzát enni eléggé bűnös élvezet, amiről illik időnként lemondani. Vannak persze az erős, jellemes emberek, akik kibírják nélküle, és vagyunk mi, a szánalmas halandók, akik inkább alkudoznak a sorsukkal. Nekünk tökéletes ez az olaszos leves, aminek ugye nagy része víz, egy másik része zöldfűszer, a többiről pedig nem beszélünk.

A házi ravioli elkészítése nem egy nagy dolog, egy kis rutinnal negyedóra alatt összedobhatod, aztán pedig mehet a levesbe, paradicsomszószba vagy a sajtok és saláták közé.  Készülhet darált hússal, ricottával, spenóttal vagy gombával, lehet szardellás, baconös, tonhalas, kecskesajtos-snidlinges. Nálunk kéksajtos-olívás tölteléket kapott. 

 

Már csak egy nagy adag zöldfűszer hiányzik a tetejéről.
Már csak egy nagy adag zöldfűszer hiányzik a tetejéről.LauriPatterson

Hozzávalók 4 személyre

A raviolihoz

  • 4 darab tojás
  • 30 deka liszt
  • 10 deka kéksajt
  • 3 evőkanál ricotta
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 kisebb csésze felaprított fekete olíva
  • 10 deka búzadara
  • 1 darab kissé felvert tojás

A leveshez

  • 1 csokor paradicsom, oregánó, rozmaring és kakukkfű (lehetőleg frissen)
  • 2 deci paradicsompüré
  • 8 deci zöldségalaplé
  • 4 evőkanál reszelt parmezán
Recept idők

A tésztában nem lesz só, így fontos, hogy kifejezetten sós vízben főjön. A helyiek azt mondják, akkor jó, ha az íze a tengervízéhez hasonló, aminek tökéletes mennyisége valahol a kis marék és az óriáscsipet között van.

Elkészítés:

Dolgozd el egymással a 4 tojást, a lisztet és a búzadarát rugalmas tésztává. Felezd el, és formázz belőle cipókat, amiket beolajozva hagyj legalább 20 percet pihenni. Ezek után nyújtsd a tésztát minél vékonyabbra. Egyikre halmozod majd a kis töltelékadagokat, a másikkal pedig befeded, és végül késsel vagy egy derelyevágóval össze tudod vágni őket. A megtöltött ravioli szélét kend meg a felvert tojás felével, ettől könnyebben összeállnak majd.

A töltelékhez keverd össze a ricottát a kéksajttal és az olívával, majd add hozzá a felvert tojás másik felét, és sózd, borsozd a keveréket ízlés szerint. Amikor elkészültél, főzd ki a raviolikat sós vízben, majd tedd félre. Vastagságtól függően 7-12 perc alatt elkészülnek.

A leves összeállításához forrald össze az alaplét a paradicsompürével, majd ízesítsd sóval, ha még szükséges. Kanalazd bele az elkészült raviolikat, szórd meg parmezánnal és jó sok friss zöldfűszerrel. Ha még kalóriaszegényebben készítenéd, próbáld ki tonhalas-bazslikomos töltelékkel!

 

 

Az olaszok tudnak valamit: spenótos ravioli házilag, füstöltsajt-szószos édesburgonyával Az olaszok tudnak valamit: spenótos ravioli házilag, füstöltsajt-szószos édesburgonyával

Ők a spenótos raviolit karácsonykor eszik egy jó adag tengeri herkentyű és egy szelet puha panettone társaságában. Mi pedig nagyon szívesen követjük őket.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gazdag leves hétvégére babbal, csülökkel és savanyú káposztával

Csak tedd fel ezt a levest, olvass el néhány izgalmas cikket félóra alatt, és már tálalhatod is.

2021. november13., 06:04

Mexikói leves Desperado módra

Mi csípősen szeretjük a legjobban, rengeteg sajtos tortillacsipsszel és friss jalapenokarikákkal a közepén. És ezzel még nem ért véget a levesbetétek sora: az egész attól lesz a legizgalmasabb, hogy a forró leves közepébe egy nagy adag hideg tejföl és frissen felkockázott, lime-mal ízesített avokádó is kerül.

2021. október18., 09:24

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Ez a remek olasz, húsos raguleves akár önálló fogásként is megállja a helyét

Egy jó desszert mellette éppen elég, mondjuk egy sütőtökös krémmel és Amarettoval készült tiramisu, így a főfogás akár ki is maradhat. Ez a leves remekül laktat, főleg, ha egy nagy adag fokhagymás-fűszervajas kenyér is kerül mellé.

2021. október30., 12:52

Toszkán leves articsókával és parmezánnal – ezt fél óra alatt összedobod

Ha szereted az olasz fogásokat, de spórolnál a szénhidrátokkal, akkor neked találták ki ezt a remek, zöldséges levest. Azt nem állítanánk, hogy a burgonyás finomságból teljesen hiányoznak majd a kalóriák, de semmi pasta, semmi pizza, csak rengeteg zöldség és kétféle sajt adja a leves gerincét, így nyugodtan mehet a házi szakácskönyv egészséges receptek fejezetébe.

2021. október5., 09:20

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek