Télen a legfinomabb: meleg, csilis narancsleves mézeskalácsmorzsával és sült gesztenyével

Ezt az egyszerű narancslevest kezdőként is bevállalhatod, mert a keverésen kívül nem sok dolgod lesz vele. Ha tartalmasabbá és izgalmasabbá tennéd, kínálj mellé egy kis ünnepekről maradt mézeskalács- vagy kekszmorzsát és egy nagy adag, natúr sült gesztenyét.

Azért szuper ez a leves, mert sokféleképpen feldobhatod – jól áll neki a sütőtök, a répa, a tejszín, a magvak, az aszalt gyümölcsök, a habgaluska és akár egy adag natúr csirkehús is. Érdemes hidegen tálalnod úgy, hogy minden, amit a tetejére halmozol, langyos legyen, így az egész fogás még érdekesebb lesz. Kiváló akár egy-egy tartalmasabb, kacsából készült főétel előtt is, de a sok langyos gesztenyével akár egy könnyű vacsora is lehet belőle. 

Cayenne-bors helyett csiliszószt is használhatsz.
Cayenne-bors helyett csiliszószt is használhatsz.Gelner Tivadar

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 liter narancslé
  • 2 deci tejszín
  • 1 nagy evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • ízlés szerint cukor vagy édesítő
  • 1 mokkáskanál
  • 1 bögre durvára tört sült gesztenye
  • 1 mokkáskanál cayenne-bors
  • 4 darab összetört mézeskalács
Recept idők

Elkészítés:

Forrald fel a narancslevet a cukorral, add hozzá a sót, és amíg melegszik, a tejszínt keverd el a keményítővel. Ha már elég forró a narancslé, sűrítsd be a tejszínes keverékkel, majd add hozzá a vaníliát és a csilit is. Tálald a mézeskalácsmorzsával és a langyos, sült gesztenyékkel. 

Expressz karácsony: narancsos-csokis kehely Expressz karácsony: narancsos-csokis kehely

Ezt a narancsos-csokis finomságot ünnepi készülődés közben is el tudjuk készíteni, annyira egyszerű.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Heti tunkolós egészségesen: ez a gesztenyés hummusz biztosan ízleni fog

Paprika, uborka, zeller, de akár alma is mártogatható ebbe a remek, téli hangulatúhummuszba, ami a gesztenye édeskés aromájától lesz igazán különleges. Jól megy hozzá a szerecsendió és egy kevés gyömbér is és azzal sem tévedhetsz, ha egy nagyon kevés gesztenyemézet is locsolsz erre a remek mártogatósra.

2021. november10., 12:52

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Te is szereted a tésztát? Ezt a gesztenyés-fehér kolbászos finomságot készítsd el!

Érkezik a tél, a sült és a főtt gesztenye legbiztosabb szezonja. És ha a desszertek és a sült változat mellett valami mást is kipróbálnál, készítsd el ezt a jó kis krémes tésztát, majd tálald egy nagy adag parmezánnal a tetején.

2021. november8., 09:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek