Meglepetés, amivel nem tudsz tévedni: fehér csokoládé liofilizált eperrel

Nem is kérdés, hogy bármilyen csokiból és gyümölcsből készítheted, a mi kedvencünk ez az epres változat, amivel nem nagyon lehet mellélőni.

A legegyszerűbb, ha vízgőz fölött egy hőálló tálban felolvasztasz 2 tábla fehér csokit, formákba teszed, és abban díszíted a liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsökkel, magvakkal, cukorkákkal, karamellkockákkal, aromákkal és aszalványokkal. Ám ha már itt vagyunk, a házi fehér csoki receptjét is megmutatjuk. Nem is egyet.

Tipp: ha nincs csokiformád, egy dobozos üdítő papírdobozát is megskalpolhatod hosszában, és ebbe öntheted az olvadt csokit. A házi receptben az a legjobb, hogy a saját, kedvenc édesítőddel is készítheted, így azoknak is ajándékozhatod, akik nem fogyaszthatnak cukrot. Tejmentesen kókusztejport használj hozzá.

Mindenféle gyümölcsöt felhasználhatsz.
Mindenféle gyümölcsöt felhasználhatsz.Debby Lewis-Harrison

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 90 gramm kakaóvaj
  • 50 gramm porcukor, vagy édesítőszer por állagban (porcukor, de xylit, eritrit vagy más kedvenced is lehet)
  • 1 teáskanál tejpor
  • 1 fél mokkáskanál
  • 1 evőkanál liofilizált eper
Recept idők

Elkészítés:

Gőz felett felolvasztjuk a kakaóvajat, utána mehet bele a többi hozzávaló, az egészet szép simára kell keverni. Öntsd a formákba, szórd bele a gyümölcsöket, és amilyen gyorsan csak lehet, hűtsd le. (Mivel az édesítők édességi foka nem teljesen egyforma, a legjobb, ha a végén megkóstolod, és saját ízlésed szerint adagolod a cukrot.)

Ha nem találnál kakaóvajat, az egyszerűbb recept szerint is elkészítheted. Eszerint egy kocka vaj, egy deci víz, 30 deka cukor és ugyanennyi tejpor összemelegítésével is készíthetsz fehér csokit, ezt is érdemes kipróbálnod – ízlés dolga, hogy melyik jön majd be jobban. A sót ne hagyd ki ebből sem. :)

Mégis mire jó a fehércsokoládé? Mégis mire jó a fehércsokoládé?

A csoki szépít, boldogít, fiatalít. Egészen addig, amíg kakaó is van benne. Ha ezt kihagyjuk, akkor fehércsokinak nevezzük, bár nem is igazi csoki. Finom ettől még lehet, ha szívvédő már nem is.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Fehércsokis sütik vajas pattogatott kukoricával

Ha egy kis izgalmakat vinnél ezekbe a klasszikus, puha vajas kekszekbe, dobja  tésztába két marék pattogatott kukoricát, így lesz benne egy extraizgalmas, ropogós hozzávaló. Míg a fehér csokisnak a kukorica, az étcsokisnak a tejkaramell-kockák és a sósperec-darabkák állnak a legjobban.

2021. október2., 11:24

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek