#ÉLETEM

Mégis mire jó a fehércsokoládé?

2010. november 28., vasárnap 09:13

A feketecsokoládéról már annyi mindent tudunk, azon kívül, hogy finom. Tele van antioxidánsokkal, védi a szívet, még a hangulatunk is jobb lesz tőle (persze boldogsághormon nincs benne). De mi a helyzet a fehércsokoládéval? Kakaó híján a csokoládénak tulajdonított pozitív élettani hatások nincsenek benne, marad tehát az, hogy finom.

Bizonyos élelmiszerek esetében a megszokott szín, illat, állag is hozzájárul a gasztronómiai élvezethez. A csokoládé esetében legalábbis így van, ezt Pavlov óta különösen tudjuk.

Az élelmiszergyártók időnként előrukkolnak valami egyedivel, valami mással, ami egyrészt növeli a választékot, másrészt alternatív igényeket is kielégít. Lehet, hogy emiatt készült el az első fehércsokoládé. Talán már bűn is csokoládénak hívni, hiszen annak egy igen lényeges, nélkülözhetetlen alapeleme hiányzik belőle, mégpedig a kakaópor.

Joggal merül fel akkor a kérdés, hogy vajon akkor miért is, mire is jó a fehércsokoládé. Azon kívül, hogy talán kevésbé maszatol, egészen addig, míg nem sötét színű ruhában esszük.

Fekete, fehér, igen, nem

Kezdjük előbb talán azzal, hogy miért hívjuk feketének a barna csokoládét és ennek milyen főbb típusait ismerjük.

  • Gyermekkorunkban még túlságosan keserűnek tartott étcsokoládét hívjuk feketecsokoládénak is, amely cukor, kakaóvaj, kakaó és esetleg vanília keveréke. Ahhoz, hogy egy termék kiérdemelje a csokoládé minősítést, legalább 43 % összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia, amelyből legalább 26 %-nak kakaóvajnak kell lennie. Minél magasabb ez az arány, a csokoládé annál "keserűbb". Egy jó minőségű, szinte aranyárban árult keserűcsokoládéhoz ugyanúgy szelektálják a kakaókat, mint a jó borhoz a szőlőt, s közel annyi különböző aromamolekula is található benne, mint egy jó vörösborban. Hasonló kóstolási tapasztalat szükséges ahhoz is, ha valaki igazán jó csokoládészakértő szeretne lenni.
  • A tejcsokoládé legalább 30 % összes kakaó szárazanyagot és legalább 18 % tej szárazanyagot tartalmaz, amely részben vagy egészen dehidratált teljes tej, félig- vagy teljesen fölözött tej, tejszín, vagy részben vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír, továbbá legalább 4,5% tejzsírt tartalmaz. Ennél fogva a fehércsokoládé koleszterint is tartalmaz, a jó minőségű étcsokoládé viszont nem, így ezáltal is védi a szívünk és érrendszerünk épségét, egészségét.
  • Az 1955 óta létező fehér „csokoládéból” ezzel ellentétben hiányzik a kakaó, vagyis a szabvány szerint nem is nevezhető csokoládénak, ahogyan erre már utaltam is. A hivatalos előírás szerint legalább 20 % kakaóvajat és legalább 14 % tej szárazanyagot tartalmaz, amely lehet részben vagy teljesen dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín, vagy részben, vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír, és amelyben a tejzsír legalább 3,5%.
  • Nemcsak a színe más tehát, hanem a kakaó előnyös tulajdonságait sem élvezhetjük a fehér csemege fogyasztásakor. Milyen kár! Persze ettől még lehet finom, de a szívünket nem annyira védi, ellenben ha mértéktelenül fogyasztunk belőle, akkor csupán felesleges energia-, cukor- és zsírmennyiséget nyerhetünk belőle. Hiszen a fehércsokoládé valamennyivel több energiát tartalmaz a keserűcsokinál. A hozzáadott tejnek és tejszármazékoknak köszönhetően viszont kalciumot is tartalmaz (270 mg-ot egy táblában), ez a tejcsokoládéra szintén igaz. Kalciumpótlásra, -kiegészítésre természetesen mégis inkább a tej és tejtermékek rendszeres fogyasztása a legmegfelelőbb megoldás.

Mire jó a fehércsokoládé?

A fehércsokoládét lényegében ugyanúgy fel lehet használni édességek készítésére, mint a valódi csokoládékat. Mártogathatunk bele friss idénygyümölcsöket, kekszet, feldobhatjuk vele a gyümölcsös süteményeket, ízesíthetjük vele a muffint és a sor még hosszan folytatható.

Akinek pedig nem elég, hogy valami csak és kizárólag finom, az maradjon a hagyományos csokoládénál, abból is inkább a feketénél.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.11.28 11:45:58woodoo89

    de izgalmas cikk... a legutolsó öt sor passzolt csak a címhez.
    Ennyivel is meg lehetett volna oldani cikket:
    Mire jó a fehércsokoládé?
    Semmire.

  • 2010.11.28 20:32:55Csore60

    Ja... a fehér csoki, olyan, mint a szerelem szex nélkül... Lehet kellemes, lehet romantikus, lehet érzelmes, de valahogy mégsem az igazi...:)

  • 2010.11.28 21:17:17Alvarez

    Tejcsokoládét akkor hol lehet kapni? Az összes Milka növényi zsírral készült, a szabvány szerint akkor az nem is tejcsoki.

  • 2010.11.28 22:33:33Ezt Nóra mondja:

    Súlyosan nem értek egyet. Én is azt hittem sokáig, amíg igazi kakaóvajból készülő fehércsokoládét nem kóstoltam, hogy az valami vacak (az ipari fehércsokik zöme az is... tejből és cukorból készülnek, kakaóvaj nem is, vagy alig van benne). De a valódi kakaóvajas fehércsokinak nagyon gazdag az íze, érzed benne az igazi kakaóaromát. És azt leírni, hogy a fehércsokiból hiányzik a kakaó, és nem tekinthető csokoládénak - kifejezetten butaság, hisz a kakaóvaj ugyanúgy a kakaóbabból készül, mint a kakaópor... Szóval ha már szakértünk, akkor igyekezzünk pontosan fogalmazni.

    Alvarez - az ipari csokoládék zöme tartalmaz növényi zsiradékot. Ha igazán jó minőségű tejcsokit akarsz kóstolni, akkor vagy kézműves csokoládét válassz, vagy a kézműves módszerekkel dolgozó nemzetközi márkák közül (itt felsoroltam egy csomót:[link])

  • 2010.11.29 10:08:07gtr323

    A néger gyerekeknek is össze kell kenniük magukat valamivel. :)

  • 2010.11.29 22:30:12XXXXXXX

    jaja,elég hülye cikk, nem kicsit kellett tudatosan keverni a kakaóbabból nyerhető kakaómassza, kakaóvaj és a melléktermékként keletkező kakaópor fogalmát ahhoz h sikerüljön bebizonyítani h a fehércsoki nem csoki:)
    nem a színe határozza meg hanem h mennyi helyettesítő meg adalékanyagot tesznek bele h kivéltsák a drága kakaóvajat...

  • 2012.09.13 00:57:23sasori

    A fehércsoki is csoki, egyetértek XXXXXXX-el, és akinek nem elég a tény, hogy finom: több kálcium van benne, mint a többi csokiban, ami erősíti a csontokat.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta