ÉLETMÓD

Suhanj! Fitness: "Itt nincs megkülönböztetés, segítünk egymásnak!"

Böszörményi Edina 2016. október 4., kedd 15:02

Két hónapja nyílt meg az ország első olyan edzőterme, a Suhanj! Fitness, ahol fogyatékkal élő és ép emberek együtt élhetnek a sport örömének. Az edzőtermet a Suhanj! Alapítvány álmodta meg, az egyik alapítóval Gusztos Péterrel és Alvégi Lóci építésszel körbejártuk a termet és elhoztuk az élményeinket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 hasznos tipp arra, hogyan legyen sikeres az új munkahelyén!

Böszörményi Edina 2016. október 3., hétfő 11:30

Új munkahelyen elkezdeni dolgozni egyszerre ijesztő és izgalmas. Olyan ez, mint amikor az első nap beléptünk az iskolába, csak már a nehéz iskolatáska helyett az elvárások nyomják a vállunkat. Ilyen új szituációban önkéntelenül is elárasztja a fejünket rengeteg kérdés: vajon mi lesz, hogy fogom bírni, kedvelni fognak? Egy biztos: eddig jól teljesített, felvették! Most már csak arra kell koncentrálni, hogy minden így is maradjon, ezért összeszedtünk pár tanácsot Szegedi Julival, a HR Portal főszerkesztőjével, amivel kicsit gördülékenyebbé teheti azokat a bizonyos kezdő hónapokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meglepő tények és gyakori tévhitek a macskákról

yuka 2016. október 2., vasárnap 11:30

Vannak, akik azt állítják, azért jó macskát tartani, mert velük csak alig, vagy egyáltalán nem kell foglalkozni. Ez mindössze annyiban igaz, hogy őket nem kell levinni sétáltatni, ám a lakásban tartott, de még a szabadba kijáró macskákkal is igen sokat kell törődni! A kölyköket nevelni kell, főleg, ha egyedül vannak, de felnőttként is nagyon igénylik, hogy a gazdájuk foglalkozzon velük. Ha elhanyagoljuk őket, könnyen depresszióba eshetnek, vagy kiszámíthatatlanná válik a viselkedésük. És ez csak egy gyakori tévhit a jó néhány közül. Nézzünk meg most még néhányat!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Másodpercek alatt kiderítheti, hogy egészséges-e a haja

Dívány 2016. október 2., vasárnap 11:15

Kíváncsi, hogy egészséges-e a haja? Nincs ideje és kedve valamilyen hajdiagnosztikai eljárásnak és a vele járó költségeknek kitenni magát? Akkor figyeljen! Csak tíz másodpercre, egy pohár vízre és egy hajszálra van szükség, hogy megtudja, milyen állapotban van a haja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Belgiumban misebor helyett is söröznek a szerzetesek

Edicsek 2016. október 1., szombat 14:13

Mikor apátságról, ott élő szerzetesekről és több száz éves hagyományokról hall az ember, akkor valami nagyon titokzatos, filmszerű jelenetet képzel maga elé titkos csapóajtókkal, rejtélyekkel és misztikumokkal. Ehelyett a 888 éves grimbergeni apátságban wifi van, Harry Potter, Facebook, meg a híres Grimbergen sör receptje, a szerzetesek pedig előszeretettel szelfizgetnek az odalátogatókkal.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, mit tegyen, ha autista emberrel találkozik?

Edicsek 2016. október 1., szombat 11:36

A kutatások szerint Magyarországon minden 67. ember autista, és körülbelül 60 ezer diagnosztizált gyermek és felnőtt él ma Magyarországon. Ellátásuk sajnos nem kielégítően megoldott, és sokan nem is tudják, mit tegyenek, ha találkoznak egy autista emberrel. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 tipp vesekő ellen

Dívány 2016. szeptember 30., péntek 17:06

Hazánkban a húgyúti kövesség a népesség 5 százalékát érinti, és az esetek száma egyre nő, amiben a helytelen táplálkozás, az elégtelen folyadékbevitel, az elhízás és a mozgásszegény életmód nagy szerepet játszik – hívja fel a figyelmet a szeptember 26-30. között Európa-szerte megrendezett Európai Urológiai Hét kapcsán indított felvilágosító kampány keretében a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikája és a Szentkirályi Ásványvíz.

shutterstock 171530219
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi az oka annak, ha egy nő házas férfinak lesz a szeretője?

Böszörményi Edina 2016. szeptember 30., péntek 12:13

Viszonyt folytatni valakivel amúgy is bonyolult, ám egy nős férfival való kapcsolat különösen nehezített pálya lehet. Vajon mik azok az okok, amik belehajszolhatnak egy ilyen viszonyba, és mire lehet számítani? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus segítségével!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerünk a szabadba, amíg még szép az idő!

travelo 2016. szeptember 29., csütörtök 16:22

Attól, hogy egyre hűvösebbek a nappalok, még nem kell a hétvégéket begubózva tölteni. Ilyenkor a legszebb a természet, úgyhogy pulcsit fel, és irány a szabad levegő! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kérjük, ne szurkálja a stroke-os betegek ujjait tűvel!

Divany.hu 2016. szeptember 29., csütörtök 13:45

Angol nyelvű kamuoldalakon már 2003 óta kering email vagy blogbejegyzés formájában az a tanács, miszerint agyvérzéses esetén életmentő lehet, ha megszurkáljuk a beteg ujjbegyeit. Itthon pár hete tűnt fel ez a módszer az Egyazegyben.com nevű oldalon:

Egy kínai természetgyógyász írta le a következő módszert, ami életmentő lehet, ha nincs orvos a közelben. Agyvérzés esetén megpattannak az erek az agyban. Ezt enyhítendő a kínaiak egy fertőtlenített tűvel mind a tíz ujjbegyét megszúrják a betegnek. Vérezniük kell, különben nem segítik az agyi erek működését. A tűt láng fölött gyorsan fertőtlenítheted! Brutális módszernek látszik, de életet menthet. Nincs egy kiemelt pont az ujjbegyen, bárhol szúrható.

shutterstock 269125349

Sajnos az, hogy ez egy hoax, már jóval kevesebb helyen olvasható, pedig az About.com Urbanlegends aloldala és a Hoax Slayer is írt már róla az elmúlt években.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Évezredes fogamzásgátlás: így jutottunk el a krokodilürüléktől a hüvelygyűrűig

Dívány 2016. szeptember 27., kedd 14:39

Szeptember 26-án volt a fogamzásgátlás világnapja, és egy friss hazai kutatás szerint a 16 és 25 év közötti fiatalok egynegyede még soha nem használt semmilyen fogamzásgátló módszert. És azt gondolta volna, hogy időszámításunk előtt citormlébe áztatott tamponnal, vagy olíva- és cédrusolajjal védekeztek a nem kívánt terhesség ellen? Ez még nem minden, még több adat és érdekesség a hajtás után! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg olyan jól járnánk a négynapos munkahéttel?

Brownie 2016. szeptember 26., hétfő 14:52

Valószínűleg egyetlen dolgozónak sem lenne kifogása a négynapos munkahét ellen, hiszen több ideje jutna a családra, a barátokra és a szabadidős elfoglaltságokra, a hatóságok szerint pedig a gyerek- és idősgondozásban is nagy segítséget nyújtana a tömörített munkarend. Több amerikai államban bevezették már az opcionális négynapos munkahetet - egyrészt a termelékenységnövelés és a költségmegtakarítás (kisebb energiafogyasztás, kevesebb ingázás a munkahely és az otthon között stb.), másrészt a dolgozói elégedettség érdekében és az eddigi kísérletek egy része ígéretesnek is tűnik.

Allard Dembe, az Ohioi Állami Egyetem Közegészségügyi Karának oktatója szerint azonban a sűrített munkarendnek is megvannak a hátulütői, hiszen az csak az egyes munkanapok hosszát növeli, és a krónikus fáradtság, a stressz és a koncentrációhiány ugye nem ritka a túlórázók körében. A szakértő a The Conversation oldalon fejtette ki, hosszú távon miért nem olyan jó megoldás a négynapos munkahét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek idegesítenek minket a legjobban utazás közben

Edicsek 2016. szeptember 25., vasárnap 14:50

Busbud.com 2000 embert kérdezett meg, hogy mik azok a dolgok, amik rajtuk kívül álló körülmények miatt történnek, de mégis annyira borzalmasak, hogy tönkreteszik az utazás élményét. Repülős, autós és vonatos utazásokra is kíváncsiak voltak és az eredményeket elnézve úgy tűnik, a katasztrofális utazások receptje az egész világon nagyon hasonló

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért alhatnak másként a nők

Dívány 2016. szeptember 24., szombat 20:54

A Refinery29 szerint az Egyesült Államokban az emberek 40%-a küzd alvászavarral, és többségük nő. (Nem is csoda így, ha a férfiak sokkal boldogabban ébrednek). Egy friss tanulmány szerint ennek ahhoz lehet a köze, hogy kicsit más a cirkadián ritmusa a nőknek. Nem, ez nemcsak arról szól, hogy a belső óránk megmondja, mikor jött el az ideje az alvásnak, és mikor kell felkelni, a szervek működésének is van egy napi ritmusa, ami számos külső és belső tényezővel van összefüggésben.  

A cirkadián ritmus

Olyan, nagyjából 24 órás ciklus, ami az élőlények biokémiai, fiziológiai folyamataiban vagy viselkedésében lép fel. A cirkadián ritmust az élőlény saját belső időmérő rendszere vezérli, de egyes külső, szinkronizáló stimulusok segítenek beállítani, a legfontosabb közülük a napfény. 
A cirkadián ritmusok fontos szerepet játszanak az állatok és az ember alvási és táplálkozási sémáinak meghatározásában. Tisztán látszik az is, hogy a belső testhőmérséklet, agyhullám-aktivitás, hormontermelés, sejt-regeneráció és más biológiai tevékenységek is a napi ritmusokhoz köthetők.
A korai kutatások során az emberi cirkadián periódust 25 órásra, vagy még hosszabbra tették. Modern, igen kontrollált körülmények között végzett kísérletek szerint az átlagos felnőtt ember cirkadián periódusa csak némileg haladja meg a 24 órát. Czeisler és munkatársai (Harvard) úgy találták, hogy különböző korú egészséges felnőttek cirkadián periódusa szűk keretek között ingadozik: 24 óra 11 perc ± 16 perc.

Forrás: Wikipédia

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kulturális randitippek, nem (csak) sznoboknak

Szász Emese 2016. szeptember 23., péntek 11:43

Nem tudja, hova vigye el kiszemeltjét a klasszikus Gellért-hegyi séta helyett? Adunk néhány ötletet azoknak, akik igényes szórakozásra vágynak és valami egyedi programmal szeretnék elkápráztatni leendő vagy meglévő partnerüket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ősszel is jó móka víz mellé utazni

travelo 2016. szeptember 21., szerda 15:40

Imád vízparton nyaralni? Alig várja a következő nyarat? Ne várja, inkább hosszabbítsa meg a mostanit! Hiszen ki mondta, hogy a Balatonnál vagy az Adrián csak napozni és pancsolni lehet? Naplementés SUP-túra várja a magyar tengernél, az Osztrák-Magyar Monarchia kedvenc üdülőhelyén pedig akár komolyzenei koncertre is elmehet, közvetlenül a tengerparton. De akkor se csüggedjen, ha már nem fér bele idén a nyaralás a keretbe – az álmodozásban is segítünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha biztonságban akarja tudni a kerékpárját, regisztrálja!

Dívány 2016. szeptember 21., szerda 14:10

Ha van biciklije, akkor lehet, hogy hallott már a BikeSafe nevű országos regisztrációs programról, amit azért hoztak létre, hogy a rendőrség sokkal hatékonyabb legyen a kerékpárlopások felderítésében. A  rendőrséggel közösen fejlesztett és üzemeltetett nyilvántartási rendszer 2013-ban indult el országosan, de még most sem késő csatlakozni, sőt!

Jó hír az óbudaiaknak, hogy csütörtökön, vagyis szeptember 22-a a Nemzetközi Autómentes Nap alkalmából lehetőségük lesz nyilvántartásba vetetniük biciklijeiket. A regisztráció reggel nyolc és dél között lesz a Fő téren. A regisztráció ideje egy kerékpár esetében kb. 15-20 perc. 

Ide kattintva megnézheti, hogy az országban holt vannak olyan kerékpáros boltok, amik egyben BikeSafe regisztráló pontok is. 

Nemcsak a dekoltázs, a súly is sokat nyom a latban a női álláskeresőknél

Dívány 2016. szeptember 20., kedd 18:35

Az a szomorú helyzet, hogy a munkáltató és/vagy a HR-es néha pillanatok alatt eldönti, kellünk-e neki vagy sem. Egy új kutatás szerint bizonyos álllásoknál előnyben vannak azok a nők, akik soványabbak, pontosabban, akiknek alacsonyabb a testtömeg-indexe, még akkor is, ha a másik jelentkező nem is molett vagy túlsúlyos, csak egy pár kilóval nyom többet  - írja a Daily Mail.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 dolog, ami a hajkárosodáshoz és -hulláshoz vezethet

ST 2016. szeptember 20., kedd 12:35

A haj a nők egyik ékessége, és a férfiak számára is fontos, hogy sok és jó minőségű legyen belőle a fejükön. Éppen ezért, amikor úgy érzi, indokolatlanul sok hajszálat veszít hétről hétre, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, mi áll a jelenség mögött. A Women's Health össze is szedett hat okot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt bánják meg a legtöbben idős korukban

(sze) 2016. szeptember 16., péntek 19:46

Karl Pillemer, a Cronell Egyetem gerontológusa utóbbi éveit azzal töltötte, hogy idős amerikai emberek százaival készített interjút és szisztematikusan rendszerezte életbölcsességeiket - írta a Huffington Post

Első könyve, a 30 lecke az élethez (30 Lessons fot Living) több mint 1000 idős ember tanácsait összegezte olyan témákban mint a boldogság, munka, egészség. 2015 januárjában Pillemer új könyvet dobott piacra 30 lecke a szerelemhez (30 Lessons for Loving) címmel, ami több mint 700 idős amerikai, összesen több mint 25000 házasságban eltöltött évének tapasztalataira épül. Interjúalanyai között volt olyan pár, akik már 75 éve vannak együtt, de olyan nő is, aki elmesélte válását, majd azt, hogy 64 évvel később hogyan házasodott újra egykori férjével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: mire jók az alumíniummentes deók?

Dívány 2016. szeptember 16., péntek 10:30

A nyárnak már vége, de melegnek még meleg van: különben meg ősszel is izzad az ember, szóval még most sem késő egy jó alumínium-, alkohol-, és parabénmentes izzadásgátlót vásárolni. Hogy ön ne kerüljön olyan kínos helyzetekbe, mint mi – egyik szerzőnknek konkrétan a nap felénél meg kellett fürdenie –, kipróbáltunk egy rakat dezodort, ami azt ígéri, hogy alumíniummentesen véd az izzadástól (vagy kellemetlen szagoktól). Eredmények a hajtás után!

De mi a baj az alumíniummal?

"Az alumínium- és a cinksók általában nem károsak a bőrünknek, sőt erős gyulladáscsökkentő hatásúak. Ha valahol piros, ég a bőrünk, akkor kenjük be nyugodtan ilyen kencével és sokat fog segíteni. Ezen kívül természetesen rendkívül erős pórusösszehúzó hatása is van, ezért például a lábizzadás csökkentésére is kiváló lehet. Hónalj alatti használata nőknek nem ajánlott, mert a mell nyirokmirigyeinek helyi méregkiválasztása éppen a hónaljon keresztül, izzadással történik legerőteljesebben. Ha ezt az erős pórusösszehúzóval megakadályozzuk, akkor hátráltatjuk a méreganyagok kiválasztását a mell mirigyállományából, ami hosszú távon akár daganatos betegségek kialakulásához is vezethet" - nyilatkozta a Díváynnak korábban dr. Torma Viktória, miért nem ajánlatos az alumíniumsót tartalmazó (és általában, az erős pórusösszehúzó hatású) izzadásgátlókat alkalmazni. 

Az Európai Bizottság fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottsága (Scientific Committee on Consumer Safety; SCCS)  is foglalkozott a témával, és a legutóbb 2014. június 18-án felülvizsgált dokumentumban az összes olyan kutatást áttekintik, amelyekben mostanáig az alumíniumtartalmú kozmetikumok egészségügyi hatásaival foglalkoztak. A bizottság konklúziója egy mondatban a következő: "Az SCCS azon a véleményen van, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk nem támasztják alá az alumínium esetleges rákkeltő hatásával kapcsolatos aggodalmakat - írja a Daganatok.hu.

Természetesen ha biztosra akar menni, akkor kerüli az alumíniumot tartalmazó termékeket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez történik, ha a partnere lesz az edzőtársa

Brownie 2016. szeptember 15., csütörtök 11:21

Vannak, akik egyedül, a saját tempójukban szeretnek edzeni, és vannak, akiket inkább az motivál, ha barátokkal együtt járhatnak futni, úszni vagy súlyokat emelni. De mi van akkor, ha a másik felünket választjuk edzőtársnak? A párterápiát ugyan nem helyettesíti, a pszichológusok szerint mégis tökéletes kiindulópont például ahhoz, ha szeretnénk megmenteni egy válságban lévő kapcsolatot, de lehet egyszerűen közös hobbi is a sportolás. A Women's Health magazin és a Prevention.com segítségével összegyűjtöttük, hogy miért tesz jót a kapcsolatnak, és miért árthat a sportteljesítménynek, ha együtt izzadunk és hajtjuk egymást a párunkkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Romantikus kiruccanás földön, vízen, levegőben

travelo 2016. szeptember 14., szerda 15:45

Mihez lenne inkább kedvük: páratlan természeti csodák közt andalogni, pazar panorámában együtt megtanulni valami újat? Esetleg sziklamászással, vagy tandemugrással, vagy éppen hatalmas olasz lakomákkal erősítenék kapcsolatukat? Segítünk megtalálni a megfelelő úti célt!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szabaduljon meg a csuklástól tudományos alapokon!

dívány.hu 2016. szeptember 13., kedd 16:16

Dr. Erich Voigt, a New York Egyetem fül-orr-gégésze két olyan módszert is bemutatott a Business Insidernek, amelyekkel tudományosan szüntetheti meg a csuklását.

A csuklás ugye nem más mint a rekeszizom önkéntelen összerándulása, amit kiválthat egy bizonyos étel, vagy az, hogy túlzottan sokat ettünk és van pár egészségügyi probléma is, ami csukláshoz vezethet, általában viszont annyiról van szó, hogy valami irritálja a nyelőcsövet vagy a légutakat.

A legegyszerűbben pedig úgy lehet megszüntetni a önkéntelen összehúzódásokat, ha veszünk egy nagy levegőt, de van egy másik módszer is, mégpedig az, ha a videóban bemutatott módon egy pohárból úgy iszunk, hogy a józan paraszti ésszel szembemenve a tőlünk távolabb eső részéből próbálunk kortyolni. Ahhoz, hogy utóbbit meg tudjuk tenni, olyan görnyedt pózt kell felvennünk, ami garantáltan beszorítja a zabolázatlan rekeszizmot. Dr. Voigt azt mondja, ezzel a módszerrel olyan emberen is sikerült segíteni, aki egy hete megállás nélkül szenvedett a csuklástól. 

Ha ez sem jönne be, esetleg próbálkozhat a cukorral

A barna cukor tényleg egészségesebb a fehérnél? - 12 tévhit a táplálkozásról

Brownie 2016. szeptember 13., kedd 08:09

Egy csomó, evéssel és sportolással kapcsolatos tévhitet próbáltunk már eloszlatni, de úgy látszik, még mindig akadnak félreértések, amiket nem árt tisztázni. Ezúttal a Tech Insider egészséges életmód témában készült mítoszgyűjteményéből szemezgettünk, íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 134

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN Mit ad az alkohol, mit ad a józanság?

Hazugság lenne, ha azt mondanám, józannak lenni mindig csodás vagy könnyű. Akkor mégis mit ad? Összeszedtem, nekem miért jó nem inni.

KETTŐS MÉRCE Tényleg bezárják a CEU-t, mert... Soros?

Nem lehetne kivételesen a magyar diákok és professzorok érdekeit nézni, meg azt, hogy viszik jó hírünket a nagyvilágban?

SZUBKULTÚR Ez a könyvtár olyan menő, hogy arra nincsenek szavak

Hipermodern űrhajóval a Gutenberg galaxisba? Ezt itt komolyan vették, és építettek egy olyan könyvtárat, hogy a képeket nézve dalra fakad a szívünk. Mennyire menő már!
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés