Itt az utolsó határidő az autósoknak: milliókat bukhat, aki nem lép

GettyImages-1433214278

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást a tavaly év végi kampányban váltó autósok számára ketyegnek az utolsó órák: az első részlet befizetésére kijelölt határidő a szökőév miatt idén nem március első, hanem február utolsó napja.

Erre különösen azoknak kell figyelniük, akik csekken vagy bankkártyával fizetnének, jelezte az érintetteknek a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége. Mindkét fizetési mód esetén többnapos a jóváírás, így ha valaki nem lép időben, annak komoly következményei lehetnek. 

Közel 80 ezer autós váltott kedvezőbb kgfb-biztosításra tavaly év végén: a számukra kínált 60 napos fizetési haladék február 29-én jár le. Bár most a fókusz egyre inkább a lakásbiztosításhoz kapcsolódó kampányra helyeződik, fontos ezt is tudatosítani, ugyanis a díjfizetést elmulasztók nem hivatkozhatnak arra, hogy nem kaptak értesítést. 

A Magyar Posta vállalása szerint a sárga csekken befizetett összegek két nap alatt jutnak el a biztosító számlájára, és a bankkártyás fizetések jóváírása is napokba telik.

Az alkuszszövetség ezért azt ajánlja, a fenti fizetési módokat választva legkésőbb a mai napon rendezzék új kgfb-jük díját az érintettek, keddtől ne indítsák így a műveletet. A banki átutalás vagy a személyes befizetés viszont akár még a hónap utolsó napján is működőképes megoldás lehet.

Ha valaki elmulasztja határidőre befizetni ezt a biztosítást, vétkesként káresemény esetén tízmilliós költsége keletkezhet
Ha valaki elmulasztja határidőre befizetni ezt a biztosítást, vétkesként káresemény esetén tízmilliós költsége keletkezhetdlanier / Getty Images Hungary

Egyetlen napnyi késlekedésnek is súlyos következménye lehet ennél a biztosításnál:

a jogszabály úgy rendelkezik, hogy a nem rendezett díjú biztosításokat a határidőt követő napon törölni kell. Ha valaki fedezet nélkül okoz kárt, az több tízmilliós költséget terhelhet rá.

Természetesen kgfb nélkül nem lehet közlekedni, így az ilyen helyzetbe kerülő autósoknak újra kell kötniük a biztosítást, ám ilyenkor nemcsak az aktuális díjat kötelesek megfizetni, hanem a megszűnés és újrakötés közötti időszakra a fedezetlenségi díjat is meg kell téríteniük, amely kiemelten magas: akár napi 1540 forint is lehet egy autóra.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek