#ÉLETEM

Így pörgesse fel az agyát 5 másodperc alatt

Sákovics Diana 2015. december 22., kedd 11:03

Sok olyan dolog van, amivel a tudomány szerint sokáig penge maradhat az agyunk, ilyen például, ha rendesen alszunk, edzünk (lehetőleg olyat, ahol az egyensúlyérzékünket is használnunk kell), nem eszünk szemét kosztot és rendszeresen járunk társaságba. Ezek mind klassz és fontos tevékenységek, de csak életmódszerűen gyakorolva működnek. De mi van akkor, ha nem éltünk éppen mintaéletmódot, viszont szuper volna, ha egy csettintésre maximális fordulatszámon pörögne az agyunk? Nyilván ihatunk kávét, de megpróbálkozhatunk egy egészen egyszerű trükkel is: jutalmazzuk meg magunkat. A kutatások szerint működik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elcsúszott az ajándékvásárlással? Van egy tippünk.

Sákovics Diana 2015. december 21., hétfő 20:42

A tökéletes karácsonyi ajándék elvileg személyre szabott, meglepő és luxus, illusztrálja, hogy az ajándékozó áldozatokat hozott érte (pénzt, időt, energiát), lényege, hogy az ajándékozott boldog legyen vele, és ezt a célját el is éri. Ha ennek a hat feltételnek minden karácsonyi ajándékunk megfelelne az csodás lenne, és ez nyilván sikerül is, ha telik miből a luxusra és idejében elkezdtük beszerezni az ajándékokat. Ha viszont néhány nappal az ünnep előtt még pánikban agyalunk, sakkozunk az időnkkel és a pénzünkkel, akkor ideje feladni a tökéletes ajándék eszményét, és beérni az elég jóval. Erre pedig megoldás lehet az, ha elengedjük a személyre szabottságot. Egy kutatás szerint nem lesz baj.  

shutterstock 331719365
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem kell sokat futni a jó egészségért!

ermiz 2015. december 21., hétfő 11:26

Futni jó, legalábbis azok szerint, akik ezt rendszeresen művelik. A jó hír, most nem nekik, hanem a frusztrált tömegeknek szól, akik nem élvezik annyira a futást. A Mayo Klinika vizsgálata szerint heti 50 perc (10 perc/5 alkalom) vagy 9,6 kilométer futás megvédi a szervezetet a stroke, az érelmeszesedés, a magas koleszterin, a magas vérnyomás és bizonyos rákos megbetegedések ellen.

shutterstock 127503353

Persze ha fogyni akar, akkor ez kevés lesz, ezzel nem éget el elég kalóriát. De vigyázzon, nem szabad túlzásba esni, ha naponta több mint egy órát fut, akkor megnövelheti a szív- és érrendszeri problémák kockázatát - írja Newsy. (A kocogásról is állítottak már hasonlót.)

De azért van még egy jó hírünk: a gyaloglás is hatásos, mert ha rendszeresen végzi, akkor ez is segít az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség elleni harcban. Ráadásul a futás és a gyaloglás költsége szinte nulla, és mindenki számára elérhető. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

A molett modellek miatt van több elhízott ember?

Dívány 2015. december 20., vasárnap 21:07

Sokan azt gondolják, hogy azért látunk egyre több, az átlagosnál nagyobb méretű modellt a hirdetésekben, mert megnövekedett a túlsúlyos emberek száma és ezáltal a ruhák iránti kereslet is. Egy friss, a Public Policy & Marketing című folyóiratban publikált kutatás szerint azonban ez pont fordítva van. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A férfiak tényleg jobban tájékozódnak

Sákovics Diana 2015. december 20., vasárnap 13:46

A nemi egyenlőség idealisztikus világában a férfiak és nők nem különböznek képességeikben, és ha mégis ez lenne a benyomásunk, az csak a sztereotípiáinkról, és a társadalom által az egyénekre aggatott nemi szerepekről szól. Az elképzelés klassz, hiszen benne van, hogy senkit nem determinálnak befolyásolhatatlan adottságok, és mindent elérhetünk, ha hajlandóak vagyunk tenni érte. Ez részben így is van, és nemcsak elméletben – hiszen azt például tudjuk, hogy a két nem agya felépítésében nem különbözik –, de ennek ellenére a kutatásokból úgy tűnik, hogy nemi különbségek léteznek, nemcsak fizikai szinten, de a képességeinkben is. A pasik például tényleg jobban tájékozódnak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az válik agresszívvá az alkoholtól, aki amúgy is az

Marjai Kamilla 2015. december 19., szombat 21:21

Le kell szögezni, hogy az alkoholfogyasztás és a fokozott agresszió összekapcsolódása nem törvényszerű. Még akkor sem, ha sokat hallunk alkohol befolyása alatt történő agresszív megnyilvánulásokról, esetleg bűncselekményekről. Az alkohol, csakúgy mint a drogok pszichoaktív hatással bírnak, vagyis az idegrendszer működését befolyásolják, a fogyasztás intenzitásától függően rövidebb-hosszabb távon fejtik ki hatásukat. A viselkedés szintjén jól tapasztalható változások következhetnek be, melynek hátterében fiziológiai magyarázatok is húzódnak.

A szélsőséges viselkedésváltozások közé tartozhat az agresszió fokozódása, ugyanakkor ezért nem kizárólagosan az alkohol tehető felelőssé. Az alkohol és bármilyen egyéb drog  kenőanyagként funkcionál, megtámogat vagy éppen legátol olyan jellemzőket, melyekkel az egyén egyébként is rendelkezik. Nincs tehát új a nap alatt, az alkohol hozott anyagból dolgozik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt tuti ajándék utazóknak

travelo 2015. december 19., szombat 18:12

Már csak párat kell aludni, és itt a karácsony, hurrá! Nem örül felhőtlenül, mert nem elég, hogy a nagytakarításhoz sincs kedve, de az ajándékokkal sem áll még sehogy? Ha vannak sokat utazó barátai vagy családtagjai, ne törje a fejét tovább, a Travelo segít ajándékot választani nekik. Mutatjuk a legdrágábbaktól a legolcsóbbig, mi mindennek örülhet, akinek a helyváltoztatás a lételeme.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az egészséges kaja is káros a környezetre

Divany.hu 2015. december 19., szombat 15:31

A napi hiánypótló tanulmányok között egy újabb gyöngyszem látott napvilágot, ebben azt taglalgatják, mi lenne, ha az egész USA váratlanul elkezdene úgy táplálkozni, ahogyan azt a Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) dietetikusai javasolják - adta hírül az IFLScience

foldkaja
Fotó: Shutterstock / Dívány

A csapat három különböző forgatókönyvet készített a következő feltételezett változások alapján:

  • az elfogyasztott kalóriák csökkenése az étrend megváltoztatása nélkül
  • egy sokkal zöldségközpontúbb étrend, aminél viszont nem figyelnek a kalóriacsökkenésre
  • a kettő ötvözetét, ami az egyik preferált ötlete amúgy a minisztériumnak is

A tanulmány - nem túl meglepő módon - azt derítette ki, hogy nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a környezettudatosság és az emberi szükségletek között. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mosolyogjon az eladóra, meghálálja

Sákovics Diana 2015. december 18., péntek 15:27

Bármilyen felszínes, társas érintkezést simává, könnyűvé és gördülékenyebbé lehet tenni, ha igyekszünk aránylag jó fejek lenni. Ez nem azt jelenti, hogy nyitottnak, kommunikatívnak és kedvesnek kellene lenni mindig mindenkivel, de az udvariasság, és a mosolygás lehetne alap. Egy átlagos napon ugyanis – és különösen így karácsony táján, amikor rengeteg dolgot intézünk – számos emberrel kerülünk rövid interakcióba, és ha csupa kellemes élményben van részünk, sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkben, pozitívabbnak az életet és az embereket. Ez persze elsőre simán tűnhet naivitásnak, felesleges hippiskedésnek, de az elmúlt évek boldogságkutatói szerint a mindennapi klassz élmények sokat számítanak az életminőségünk szempontjából. Most pedig egy friss kutatás újabb bizonyítékokkal igazolja ezt az elképzelést.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A horrorfilmek szó szerint vérfagyasztóak

mzd 2015. december 18., péntek 11:06

Használta már horrorfilmre azt a szót, hogy vérfagyasztó? Ha igen, annyira nem áll távol az igazságtól, ugyanis a Daily Mail egy friss kutatásra hivatkozva azt írja, az ijesztő alkotások növelik a véralvadásért felelős fehérjék számát a szervezetünkben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön tudja, miért kel fel minden reggel?

Sákovics Diana 2015. december 17., csütörtök 17:24

Nem újdonság, hogy tovább él, akinek van célja, de vannak tények, amiket nem lehet elégszer elmondani. Na, ez pont ilyen. Most például kiderült, hogy ha célja van az életben nemcsak annak kisebb az esélye, hogy korán meghal, de annak is, hogy bármilyen típusú szív és érrendszeri megbetegedéstől szenvedjen. Legalábbis erre a megállapításra jutottak a kutatók, akik 10 különböző tanulmányban résztvevő 136 ezer ember adatait tekintették át. Impresszív embertömeg. 

shutterstock 184868945
Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzőteremteszt: SmartFit, ha okosan akar edzeni

Dívány 2015. december 17., csütörtök 15:25

Év eleje óta futó sorozatunkban a budapesti edzőtermeket vesszük sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, és nemcsak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol található a legprofibb géppark, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket általában All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeretnék egy kicsit önző lenni. Szabad?

Kurán Zsuzsa 2015. december 16., szerda 21:39

Miért olyan nehéz visszautasítani egy baráti találkozót, miközben valójában az otthon nyugalmában eltöltött estére vágynánk?  Hogy lehet, hogy gyakran igennel válaszolunk olyan kérésekre is, ami ellen testünk-lelkünk tiltakozik? Mi is kerültünk már kínos helyzetbe, amikor nem tudtunk nemet mondani? Mi lehet ennek a hátterében?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyi idő után látszódik, hogy hanyagolja az edzést

Divany.hu 2015. december 16., szerda 19:49

A Business Insider igazi, testépítőnek is beillő egyetemi előadót kérdezett meg arról, hogy mennyi idő alatt tűnnek el szépen kidolgozott izmaink, ha felhagyunk a testmozgással. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kétségbeesik-e az autista pincér, ha kiömlik a kávé? Nem, mert profi

Farkas Edina Lina 2015. december 16., szerda 11:51

Ha mondjuk Ön épp nem gyógytornász, gyógypedagógus vagy szociális munkás, akkor viszonylag keveset találkozhat fogyatékossággal élőkkel. Pláne az utcán, a moziban, egy szórakozóhelyen, ami annyit tesz, hogy Magyarországon, még ha nem is a klasszikus értelemben, de jellemzően izoláltan élnek a sérült emberek, arról nem is beszélve, hogy poros sztereotípiák övezik őket. Pedig sokuk nemhogy képes az önellátásra, hanem természetes módon vágyik is rá, csak épp elég munkahely nincs, ami biztosítaná számukra az önállósodás egyik alapfeltételét: a saját jövedelmet. A kevés ilyen munkahely egyike a napokban nyílik meg, kimondottan azzal a céllal, hogy értelmi és mozgássérültek számára biztosítson valódi munkát, valódi fizetéssel.

A Nem Adom Fel Cafe & Bar nyitás előtti utolsó főpróbáján jártunk, ahol Csorba Nórával, a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet egyik projektmenedzserével és a leendő felszolgálókkal beszélgettünk. Ismerkedjen meg velük!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az antidepresszánsok 87 százalékkal növelik az autizmus kialakulásának esélyét

Sákovics Diana 2015. december 16., szerda 10:20

Aztmár tudjuk, hogy a kamaszok és fiatal felnőttek esetében az antidepresszánsokat csak nagyon óvatosan lenne szabad használni, hiszen azok ebben a korosztályban növelhetik az agresszív bűncselekmények gyakoriságát. Most azonban az is kiderült, hogy a várandós nők esetén is óriási a gyógyszerszedés kockázata: a terhesség alatti antidepresszáns használat ugyanis erőteljesen növeli az autizmus kialakulásának esélyét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az önámítás veszélyes játék

S-W. Zsó 2015. december 15., kedd 19:26

Csak egy pohárkával iszom ma este! (Holott tudom jól, hogy ezek a fogadalmak mindig kudarcba fulladnak.) Dehogy vagyok féltékeny! (Miközben naponta többször ellenőrzöm a párom e-mailjeit. Imádom a munkahelyemet, jól kijövök mindenkivel. (Igaz, hogy ki nem állhatom az igazgatót. Meg Helgát. Meg azt a köpcös, tudálékos pasit a szomszéd irodából.) Ugye, önnek is ismerősek ezek a mindennapos helyzetek?

Nemcsak másoknak, de magunknak is szeretünk hazudni. Van, hogy felismerjük az önáltatást – mégsem teszünk ellene –, általában azonban fel sem tűnik, hogy becsapjuk magunkat. Márpedig az önámítás sokszor komoly pusztítást tud végezni lelki világunkban, társas kapcsolatainkban és a karrierünkben. Szakértőt kérdeztünk arról, hogy hogyan nézhetünk szembe az igazsággal (valódi vágyainkkal) ahelyett, hogy hazugságban élnénk tovább.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt hitte, mértékkel bármit ehet és nem hízik? Attól függ.

Brownie 2015. december 15., kedd 16:39

Nemrég egy csomó táplálkozással és testmozgással kapcsolatos tévhitet oszlattunk el, most pedig kimondottan fogyókúrázóknak szedtünk össze néhány hasznos tudnivalót. 

Tényleg van szex a céges bulikon

etelka 2015. december 15., kedd 11:57

A Profession.hu 6091 válaszadó bevonásával készített egy felmérést a karácsonyi bulikról, a céges ajándékozásról és a két ünnep közti munkarendről. Eredmények a hajtás után! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 pszichológiai érv, hogy még ma nekiálljon sálat kötni

S-W. Zsó 2015. december 14., hétfő 20:41

Valószínűleg nem szerepel a bakancslistáján a kézimunkázás, és lehet, hogy gyerekkora óta ismerőseit sem látta sűrűn kötőtűvel hadonászni, azért érdemes egy próbát tennie, mert nemcsak egy jó meleg sapka vagy takaró ennek a feledésbe merült hobbinak az értelme. Összegyűjtöttük, hogy a tudomány szerint miért van olyan kedvező hatása a kötögetésnek elménkre és kedélyállapotunkra!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hasznos tippek a külföldi kultúrsokk ellen

mzd 2015. december 14., hétfő 10:02

Többször írtunk már arról, hogy mikre figyeljen, ha külföldre látogat. Legutóbb egy étkezési kisokost mutattunk be, most pedig újabb érdekes infografikára bukkantunk. Ha folytatja az olvasást, megtudhatja, milyen virágokat érdemes kerülnie Oroszországban és azt is, hogy Hollandiában kiknek kell még gratulálni a születésnaposon kívül!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy génmutáció tehet arról, ha nem bírja a piát

Sákovics Diana 2015. december 13., vasárnap 17:24

Vannak, akik nem bírják a piát. Nemcsak azok, akik nagyon ritkán isznak, vagy akiknek a kóros fogyasztással összefüggően már olyan súlyos szervi problémáik vannak, hogy képtelenek feldolgozni az alkoholt, nem. Vannak, akik egyszerűen ilyenek, így születtek, és ha isznak – akár csak keveset is – hirtelen elég furán kezdenek viselkedni, impulzívak, agresszívek, kiszámíthatatlanok lesznek. Finn kutatók most rájöttek miért. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megőrült, hogy vizet iszik a csípősre?

mzd 2015. december 13., vasárnap 09:54

Aki szereti a csípőset, annak biztosan ismerős a kapszaicin neve. Erről a színtelen, szagtalan, kristályos vagy viaszos anyagról készített egy videót az Amerikai Kémiai Társaság. Részletek a hajtás után! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

15 jel, amiből biztosan tudhatod, hogy nincs szükséged coachra

Kállay Natália 2015. december 12., szombat 20:35

Velem sincs minden rendben, veled sincs minden rendben, és ez így van rendben. (Paul Watzlawick)

A különböző coachingstílusok – kimondva vagy kimondatlanul – azt ígérik, hogy minden coachingkompatibilis problémát, üzleti környezetben szervezet- és egyéni fejlesztési feladatot vagy az életünkben adódó nehéz helyzetet, elakadást meg tudnak oldani. Ahol a coachingkompatibilis minden olyan „működési” változtatási igény, amelyhez az ügyfélben az ismeretek és az erőforrások már jelen vannak, azaz tudja, akarja de – valamiért – nem csinálja. Ugyanakkor el kell mondanunk, hogy a coaching – bár igen felkapott és egyben igen lejáratott dolog – egyáltalán nem csodaszer.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, kik járnak az élen az ünnepi dőzsölésben?

S-W. Zsó 2015. december 12., szombat 16:18

Egy érdekes és tanulságos térképet találtunk a Treated oldalán. Szerzője, dr. Wayne Osborne a világ 28 országának karácsonyi fő menüjét és táplálkozási szokásait hasonlította össze. Kiderült többek között, hogy a magyarok a középmezőnyben szerepelnek az átlagos 2447 kilokalóriával, a legegészségesebben pedig a japánok járnak el, akik ugyan a KFC-ből rendelik ünnepi vacsorájukat, de legalább nem zabálnak össze mindent egyszerre. A részletekért hajtson tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 ... 189

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés