Sörhas és otthonka: az esküvő után ennyi évig tilos az elhanyagoltság

GettyImages-108351263

Mikor jön el egy kapcsolatban a pillanat, amikor már nem számít annyira a külső megjelenésünk? A házasság megkötése után már nem kell annyi figyelmet szentelnünk a szépségünk ápolására? Egyáltalán, a társadalom mely tagjai töltik a legtöbb időt a külsejük tökéletesítésével? A tudomány ezekre a kérdésekre ad választ.

Emlékszel még az első randik izgalmára, amikor hosszú perceken keresztül lamentáltál, mit vegyél fel, hogy te is tetsszél a jövendőbeli párodnak? A megfelelő smink vagy szakállhossz, parfüm vagy kölni kiválasztása égetően fontos feladatnak tűnt, és büszke mosollyal fogadtad, amikor randipartnered észrevette és megdicsérte a körültekintően stílusos megjelenésedet. Aztán szépen jöttek sorra a hónapfordulók, az évfordulók, aztán meg az esküvő, és bizonyára te is egyre kevesebb időt fektettél bele a tökéletes külső megkonstruálásába, ahogyan az a többséggel megesik. De vajon ki tölti a legtöbb idejét szépítkezéssel? A házasság mentességet ad a szépítkezés időigényes folyamata alól? A tudomány ezekre a kérdésekre is válasszal szolgál.

Ki áldozza be a legtöbb idejét a szépítkezésre?

A szépítkezés történelmünk során mindig is fontos volt, evolúciós szempontból pedig egyértelmű, hogy miért: a sikeresebb párválasztás érdekében tesszük. Ugyan napjainkban elterjedtebbé vált az a hozzáállás, hogy ne mások tetszésének elnyeréséért csinosítsuk ki magunkat, az evolúciós pszichológia egyik alapelve szerint döntéseink nagy részét igencsak meghatározza az a belénk kódolt ösztön, hogy sikeresek legyünk az utódnemzésben, ehhez pedig először a megfelelő partnert kell tudni bevonzani. Persze, többek vagyunk az ösztönlényeknél, azonban hiba lenne teljes mértékben kivonni a képletből ezt a biológiánk által vezérelt motivációt.

Az éppen randizók több időt töltenek szépségük ápolásával, mint a házasságban élő társaik
Az éppen randizók több időt töltenek szépségük ápolásával, mint a házasságban élő társaikCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Egy 2022-es kutatás eredményei is egybevágnak ezzel a gondolattal. Összesen 188 kutató fogott össze, hogy megfejtsék a szépítkezés okának titkát és az ezzel kapcsolatos szokásainkat. Elképesztő mennyiségű adatot sikerült összegyűjteniük, ugyanis körülbelül 93 000 résztvevővel dolgoztak, akiket 93 különböző országból szedtek össze. Azt kellett megadniuk a résztvevőknek, hogy milyen gyakran és naponta mennyi ideig töltenek időt ezzel a 8 szépségjavító tevékenységgel, amelyeket csak és kizárólag külsejük vonzóbbá tétele miatt végeznek el (tehát az egészségügyi szempontokból elvégzetteket nem írhatták le):

  1. sminkelés
  2. test higiéniája
  3. kozmetikumok használata
  4. testmozgás
  5. hajápolás
  6. öltözködés
  7. különleges diéta követése
  8. egyéb

Az evolúciós hipotézist beigazolták az eredmények: a nők több időt töltöttek szépítkezéssel (majdnem 4 órát naponta átlagosan), mint a férfiak (3,6 órát naponta átlagosan), és

az éppen randizó emberek a saját nemükhöz képest kiemelkedően több időt szántak a külsejükre, mint akár a házas, akár a szingli társaik.

Ezenfelül az átlaghoz képest nagyobb gondot fordítottak saját maguk csinosítására a fiatalabbak, mint az öregek, illetve a viszonylag súlyosabb fertőző betegségekkel küzdő személyek az egészségesebbeknél. Nem meglepő módon azok, akik a legtöbb időt szokták tölteni a közösségi média felületein, több időt fektettek a szépítkezésre is: átlagosan 2 órával többet szántak erre, vélhetően a neten látott elérhetetlen szépségideálokhoz próbálva igazodni.

Az esküvő után is érdemes odafigyelni arra, hogy szépnek találjon a párunk. Főként a kapcsolat első 7 évében játszik fontos szerepet a külső megjelenés
Az esküvő után is érdemes odafigyelni arra, hogy szépnek találjon a párunk. Főként a kapcsolat első 7 évében játszik fontos szerepet a külső megjelenésMoMo Productions / Getty Images Hungary

Az esküvő után oké, ha kevesebbet foglalkozol a szépséged ápolásával?

Bármennyire is szeretjük hangoztatni a „soha ne ítélj meg egy könyvet a borítójáról” közmondást, mégis rendkívül fontos a külső megjelenés, főleg a párválasztásnál. A tudósok szerint első körben a másik arcát vizsgáljuk át a legtüzetesebben, amikor a nagy Ő-t keressük, különösen a szemet, a szájat és az arcbőrt. A kezdeti vonzalom után, ha jól alakulnak a dolgok, egyre szebbnek látjuk partnerünket az illata, a felejthetetlen első csók vagy intim pillanat miatt. 

Egypár év együttlét után viszont sokan úgy gondolják, hogy nem probléma, ha sörhasat eresztenek, vagy kevésbé figyelnek oda a megjelenésükre. Sőt, akár el is várják a másiktól, hogy ne legyen tényező a külsejük a szerelemben, különben a másik érzéseit felszínesnek bélyegzik. Azonban egy kutatás szerint az első 7 évben kiemelten számít a külső megjelenés abban, hogy mennyire vonzónak találják a párok egymást. És ugyan a kapcsolatok jóval összetettebbek, mintsem hogy egyedül a kevesebb szépítkezésen múljon egy pár jövője, a kutatók szerint mégsem érdemes alábecsülni a belbecs mellett a külcsín fontosságát sem a sikeres hosszú távú elkötelezett kapcsolatokban. Érdekes módon 7 év együttlét után már nem számít ugyanannyira ez a tényező. 

Összességében tehát, még ha nem is ugyanazzal az elánnal folytatjuk a szépítkezést, mint a randizás korai szakaszában, azért mégis érdemes a házasság után is figyelmet szentelnünk külső megjelenésünkre, hogy ébren tartsuk a vonzalom lángját, amely fontos összekötő elem két ember között.

Te a kapcsolatotok melyik szakaszában szentelted a legtöbb figyelmet a szépítkezésre?

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra