Turmixgéppel tanítják az újrahasznosítást

Szeptember 6-án indul útjára az a kamion, amelynek interaktív kiállítóeszközeit a Csodák Palotája tervezői készítették. A kamion szeptember 6. és október 5. között meglátogatja az ország 19 városát. Minden helyszínen egy napra megáll, hogy az óvodás és iskolás korú gyerekekkel megismertesse a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát és interaktív játékok keretében az újrafelhasználás technikáját is. A játékok két napig kipróbálhatóak a Millenárison.

"Össze kell gyűjteni a szemetet, mert akkor nem lesz annyira büdös a levegő, mint a kukában" - fogalmazta meg az általános iskolás Petra a hulladékgyűjtés lényegét. A gyerekek az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. kamionján figyelik, hogy milyen folyamatokon megy keresztül az összegyűjtött papírszemét, amíg újra papírlap lesz. A fiatalok ízelítőt kapnak az újrahasznosítás lépéseiből: egy turmixgép és kézi szita segítségével ismerkednek a papírmerítés trükkjeivel. Azt is megtanulják, hogy az üzemekben hasonló folyamatok működnek, de sokkal nagyobb méretben.

A kamion már nyolcadik alkalommal kezdi el járni az országot, azzal a céllal, hogy az óvodás és iskolás korú gyermekek körében népszerűsítse a szelektív hulladékgyűjtést. A különböző típusú interaktív játékok az ő korosztályuk számára készültek. "Az Újrahasznosítási Hónap 2007 óta közel száz helyszínen járt és mintegy százezer diák számára juttatta el a helyes hulladékkezeléssel kapcsolatos üzeneteket" - mondta Viszkei György, a Kft. ügyvezető igazgatója.

Jó néhány kisiskolás nem tudja miért van szükség a hulladék szelektálására és újrahasznosítására. Ők érdeklődve kezelik a mágneses szelektálógép karját és válogatják külön rekeszbe a vashulladékot az alumínium dobozoktól. Egy másik berendezésnél egy csapat gyerek dobálja a futószalagon érkező különböző típusú hulladékot a megfelelő ládába. „Izgalmas a kiállítás, mert meglátom, hogy mi lesz a szeméttel, amit anyuval leviszünk a szelektívbe. Szerintem jó, hogy annyi mindent hasznosítanak, mert akkor nem kell annyi fát kivágni” - mesélte Csongor, aki a Fekete István Általános Iskola diákja. Ő még azt is tudta, hogy műanyagot nem jó elégetni, mert az kőolajból van, ami szennyezi a levegőt.

Klug Lajos, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója a megnyitón elmondta, hogy az FKF és az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. évek óta jól működő munkakapcsolatot ápol. Arról is beszélt, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken kívül, 2015-re a belvárosban kialakítják a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés rendszerét, amire az FKF 5 milliárd forint Európai Uniós pályázati pénzt használhat fel. Bécsben már működik a Budapestre tervezett rendszerhez hasonló, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés.

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft.-t 1996-ban alapították, jelenleg 3000 kibocsátó partner tartozik a köréhez. A Kft. célja, hogy a hozzá tartozó csomagolóanyag-gyártó és -töltő vállalatok a jogszabályi előírásnak megfelelő hasznosítási arányt elérjék. A jelenlegi előírás szerint a kibocsátott csomagolóanyag 54 százalékát kell újrahasznosítani, a Kft. tavaly 61 százalékos újrahasznosítási aránnyal zárta az évet. Ezt várhatóan 2011-ben is teljesíteni tudják.

A kiállítás 10-18 óráig díjmentesen tekinthető meg.

Fotó: Kováts Dániel
Oszd meg másokkal is!
Mustra