Zöld strandteszt: meglepő módon a Csepeli a legjobb

A Csepeli Strandfürdő, a Lukács gyógyfürdő és a Mogyoródi Aquaréna bizonyultak a legzöldebb strandoknak a Tudatos Vásárlók Egyesülete felmérésén. A teszt során többek közt a hulladékkezelést, a víztakarékosságot, az egészségbiztonságot és az alternatívenergia-felhasználást figyelték.

A váratlanul visszatért nyári melegnek köszönhetően újra örülhetnek a strandüzemeltetők, de a közelgő ősz tudatában is egyre többen döntenek úgy, hogy minél több időt töltenek vízparton. A strandok, gyógyfürdők és wellness-létesítmények megszaporodásával viszont sokan már nem feltétlenül a lakóhelyükhöz legközelebbi helyet választják ilyen célokra. A medencék méretétől és mennyiségétől kezdve az ott kapható ételeken keresztül a megközelíthetőségig rengeteg szempont szóba jöhet, a Tudatos Vásárlók Egyesülete pedig ezúttal a környezetvédelem és esélyegyenlőség terén tesztelte a felhozatalt Budapesten és környékén.

A sportolási lehetőségeket és a kerékpártárolást is figyelték

A vizsgálat során 21 budapesti és fővároshoz közeli strandot, uszodaként és/vagy gyógyfürdőként üzemelő, de idényben strandként is funkcionáló fürdőt vettek górcső alá. Az értékelési szempontok között szerepelt a hulladékkezelés, a fürdés melletti sportolási lehetőségek, a víztakarékossági gyakorlat, az egészségbiztonság, a kerékpártárolás lehetősége és az alternatív energia hasznosítása. Emellett esélyegyenlőségi szempontból is vizsgálták a strandokat: külön pontozták a mozgássérültek, illetve a gyerekkel érkező családok lehetőségeit is. Mivel egy alapvetően gyógyfürdőként működő intézmény más célt szolgál, mint például egy élményfürdő vagy strand, ezeket a helyeket csak a saját kategóriájukon belül hasonlították össze a pontozás során.

A strandok közül a Csepeli a legjobb

Mint kiderült, sajnos sok helyen még az olyan alapvető környezetvédelmi megoldások is hiányoznak, mint a szelektív hulladékgyűjtés, így az sem meglepő, hogy a napenergia-hasznosítással még kevesebb helyen élnek. Ennek ellenére azért szép számmal akadtak olyan fürdők, amelyek méltán érdemelték ki kategóriájuk első helyét: a strandok közül a Csepeli strandfürdő bizonyult a legjobbnak az őrzött kerékpártároló, a szelektív hulladékgyűjtés és az akadálymentesített környezet miatt. Ugyanezeknél a szempontoknál viszont sok pontot veszített a Paskál és a Pünkösdfürdő, amelyek a lista végére kerültek.

A gyógyfürdők versenyében a Gellért lett az utolsó

A gyógyfürdők kategóriájában a Lukács lett az első, a Gellért viszont utolsóként futott be, mivel náluk nincs megoldva a szelektív hulladékgyűjtés, a kerékpártárolás és alternatívenergia-hasznosítás. A strandként is üzemelő uszodák közül a XI. kerületi Nyéki Imre Uszoda és a Dagály fürdő vezeti a rangsort: családbarát és esélyegyenlőségi intézkedéseikkel, alternatívenergia-használatukkal és a szelektív hulladékgyűjtéssel érdemelték ki a pluszpontokat. Ugyanebben a kategóriában a Csillaghegyi uszoda és a VFWG uszoda bizonyult a leggyengébbnek.

A wellness kategóriában a Mogyoródi Aquarena áll a lista élén, habár az alternatív energiahasználat és az esélyegyenlőség terén még bőven van mit tennie. A sort a szigetszentmiklósi Oázis Wellness Strand zárja, mert többek között a szelektív hulladékgyűjtés és a kerékpártároló hiánya miatt több pontot is veszített, viszont az alternatív energiahasználat és az esélyegyenlőség terén jól teljesített. A teszt eredményeit és az összefoglaló elemzést itt olvashatjátok.

Tudatos Vásárlók Egyesülete

Non-profit, közhasznú szervezet. Céljuk a fogyasztók hosszú távú érdekeinek képviselete, a fogyasztók tájékoztatása, illetve hogy hozzájáruljanak a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete adja ki az egyetlen, kifejezetten a fenntartható fogyasztás témáival foglalkozó fogyasztói magazint, a Tudatos Vásárlót. 2004 óta működteti az ország első és máig egyetlen, az etikus vásárlással foglalkozó, naponta frissülő híroldalát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra