Ezen tényleg lehet picsogni: augusztusi hóesés

Az alapfelállás az, hogy télen hideg, nyáron meleg van. Ezen belül azért történhetnek dolgok, néha egészen szélsőségesek is, és itt most nem egy pár napos esőzésről lesz szó.

Fotó: Teuke Dalin
Fotó: Teuke Dalin

Ahogy minden évben, télen a soha nem látott hidegre szokás panaszkodni, nyáron pedig a példátlan melegre. Egy szabadon választott társaságban mindig van legalább egy ember, aki közli, ő még ilyen melegre nem emlékszik, pár nap múlva pedig a hosszú esőt kiáltja ki valaki meteorológiai csodának. Most ki kell borítanunk mindenkit: általában ilyenek megesnek nyáron, mondjuk a Listverse gyűjtése alapján azért ők is reménykedhetnek, lesz miért panaszkodni, hiszen néha tényleg történnek egészen elképesztő időjárási rendellenességek.

Az orosz hőhullám

Tavaly nyáron Oroszországban minimum 15 000 ember halt meg a júliusban és augusztusban a tartós hőségtől. A laza 40 Celsius feletti hőmérséklet már önmagában is gyilkos, de ezt kiegészítette a közeli erdőtűzből keletkező füst is, ami a borzasztó hőmérséklet, és a szél teljes hiánya miatt nem oszlott el, emiatt Moszkvában lélegezni is alig lehetett. Na, ott ilyen korábban tényleg nem történt.

Augusztusi tél

Vannak azért vidámabb rendellenességek is. 1992 augusztusában a calgary-i lakosok például kaptak egy kis telet. Augusztus 23-án mindössze 5,3 Celsius volt a hőmérséklet, ami már barátok közt is decemberi helyzet. Ezt a gondolatot erősíti, hogy 0,4 centiméternyi hó is hullott, aminek köszönhetően a napon sütkérezést jó pár család szélvédősepregetésre váltotta fel.

Villámgyors melegedés

20 fokról egy nap alatt is meglepő 7-re váltani, de történt már ennél sokkal keményebb is: az USA-ban, pontosabban Spearfish városában 1943. január 22-én két perc alatt változott ilyen drasztikusan a hőmérséklet. Ilyet valószínűleg korábban senki nem tapasztalt, és máig elő lehet hozni a sztorit, egy ilyen indítással: az semmi, ha tudnátok mi történt 43. januárjában...

Csodahó

Fotó: Kate Sumbler
Fotó: Kate Sumbler

A floridai Homestead 25 fokos északi szélességen helyezkedik el, és lakói soha életükben nem láttak még ott havazást. Aztán 1977. január 19-én megtörtént a csoda, és elkezdett hullani a fehérizé az égből. Ez volt az első, és azóta is az utolsó havazás, amit Homesteadben feljegyeztek. Az esetnek voltak hátulütői is, ugyanis több növény is megszenvedte a havazást, mert a lakosság egyáltalán nem vette komolyan az időjárásjelentést.

Elmaradt a nyár

1826-ban kitört a Mount Tambora vulkán, aminek a felhője betelítette az atmoszférát porral és hamuval. A helyzet Nyugat-Európát, az USA északkeleti részét, és Kanadát érintette igazán rosszul, ahol májusban és júniusban alig lehetett látni szabad szemmel a Napot. 1500 ember fagyott meg, illetve halt éhen, mert a növényeik nem fejlődtek. Pennsylvania környékén még júliusban és augusztusban is be voltak fagyva a tavak és a folyók.

Maradt valakinek kedve panaszkodni a mai időjárásra?

Mit gondolsz azokról, akik panaszkodnak az időjárásra?

Oszd meg másokkal is!
Mustra