Meglepő állatbarátságok – Cukiság felsőfokon

Közös cél, hasonló sors vagy élőhely: általában ezek játszanak közre azoknak a különös barátságoknak a kialakulásában, amelyek két, egymástól egészen különböző faj között szövődnek. Birka és kiselefánt, kutya- és gepárdkölyök: íme néhány szívmelengető egymásra találás.

Azt már régóta tudjuk, hogy az ellentétek vonzzák egymást, ez pedig különösen cuki módon tud megmutatkozni az állatvilágban. Sokszor egymástól egészen eltérő, sőt, alapjáraton ellenségnek számító fajok kötnek életre szóló barátságot – a Mother Nature Network néhány ilyen esetet gyűjtött össze.

Az életmentő birka

Themba, a bébielefánt a Dél-Afrikában található Shamwari Game Reserve elnevezésű természetvédelmi területen született, de miután az anyukája meghalt, az ott dolgozó állatorvosok közreműködése sem volt elég ahhoz, hogy a többi elefánt táplálja. Bár befogadták, Themba nem akart enni, így félő volt, hogy éhen hal. Ennek elkerülése érdekében az orvoscsapat bemutatta a közeli farmon élő Albertnek, aki történetesen egy birka. A kezdeti feszültség ellenére rövid időn belül elválaszthatatlanok lettek, és ennek köszönhetően Themba elkezdett enni.

A testőrszarvas

Egészen különleges találkozásnak lehettek tanúi az amerikai Buffalo lakosai: az itt található Forest Lawn temetőben ugyanis egy vadliba és egy szarvas kötött furcsa szövetséget. A kanadai vadliba-tojó az egyik nagyméretű urnát szemelte ki fészekül, ahol éppen a tojásokon kotlott, amikor mellészegődött egy szarvasbika. Az állat mindig úgy helyezkedett, hogy lehetőleg az arra járó autók vagy járókelők és a fészek között legyen – így védve a madarat. A vadlibáknál normál esetben mindkét szülő közreműködik a tojások melegen tartásában, de ez a vadliba teljesen egyedül volt – eltekintve a testőrszarvastól. Miután a fiókák kikeltek, a szarvas továbbra is vigyázott rájuk: elkergette a rájuk vadászó varjakat.

Ellenségek helyett jóbarátok: gepárd és kutya

Sahara, a gepárd, és Alexa, az anatóliai juhászkutya együtt nőttek fel Cincinatti állatkertjében, ahol a legjobb barátok lettek. A két állat egyébként egy a veszélyeztetett vadon élő macskák megmentését célul kitűző program keretében találkozhatott: a Cat Ambassador Program ugyanis namíbiai és dél-afrikai gazdáknak tanítja meg, hogy az ilyen juhászkutyák segítségével hogyan védhetik meg az állatállományukat a gepárdoktól anélkül, hogy megölnék a nagymacskákat. Alexa és Sahara most 10 évesek, az új hasonló sztárpáros pedig Tommy T. és Pow Wow.

A hős megmentő

Ezt a különös pillanatot 2006-ban, Indiában kapta lencsevégre egy fotós, amikor az árvizek idején egy egér felkéredzkedett egy béka hátára. Szép példája ez az állati segítségnyújtásnak.

Az agár és a bagoly – Imádnak együtt tévézni

Torque, a 6 hónapos agár egy állatcentrumban haverkodott össze Shrekkel, a bagolyfiókával, akit csupán 3 nap után különítettek el az anyukájától a saját védelme érdekében. Gazdáik szerint egészen olyanok, mintha a kutya saját lányává fogadta volna a madarat, és különösen odafigyel rá. Akkor is rajta tartja a szemét, amikor a két jóbarát a solymász John Picton otthonában ejtőzik: kedvenc időtöltésük, hogy a kanapén összekucorodva tévéznek.

Az ölelős jegesmedve

A vadállatokat fotózó Norbert Rosing éppen Észak-Kanadában dolgozott, amikor egy jegesmedve jelent meg a színen. A fotós azt hitte, hogy annyi a huskyjainak, de nagy meglepetésére a medve hozzádörgölte az orrát az egyik kutyához, a kutya pedig viszonzásképpen megnyalta az arcát. Ezután egy egészen szívmelengető játék vette kezdetét az alapvető természetük szerint ragadozó állatok között.

Oszd meg másokkal is!
Mustra