Vízre épülhet a design hajléktalanszálló

A 2010-es Red Dot Design Award díjátadójáról két olyan tervezőcsapat is elismeréssel térhetett haza, amely a modern építészet külsőségei mellett nagy hangsúlyt fektetett a társadalmi kérdésekre. A svájci és a szingapúri tervezők is megmutatták a világnak: a szociális juttatások nem kizárólag pénz formájúak, a hajléktalanszállások pedig nem minden esetben kiszuperált vasúti kocsi képében jelennek meg.

A tavalyi év végén látványos ünnepség keretein belül hirdették ki a Red Dot Design Award 2010-es győzteseit. Az alkotókat három kategóriában díjazták. A kommunikációs dizájn kategóriában könyvborítók, plakátok, kiállítás-tervek és logók indultak, a termék dizájnok között pedig autókat, számítástechnikai eszközöket, használati- és dísztárgyakat találunk az iPod-tól az orvosi gáznyomás-szabályozóig. A harmadik kategória a dizájn-koncepció volt, amik közt mobilvécé, biciklitároló lakás-, ház- és munkahelybelső, sőt, egész épületek nevezhettek.

A szingapúri menedék

A Haven, vagyis menedék, a szingapúri Design Exchange Pte Ltd. munkája - az Élettér alkategória első győztese lett. Az épület tervének elkészítésénél az volt a céljuk, hogy alacsony költségek mellett kielégítő minőségű ellátást biztosítsanak azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy saját otthont béreljenek vagy vásároljanak. Nagy előnye, hogy szinte bárhol felépíthető – feltéve, ha a környék rendelkezik legalább egy-két méterszer kétméteres vízfelülettel. Elemei könnyű műanyagból állnak, ezek szállítása igazán egyszerű feladat, ráadásul összeszerelésük sem kifejezetten bonyolult: csupán az elemeket kaptárszerűen egymáshoz kell rögzíteni, és kész az átmeneti szállás. Az egyszerű építészeti technika ellenére a Haven ellenálló képessége és a szigetelése meglepően jó, a műanyag elemek közé préselt levegő miatt télen a meleg bent, a hideg pedig kint marad – nyáron pedig fordítva, a fakultatívan választható szélső elemek pedig ventiláló funkciót látnak el.

Az elemek kialakításuk következtében ülő pozíciót biztosítanak, ám mindegyikbe lehajtható ágy is szerelhető, sőt, elegendő hely jut a személyes tárgyak elhelyezésére is. Energiaellátásuk napelemmel történik, a tetőre szerelt napkollektor biztosítja a kommunikációt, a telefon és számítógép használatot. Szintén napelem vezérli azt a létszámellenőrző funkciót, mely érzékeli, hányan tartózkodnak bent, és ezt a számadatot a bejáraton egy kis kijelzőjén jeleníti meg. Ez a funkció nagyban segíti a szociális munkások feladatát, a rászorulók ellátását.

Hajléktalanszállás vs. víkendház

Szintén háborús menekültek, hajléktalanok és egyéb rászorulók ellátására alkalmas a svájci Rafael Schmidt épületterve, a The Last Resort, vagyis az utolsó mentsvár. Vészhelyzetben ez is használható szociális problémák megoldásaként, bár Schmidt eredetileg hétvégi háznak tervezte. A kétszintes épület ugyanakkor nem csupán a szabadidő hasznos eltöltéséhez nyújt segítséget, de egy ilyennel sokat tehetünk a környezetünkért is. A 100%-ig újrahasznosított anyagokból készült szabványelemek gyártása gyors és egyszerű, tárolása helytakarékos és a megvásárlást követően viszonylag gyorsan lehetünk egy ilyen lebegő-otthon tulajdonosai.

A nagy teherbírású alapzatot a hajókhoz hasonló módon 3,6 méteres elemekből alakítják ki, teteje pedig statikussági és kényelmi szempontok figyelembevételével készül. A kevés alkotórészből összeállított mégis tágas terek 5x15 méteres területen nyújtanak menedéket vagy éppen kellemes pihenést, mindemellett fenntartása a napelemek és a takarékos vízhasználat miatt rendkívül alacsony. A tökéletesen önfenntartó házban már csak a saját szórakozásunkkal kell foglalkoznunk, hiszen akár teljes mértékben elzárkózhatunk vele a környezettől.

Legyen szó kényszerről vagy kényelemről, egy biztos: a huszonegyedik század építészei már számolnak a környezettudatos építkezéssel. A Red Dot díjas alkotások különlegessége épp ezért a választott helyszínben rejlik. A hatalmas vízterületek nagyrészt építészetileg kihasználatlanok, holott néha a szükség megkívánná, hogy az állóvizek felszínére épületeket emelhessünk. Ez ugyanakkor felveti a természet és a természetes életterek csökkenésének kérdését, pedig megfelelő megoldásokkal a vízi építkezés javíthatja is az itt élő élőlények élőhelyeit, és csökkentheti a nehezen megszerezhető vagy éppen kifogyó-félben levő egyéb erőforrások használatát.

A Red Dot jelentősége

A verseny méreteit jól érzékelteti az a 3023 pályamunka, amely mintegy 56 ország alkotóitól származik. 500 városból összesen 75 egyetem, 164 gyártó, 803 design stúdió és 2514 szabadúszó designer képviseltette magát. A pályázat remek kiugrási lehetőség akár a kezdők számára is, másfelől fontos versenyfeltétel a formatervezés területén működőknek. Évről-évre körülbelül 100 díjazott van, számukra ez komoly hírverést jelent. A neves tervezőkből álló zsűri a környezettudatosság mellett a minőséget, a funkciót és természetesen a külső megjelenést díjazzák.

A Red Dot feje, Dr. Peter Zec elmondta, a Red Dot jelentősége a globális jellegben és a lehető legmagasabb minőségben rejlik. Zec szerint, ha egy formatervező már huzamosabb ideje nem kapott Red Dot díjat, könnyen háttérbe szorulhat a piacon. „A dizájnnak sok arca van – függően a tevékenységi területtől és a terméktől“ – mondja Zec – a dizájn vezet el minket egy élhető, ugyanakkor látványos világhoz, és ebben a folyamatban mindenképpen kiemelkedő szerepe van a tervezők biztatásának, támogatásának.

Szerző: Szita Kata

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek