Kalifornia is ráfázhat a globális felmelegedésre

Elvesztheti tengerpartjainak egy részét Kalifornia, ami komoly gazdasági visszaesést is hozhat.

A globális felmelegedés és éghajlatváltozás következtében olyan folyamatok indultak meg, melyek végén Kalifornia tengerpartjának drámai csökkenése áll. A viharok és a talajerózió következtében ugyanis a partszakaszok sok helyen kiegyenesedhetnek, ami a tengerparttal érintkező területek jelentős csökkenését eredményezi.

Mivel egy olyan államban, ahol a tengerparti időtöltésre és az egész éves napsütésre egész iparág épült, mindez beláthatatlan következményekkel jár, nem véletlen, hogy a szakértők már most több száz milliós veszteségekről beszélnek. A partszakasz eróziója ráadásul az elkövetkező száz évben gyorsulni fog, ami az egész ökoszisztémát fenyegeti. A tudósok három verziót néztek meg a tengerszint emelkedésével kapcsolatban, 1, 1,4 és 2 méteres emelkedésre számoltak veszteségeket. Venice Beach például évi 440 millió dollárt bukik, ha az elkövetkező száz évben a középső verzió következik be, azaz a tengerszint 1,4 méterrel emelkedik meg - amire jelenleg minden esély megvan.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.