Energiát és pénzt spórolsz a hideg vizes mosóporokkal

Az új mosóporok tökéletesen mosnak hideg vízben is, mi mégis makacsul feltekerjük a mosógép hőmérséklet-szabályzóját. Pedig rengeteg energiát megspórolhatnánk az újabb szerekkel - írja a The New York Times.

Európában és Észak-Amerikában új dolognak számít hideg vízben mosni a ruhát, pedig Japánban régóta így (és egyre gyakrabban kézzel) mossák a szennyest. Még a környezettudatos német vásárlóknak is nehéz eladni a hideg vízben használható mosóporokat. A fogyasztók nem érzik az energiatakarékos anyagok azonnali hasznát, ezért a gyártók inkább más előnyös tulajdonságokat erősítenek, mint például a folteltávolító hatást, vagy az örökös marketinggyőztest, a jó árat.

Ugyanannyiba kerülnek

Egy normál mosás energiafelhasználásának a háromnegyede a mosóvíz felmelegítésére megy el – ami a tudósok szerint gyakran pazarló és felesleges gyakorlat. A szakértők úgy gondolják, hogy a kormányoknak felvilágosító kampányba kell kezdeniük a hideg vizes mosás előnye mellett, máskülönben az emberek nem fogják letekerni a mosógépek termosztátját.

A hideg vizes mosás az energiatakarékosságon kívül a ruháinkat is kíméli, kevésbé nyúlnak és fakulnak, mint a meleg vízben. A hideg vizes mosóporok ugyanannyiba kerülnek, mint a normál szerek, és van, amelyikbe olyan adalékot raknak, amely a szennyeződést is taszítja.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.