Okos navigáció lesz az új elektromos autóban

A GPS navigációs szolgáltatásokkal foglalkozó TomTom vállalat, és a Renault autógyár együtt tervezik meg az első, kifejezetten elektromos autóknak szánt navigációs rendszert.

Az új Renault Fluenze ZE lesz az első elektromos meghajtású autó, amely direkt a környezetkímélő meghajtásra kifejlesztett navigációs berendezést kap. A járműre olyan rendszert fejlesztenek, amely folyamatosan figyeli az akkuk töltöttségi állapotát és kiszámítja, milyen távolságot lehet megtenni a megmaradt töltéssel. Ezt összeveti a közeli töltőállomások távolságával, így a sofőr mindig nyugodt lehet, hogy az autó nem merül le út közben. A gép azzal is számol, hogy milyen domborzati viszonyok veszik körül, ezért a vezető kiválaszthatja a neki megfelelő, gazdaságos terepet. A jármű rendelkezik beépített Google-támogatással, sávkövetés és tolatókamera funkcióval, valamint azonnali közlekedési és időjárás információkkal szolgál. Először Európában lehet elérni a szolgáltatást, amely mérföldköve lehet az elektromos autók piacának - mondta Giles Shrimpton, a TomTom Automotive vezérigazgatója.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.