A tisztítószerek szaga ellen védekezz fikusszal

Sokan nem is gondolnák, hogy a növények nagyban képesek javítani a beltéri levegő minőségét – feltéve, ha a megfelelő fajtákkal pakoljuk tele a szobát. Fikusz, zöldike vagy éppen krizantém: mindegyik hatásos.

A zárt helyiségek levegője általában sokkal szennyezettebb, mint a kültéri, ezért nem árt, ha a szobanövényeinket is csatasorba állítjuk a káros anyagokkal szemben - írja a Mother Nature Network. Az első befutó, amelyre mindig lehet számítani, a sűrű levélzetű zöldike (Chlorophytum comosum), amellyel akkor is könnyű dolga van az embernek, ha történetesen hajlamos elhanyagolni a szobanövényeket.Többek közt olyan anyagokkal szemben képes felvenni a harcot, mint például a benzol vagy a formaldehid (amelyek sokszor a vegyi alapú tisztítószerek és festékek melléktermékei) - de ugyanez mondható el a sokoldalúsága miatt közkedvelt aloe veráról is. A napfényt kedvelő növény ugyanis nem csak a levegőt tisztítja, a nedve a sebeknek és a bőrnek is jót tesz.

Tigrislevél, szobai futóka és csüngőágú fikusz

Az anyósnyelvként is emlegetett tigrislevél szintén jó választás a tisztítószerekben, vécépapírokban és a tisztálkodószerekben előforduló káros anyagok kiszűrésére: rakd be a fürdőszobádba, a sötét, párás körülményeket is garantáltan meghálálja. Ugyancsak formaldehid-gyilkos a szobai futóka, amely gyors növekedése miatt valóságos növényzuhatagot képez igen rövid idő alatt - érdemes például garázsba, autó közelébe rakni -, előnye, hogy a sötétebb helyeken is zöld marad.

Bármily meglepő, az egyébként mutatós krizantémra is érdemes potenciális levegőtisztítóként tekinteni, ami leginkább a ragasztóban, műanyagban és mosószerekben található benzolt segít kiszűrni. A csüngőágú fikusz is remek szobatárs a káros anyagok ellen: leginkább az olyan szennyező anyagokkal száll szembe, amelyek a szőnyegekben és bútorokban bújnak meg - ilyen például a benzol, formaldehid és triklóretilén.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek