Semmi köze az energiatakarékossághoz az Eco Button nevű monitorképernyő-védő terméknek. Ha asztali gépet használsz, jobb, ha lekapcsolod a monitort. A laptop meg magától elintézi.

Sokan azt gondolják, hogy a képernyővédő programok energiatakarékosak - írja a Green (Living) Review. Pont az ellenkezője igaz: a képernyővédők dolgoztatják a számítógépeket, így jelentős energiát használnak el. Ráadásul régi technológia, ma már nincs is rá szükség.

Az Eco Button egy olyan, a számítógéphez kötött apró szerkentyű, amit azzal adnak el, hogy a számítógép kevesebb energiafelhasználással fog működni, és még a széndioxid-kibocsátását is lecsökkenti. Amit igazából tud, csak egy altató funkció, amit a mai számítógépekbe gyárilag is beépítenek. Ha egy kiállításon éppen kapsz egyet repi ajándékként, próbáld ki, de többezer forintot ne adj ki érte.

Használd inkább a számítógép energiatakarékossági funkcióit. Ezért vannak ott. A képernyőpihentető viszont nem ilyen.

Egy laptop tizedannyi áramot fogyaszt mint egy asztali gép. De ha mégis az asztalit választod és régi katódsugárcsöves (CRT) monitorral használod, akkor tudd, hogy az nagy energiafaló. Ezért kell használat után lekapcsolni. Ha FST monitorod van hozzá, akkor viszont hagyd, hogy azt a gép elvégezze helyetted.

A lényeg: a képernyőkímélő nem takarít meg energiát, tehát az Eco Buttont sem érdemes használni.

Mustra