A rovarirtószerek csökkentik az IQ-t

A vegyszereknek kitett magzatok alacsonyabb értelmi képességgel kezdik az iskolát, mint azok, akiknek az anyja nem érintkezett a mérgekkel. Három független kutatás az anyák vérében visszamaradt szerves foszfát mennyisége, és a gyerekek értelmi hanyatlása között mutatott ki összefüggést.

A három új tanulmány alapja egy 1990-es években indult kutatássorozat, amely hét éves korukig vizsgálta a résztvevő gyerekeket. A Berkeley Egyetem kutatói 300 családot követtek figyelemmel ez idő alatt, és megállapították, hogy azok a szülők, akiknek vérében magas a szerves foszfát koncentráció, gyerekeinél hét pontos intelligencia kvóciens csökkenést regisztráltak - írja a Sciencenews. A Kolumbia Egyetem vizsgálata kimutatta, hogy minden 4,6 pikogrammnyi szerves foszfát az anya vérében, 1,4 százalékkal csökkenti az újszülött IQ-ját és 2,8 százalékkal a rontja a memória teljesítményét.

Az anyaméhen keresztül jutnak el a magzathoz

A szerves foszfát alapú rovarölők belterületi használatát több mint tíz éve leállították, de a nagyipari gazdaságok külterületen máig legálisan permetezik. A rovarölő szerek az anyaméhen keresztül jutnak el a magzathoz és gátolják az ingerületátvivő anyagok működését az agyban. A kutatásokban részt vevő, legnagyobb kognitív deficitet mutató gyerekek szülei nagyüzemi növénytermesztésben dolgoztak, illetve sok onnan származó terméket fogyasztottak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra