Ezért jobb vörös macskát tartani

Egyesek úgy gondolják, hogy a narancssárga macskák a legbarátságosabbak az összes közül. Mások szerint ez csak egy mítosz, hiszen a színnek hogyan is lehetne köze az állatok viselkedéséhez? Szerencse, hogy a tudomány ennek a kérdésnek is utánajárt és kiderítette, hogy vajon tényleg a vörösekkel járunk-e a legjobban, ha igazán kedves macskát szeretnénk.

Már az elején lelőjük a poént: a felmérések valóban azt sugallják, hogy a vörös macskák a legaranyosabbak és a legbarátságosabbak. Ez az egész azonban nem ilyen egyszerű, mert ennek akár többféle, nagyon is hihető tudományos oka lehet, ráadásul az sem kizárt, hogy a gazdák (ha nem is szándékosan, de) kamuznak egy kicsit róluk. Megpróbáljuk kibogozni a szálakat. 

A Psychology Today azt írja: egy felmérés során a vörös macskák gazdáit kérdezték meg arról, tényleg kedvesebb-e háziállatuk a többinél. Bár a végeredmény egyértelmű igen, ám ez mégsem a legjobb módszer, hiszen a tulajdonosok valószínűleg elfogultak egy kicsit. Vagy nagyon. De az is lehet, hogy az otthon, párnán pihengető barátságos, vörös cica csak egy önbeteljesítő jóslat eredménye: talán a gazdák, úgy tudván, hogy a vörösek kedvesebbek a többinél, sokkal többet cukiskodtak velük, így lett lassan egyre inkább az a véleményük, hogy kedvesek.

Úgyhogy bár a felmérések szerint igaz a hír, azért az is történhetett, hogy a gazdik saját sztereotípiáik támogatására törekednek, így nem biztos, hogy amikor választ adtak, valóban objektíven tudtak tekinteni a háziállatukra.

A történet ezzel be is fejeződhetne, de az a helyzet, hogy mégiscsak van tudományos magyarázat arra, hogy miért kedvesebbek a vörös cicák. A színért felelős gén nemhez kötött, ami sokkal nagyobb valószínűséggel eredményezi, hogy egy narancssárga macska hím lesz, mint nőstény. Márpedig a kutatások szerint a kandúrok mindig kicsit barátságosabbak, mint a nőstény macskák, ami magyarázhatja a narancssárga macskák kedves természetét.

A tudomány szerint is barátságosabbak
A tudomány szerint is barátságosabbakFotó: elenaleonova / Getty Images Hungary

Mindezeken túl más magyarázat is akad: egy másik kutatás során az is kiderült, hogy egyes fizikai és viselkedésbeli különbségek miatt a vörös macskák (különösen a hímek) más szaporodási stratégiával rendelkeznek. Mivel kicsit nagyobbak és dominánsabbak, így jobb helyzetben vannak társaik között, ezáltal nagyobb reprodukciós sikereik lehetnek, főleg olyan vidéki területeken, ahol a nőstények általában csak egy hímmel párzanak. Emiatt lehet, hogy személyiségük is kissé merészebb.

Eszerint a vörös hím macskák domináns státuszuk és merész személyiségük miatt kényelmesebben érzik magukat az emberek felé közeledve, emiatt tűnnek kedvesebbnek. Erről még nem születtek meggyőző kutatások, de reméljük, a jövőben beszámolhatunk a Tökéletes És Egészen Biztos Válaszról is ebben a fontos kérdésben. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.