Szótár macskákhoz: melyik nyávogás mit jelent?

A macskabarátok egy idő után meg tudják különbözteti egymástól a segélykérő, kérdő vagy épp csak tájékoztató jellegű nyávogásokat – arról pedig a macska az első percben gondoskodik, hogy értsd, amikor azt jelzi, hogy az éhhalál szélére sodródott, és öt másodpercen belül meg kell mentened. A kommunikációjuk azonban ennél sokkal bonyolultabb, és érdemes megfejteni, melyik hang pontosan mit jelent.

A madarak mellett a macskák rendelkeznek a legszélesebb körű vokális készlettel a háziasított állatok közül – több mint százféle hang kiadására képesek. Hallod őket sziszegni, morogni, dorombolni, és ezerféle módon nyávogni is. Máshogy miákolnak, ha a kölykeiket keresik, másképp, ha minket, saját hangja van az elégedettségnek, az aggodalomnak, a félelemnek, a dühnek, a kérdésnek és a válasznak. Nézzük, melyik hang mit jelent!

Úgy nyávog neked, ahogy a kiscica az anyjának

A kismacskák szájából még milyen elbűvölően hangzik az első miákolás... az is, hiszen erre a célra készült: így kommunikálnak a kölykök az anyukájukkal. Ahogy növekszenek, úgy veszi át a többi jelzés a nyávogás szerepét. Kivéve akkor, ha házi macskáról van szó, aki az ember kedvéért tovább nyávog egész életében. Így már talán érthető, miért olyan dühösek, amikor nem értjük, mégis mit akarnak: figyelmet, ételt, vagy csak bejutni valahová. Ahogy az idő előrehaladtával kopnak az érzékszervek, az idősebb macskák többet, hosszabban nyávoghatnak, mint fiatalabb társaik, akik letudják egy rövid, kérdő má?-val a kérdést. A hang rövidsége, magassága jelzi a probléma súlyát is: az üdvözlő vagy csevegő nyávogás rövidebb hangokból áll, míg az ételt kérő, hányni készülő, bosszús vagy kikéredzkedő állat hosszan elnyújtva, nyitott szájjal, torokból engedi ki a hangját, mintha azt mondaná: gyere máááááááár!

Ahanyaaaa!
Ahanyaaaa!Martin Poole / Getty Images Hungary

A dorombolás félrevezető lehet

Alapvetően az a macska dorombol, amelyik elégedett és boldog. Izgalmas megfigyelni, mikor ad ki először ilyen hangot egy pár hetes kiscica az öledben, mikor érzi ennyire biztonságban magát az ember mellett. Ugyanakkor ezt a műveletet a macskák izgatottságuk levezetésére, önmaguk megnyugtatására és gyógyítására is használják. Ha a testbeszéde minden, csak nem barátságos, gubbaszt, akkor jobb, ha nem kezdjük el gügyögve simogatni a doromboló macskát.

Csiripelés, csicsergés és trillázás

Igen, ezek is megtalálhatók a macska hangtárában, akkor is, ha nincs épp egy madár a szájukban. A kiscicák nem elnyújtott miáúval fogadják az anyukájukat, hanem kedves, csiripelésre hasonlító hangokkal. Az is így hívja őket maga után. A te kedvenced ugyanígy jelez, ha azt akarja, hogy odafigyelj rá, vagy megnézz valamit, amit ő fontosnak tart. Az izgatott és boldog macska is csiripel néhanapján, de az ablaküveg mögül vadászó cica is hasonló hangokat ad ki magából, sőt ráadásként remegteti a szája szélét is. Egyesek szerint így próbálja utánozni a rágcsálók vagy a madarak hangját, hogy odacsalogassa őket, de ennek ellentmond a szabadban élő macskák vadászata, amelynek alapja a leheletfinom, csendes lopakodás. 

Sziszegés és üvöltés

Az ideges, támadásra ingerelt macska hangja összetéveszthetetlenül fenyegető. Társulhat hozzá morgás és köpködés is. Ilyenkor jobb szép csendben eloldalogni a közeléből, akárki is háziasított akárkit. Az üvöltözés és sikítozás megint másik jelzés, a párzó macskák adják ki magukból meglepően hangosan, természetesen éjszakánként, hogy legyen elég időnk elgondolkodni szerelmi életük számunkra bizarr kakofóniáján. A hangos üvöltözés ezenkívül fájdalmat jelöl, illetve területvédő eszközként is funkcionál. Ha úgy tűnik, sosem szakad vége, érdemes elgondolkodni, hátha beteg az állat, és orvoshoz vinni valamiképpen.

A macskák évezredek óta próbálnak kommunikálni velünk, csak eddig túl bénák voltunk hozzá
A macskák évezredek óta próbálnak kommunikálni velünk, csak eddig túl bénák voltunk hozzásuemack / Getty Images Hungary

Miért beszél állandóan?

Minden macska más, vannak köztük fecsegős típusok, akiknek egész nap be nem áll a szája, és csendesebbek is. Általánosságban véve minél hosszabb szőrű egy macska, annál hallgatagabb – sőt, vannak köztük olyanok, akik némán tátogva nyávognak egy számunkra nem hallható frekvencián –, s léteznek különösen csicsergős fajták, például a sziámik. Szinte az összes macska találékony, okos és figyel: ha egyszer valamelyik nyávogás bejött, akkor újra és újra használni fogja. Persze egyik fajta hangot sem szabad az állat testbeszéde nélkül értelmezni: a lelapított fülek, a felborzolt szőr, a gubbasztás rosszat jelent, ahogy a farok heves csapkodása is. A fej odadörzsölése, a nyalakodás, az ajándékba hozott apró zsigercsomók, a has mutogatása (ami nem jelenti azt, hogy hozzá is érhetsz) mind azt jelzik, hogy a macskád szeret téged. Érdemes belenézni a cica szemébe is: ha a szokásos megvető kifejezés ül rajta, nincs semmi gond, ám a félelemtől, izgatottságtól vagy a fájdalomtól kitágulhat a pupilla, elkerekedhet a szem. A lassú pislogás pedig kifejezetten jó jel, egyfajta puszi macskanyelven.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

A macskafordító gépezet immár valóság

Ha mindez nem lenne elég – egy gazdi általában idővel megtanulja, a macskája miért és hogyan nyávog – már több macska-ember fordítógépet is létrehoztak. A japánok legyártottak egy cuki kis készüléket, a Meowlingualt, amely képes dekódolni macskád nyávogását és arckifejezését is. A Human-to-Cat Translator alkalmazást a telefonodra töltheted le, segítségével az emberi beszéd válik macskanyelven is érthetővé. Egy másik fejlesztés már a britekhez köthető: a Temptations Catterbox az adam&eveDDB vállalat ötlete, egyfajta mikrofonnal ellátott nyakörv, ami wifin vagy bluetooth-on keresztül kapcsolódik az otthoni rendszerhez, és fordít a macskád és közted. Amit eddig nyávogásként érzékeltél, most hallhatod emberi nyelven is, hátha egyébként nem értetted. Ha más nem, a macskád örülni fog, hogy végre elmondhatja neked, mi nyomja a szívét – mondjuk például... éhes

Oszd meg másokkal is!
Mustra