A hónap dilemmája: Mit taníthat az emberiségnek egy világjárvány? A katolikus lelkipásztor válasza

0302 cov

Milyen tanulságokat vonhatunk le eddig a koronavírus-járvány kapcsán? A hónap dilemmája mai részében dr. Németh Gábor katolikus lelkész válaszát olvashatod.

Az ember egyik legfontosabb igénye a biztonság, olyannyira, hogy modern életvitelünk erre a kiszámítható jövőképre épült, és megítélésem szerint épp az a legfélelmetesebb a mostani járványban, hogy lehetetlen tervezni. A járványok jelentette bizonytalanságot eddig csak valamiféle, a harmadik világot érintő, távoli véletlennek tekintettük: pedig elég lett volna arra gondolnunk, hogy alig néhány generációval előttünk szinte minden nemzedéket érintett egy-egy járvány.

Megszólalónkról

Ft. Dr. Németh Gábor morálteológus, a győri Brenner János Hittudományi Főiskola tanszékvezetője, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának irodaigazgatója.

A koronavírus-járvány idején át kell gondolnunk többek között a fogyasztási szokásainkat: például kényelmes, de nem természetes, hogy az év bármely napján vehetünk déligyümölcsöt vagy bármit, amit csak kívánunk. Az, hogy egyik napról a másikra leálltak a globális termelési láncok, rá kell döbbentsen arra, hogy aránytalanul ki vagyunk szolgáltatva egymásnak. A fogyasztói társadalom, ahogy a neve is kifejezi, a fogyasztásra és a felhasználására épül, Ferenc pápa szavaival élve a selejtezés kultúrájára. Másik pillére pedig a teljesítménykényszer: egyre többet termelünk, és emiatt minden olcsóbbá válik, ennek az olcsóságnak az árát azonban sokszor a természet, emberi kapcsolataink vagy éppen saját egészségünk fizeti meg. Az eddig társadalmi-gazdasági modell a továbbiakban aligha lesz tartható.

Fogyasztási szokásaink mellett újra kell tanulnunk a szolidaritást és a konfliktuskezelés módjait is: nemzetek és országok, munkaadók és alkalmazottak között, de akár a családtagok között is ebben az összezárt állapotban.

Meglátásom szerint a járványnak és a karanténnak van pozitív hozadéka emberségünk tekintetében is: a fizikai kontaktus nélkülözése lehetőséget nyújt arra, hogy összetartozásunkat, egymás iránti felelősségünket és szeretetünket számos új módon tudjuk és akarjuk kimutatni. Másrészt szükségszerűen kevesebbet rohanunk, teljesítünk, és akár rá is döbbenhetünk arra, hogy így is lehet élni. És amikor – ami sajnos várható – majd jön egy másik, talán a mostaninál is súlyosabb járvány, akkor emberileg felkészültebbek leszünk – persze csak akkor, ha most le tudjuk vonni a szükséges következtetéseket.

Kiket kérdezünk?

A hónap dilemmája cikksorozatunkban minden hónapban az élet egy nagy morális dilemmája mentén szólalnak meg a filozófia, valamint a hazánkban jelentős egyházak képviselői.

A többi megszólaló véleményét az alábbi – folyamatosan frissülő – linkekre kattintva olvashatod:

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek