5 anyós, akik biztosan rosszabbak a tiédnél

Nem véletlenül születtek meg az anyósviccek: valahogy ki kell adni magunkból azt a feszültséget, amit párunk esetenként zsarnokoskodó, kritikus anyja kelt bennünk. Nekünk a kétezres években azonban már jó dolgunk van. A történelem során az anyósoknak a mainál sokkal nagyobb hatalom összpontosult a kezükben, és tényleg életeket tudtak tönkretenni, ha akartak.

Szögezzük le, hogy az anyós nem szitokszó, attól, hogy valaki ebbe a szerepbe kerül, nem válik automatikusan gonosszá. Ugyanakkor tény, hogy néhány anya képtelen elengedni a fiát vagy a lányát, és igyekszik tönkretenni a szerelmi kapcsolatát. És erre rengeteg módszer áll rendelkezésre: basáskodás, kritizálás, állandó vendégeskedés, háttérből irányítás vagy, ha beleásunk a történelembe, akkor ott a méreg, a pénz és az unokák kisajátítása is.

Gyilkos vagy ártatlan? Medici Katalin cselszövései

Medici Katalin francia királyné nevét az 1500-as években joggal félték. II. Henrik feleségeként három fiút is az ország trónjára ültetett, lányait pedig politikai játszmáihoz használta fel. Valois Margit hercegnőt például annak ellenére adatta össze a későbbi IV. Henrikkel, hogy a férfi anyját, nagy ellenfelét, III. Johanna királynőt, és protestáns vallását is gyűlölte. Hogy akkor miért vállalta a házasságot? Az akkoriban dúló vallásháborúban remélt tőle előnyt és békét. Amikor aztán Johanna királynő nem sokkal a házasságkötés előtt elhunyt, sokan vádolták Katalint azzal, hogy ő gyilkolta meg nászasszonyát egy mérgezett kesztyű segítségével. A házasságot követően pedig elképzelhető, hogy szerepe volt abban a katolikus lázadásban, amely 1572-ben a hírhedt Szent Bertalan-éjhez vezetett. A békülési szándékkal érkező francia reformátusokat a király beleegyezésével lemészárolták, de hogy Katalin ennek konkrét szervezője volt, vagy csak tudott róla, de nem tett semmit, máig vita tárgya. A csatározásban mindenesetre majdnem ottmaradt a későbbi IV. Henrik, kevésen múlt, hogy nem követte anyját a sírba. Katalin emellett hírhedten rosszul bánt szinte mindenkivel a családban, egyik menyét, Stuart Máriát például arra kényszerítette, hogy miután megözvegyült, utazzon vissza hazájába, Skóciába, de előbb adja vissza a koronaékszereket.

Medici Katalin portréja
Medici Katalin portréjaHeritage Images / Getty Images Hungary

Két menyét is eltette láb alól: Bona Sforza

Bona Sforza lengyel királyné pár évtizeddel Medici Katalin előtt élt, de ha anyóskérdésben kommunikáltak volna egymással, valószínűleg sok közös pontra bukkannak. I. (Öreg) Zsigmond lengyel király feleségeként nem vonult ő sem a háttérbe, hanem erős kézzel és okosan irányított, ahol csak tudott. Épp ezért viselte olyan nehezen, hogy egyetlen fia, Zsigmond Ágost kétszer is az ő akarata ellenére nősült. Először a gyűlölt Habsburg-házból származó Habsburg Erzsébet főhercegnőt, majd 1547-ben a litván főúri családból származó Barbara Radziwiłłt vette feleségül. Bona Sforza szívből gyűlölte mindkét menyét, és ennek hangot is adott. Az elsőt a rossznyelvek szerint egyszerűen megölette. A második frigyet követően először megpróbálta semmissé nyilváníttatni a házasságot, majd amikor ez nem sikerült, Mazóviába költözve tett meg mindent annak érdekében, hogy az ifjú párt politikailag ellehetetlenítse. Sokak szerint ő volt az, aki 1551-ben megölette Borbálát. A méregpohár azonban körbejárt, és végül Bona Sforza vesztét is ez okozta, valaki más megbízásából.

Bona Sforza portréja
Bona Sforza portréjaHeritage Images / Getty Images Hungary

Sissi anyósa gyűlölte a magyarokat

Amilyen hosszú a neve Zsófia Friderika Dorottya Vilma bajor királyi hercegnőnek, olyan hosszan is tudott gyűlölködni, ha menyéről volt szó, aki nem volt más, mint a híres-nevezetes Sissi. Zsófia először ugyan elérte, hogy férje lemondjon fiuk, a későbbi I. Ferenc József osztrák császár és magyar király javára az osztrák császárságról és a magyar és cseh királyi trónra vonatkozó igényéről, további tervei azonban dugába dőltek. Az első években nagy befolyással bírt fia politikájára, így Zsófia is hozzájárult az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leveréséhez, illetve az azt követő megtorlásokhoz. Az asszony – akit csak úgy emlegettek, mint „az egyetlen férfi a családban” – ezek után kezdett el alkalmas feleséget keresni fiának, s hamarosan kitalálta, hogy húga Ilona nevű lánya tökéletes felesége lesz a császárnak. Ferenc József azonban nem egészen így gondolta. Meglátta Ilona húgát, Wittelsbach Erzsébetet, és azonnal beleszeretett. Mire a lány 16 éves lett, meg is tartották az esküvőt, rá tíz hónapra pedig megszületett a kislányuk. Zsófia tombolt dühében, hogy így félreállították, rendszeresen szidta a „bajor libát”, de elérte, hogy a megszületett kislányt róla nevezzék el Zsófiának. Azonnal sürgölődni kezdett a kicsi körül, nem engedte, hogy Sissi foglalkozzon a saját gyerekével.

A névválasztás és a sertepertélés azonban nem hozott szerencsét, a kislány kétéves korában tífuszban elhunyt. Zsófia hercegnőt viszont nem lehetett eltántorítani. Mindent befolyásolni és kontrollálni akart az ifjú pár életében, és továbbra is megpróbálta tőlük elszakítani a gyerekeiket: Gizellát, Rudolfot és Mária Valériát is. Sissi ahogy felnőtt, keményen küzdött anyósa ellen, egy alkalommal ultimátumot is adott férjének, hogy ha nem csökkentik Zsófia befolyását az életükben, és ha továbbra sem közelítheti meg a saját gyerekeit, illetve ha nem veszik ki Rudolfot az őt megnyomorító katonai iskolából, akkor nyilvánosan szakít vele. Sissi emellett szerette a magyarokat, tanulta a nyelvet, sokat utazott Magyarországra (legkisebb gyermekét is itt szülte meg), és komoly szerepet vállalt a kiegyezésben – már csak azért is, hogy ezzel is bosszantsa Zsófiát, akit nemes egyszerűséggel csak böse Frau-ként, azaz gonosz nőként emlegetett.

A képen Ferenc József a szüleivel és testvéreivel, ülve Sissit látjuk két gyermekével és az anyósával
A képen Ferenc József a szüleivel és testvéreivel, ülve Sissit látjuk két gyermekével és az anyósávalMondadori Portfolio / Getty Images Hungary

Harry Truman nem volt elég előkelő az anyósának

Ahogy peregtek az évtizedek, a családi kapcsolatok továbbra is ugyanolyan fontosak maradtak akár Európáról, akár Amerikáról volt szó. Harry Truman is hiába vált Amerika 33. elnökévé, magánéletét erősen megkeserítette az anyósa. Madge Gates Wallace úgy vélte, lánya, Bess sokkal jobb partit is csinálhatott volna, mint hogy hozzámegy egy diploma nélküli, farmercsaládból származó jöttmenthez. Ellenszenvét volt alkalma kifejezni, amíg az ifjú pár anyagilag gyenge lábakon állva nála lakott. Hiába lépdelt felfelé a ranglétrán Truman, anyósa csak szidta és pocskondiázta, sőt odáig ment, hogy az 1948-as elnökválasztáson nyíltan az ellenfélnek, Thomas Deweynek szurkolt. Ezután sem vonult vissza, a már elnökké vált Trumant követte az elnöki rezidenciára, folyamatosan bosszantotta, minden döntését megkérdőjelezte, és természetesen ragaszkodott ahhoz az elképzeléséhez, hogy Trumanből csak Bess miatt lehetett elnök.

De nem Truman volt az első amerikai elnök, sőt nem is az utolsó, akinek a házasságát az anyós megpróbálta tönkretenni: Franklin D. Roosevelt sem úszta meg, bár abban a helyzetben az ő anyja próbálta meg kifúrni a családból Eleanort. Olyan villát kaptak ajándékba, amelynek szomszédságában az anyós háza állt, és talán nem is kérdés, megjelent-e minden nap, hogy menye körmére nézzen, aki persze valamit mindig rosszul csinált.

Harry Truman feleségével és lányukkal
Harry Truman feleségével és lányukkalBettmann / Getty Images Hungary

Madách anyja életeket tett tönkre

Madách Imrét is olyan férfiként írhatnánk le, aki soha nem tudott megszabadulni anyja, Majthényi Anna gyámsága alól. Hiába vitte a táblabíróságig, amikor 1846-ban elvette az elszegényedett nemesi családból származó, ráadásul kálvinista Erzsébetet, az anyja mindent megtett, hogy a fiatalokat szétválassza. Ironikus, hogy Madáchot az az 1848-as forradalom és szabadságharc juttatta börtönbe, amelynek másik végén Sissi anyósa próbálta kemény kézzel megregulázni a lázadozó magyarokat. Hogy Majthényi Anna végül meddig merészkedett az anyós–meny párharcban, olvasd el cikkünkből:

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek