Mégsem a Mariana-árok a legmélyebb lyuk a földön

Egy ambiciózus szovjet projektnek köszönhetően jött létre az a Kola-félszigeten található mélyedés, mely húsz éven keresztül tartotta a valaha fúrt legmélyebb lyuk rekordját. A tudósok célja annak kiderítése volt, mi is van a Föld középpontjában?

A múlt század közepétől kezdve több kísérletet is tettek rá kutatók, hogy megtudják, mi alkotja pontosan a földkéreg külső magját. A legjobb megoldásnak az látszott, ha szuper mély lyukakat fúrnak a talajba – írja cikkében a Knowledge Stew.

Versenyeztek a szuperhatalmak, ki jut a Föld mélyére

Az első hasonló projektet 1958-ban az amerikaiak kezdték el, akik a Csendes-óceánban, mexikói felségvizeken akartak lefúrni a Föld középpontjáig. Habár sikerült három- és fél kilométert lefúrniuk, ezzel 180 méterre a tengerfenék alá jutva, az anyagi források elapadása miatt a tervet 1966-ban elkaszálták. Később a németek is próbálkoztak, ők 1987 és 1995 között fúrtak egy lyukat Bajorországban, mely 9 kilométernyire hatolt be a talajba, azonban pénzügyi nehézségek miatt ez a projekt is elakadt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A szovjetek 1970-ben kezdték el a saját grandiózus fúrásukat – természetesen nem hagyhatták, hogy az imperialista amerikaiak tudják meg először, mi alkotja a Föld középpontját –, az Oroszország északnyugati csücskén, az Északi-sarkvidéken található Kola-félszigeten, 10 kilométerre Zapoljarnij várostól. A munkához saját fúrószerkezetüket használták, és több fúrólyukat vájtak a talajba, melyeket egy mindössze 17.5 centis központi lyuk ágaztatott el. 1989-re elérték a 12 261 méteres mélységet, mellyel világrekordot döntöttek. Mélyebbre jutottak, mint a 11 kilométer mély Mariana-árok, nagyobb távolságon jutottak túl, mint a 8848 méter magas Mount Everest.

Légi felvétel Zapoljarnijról és környékéről
Légi felvétel Zapoljarnijról és környékérőlSergei Malgavko / Getty Images Hungary

Túl nagy volt a forróság odalent

A tudósok több fontos felfedezést is tettek a grandiózus fúrásnak köszönhetően. Például egysejtű planktonállatkákra bukkantak 6.9 kilométer mélységben, illetve vizet is találtak ugyanennyire lent. A kitűzött cél a 15 kilométeres mélység elérése volt, mellyel átfúrták volna a földkérget és a földköpenyt határoló ún. Mohorovičić-felületet. Úgy számoltak, ezzel 1993-ra lesznek meg, azonban nem várt akadályok gördültek a terv útjába. Kiderült, hogy 12 kilométeres mélységnél több mint 180 fokos hőmérséklet tapasztalható (a várt 100 fokkal szemben), mely lehetetlenné tette a további fúrást. Egy évvel később végleg leállították a munkát, 2005-ben pedig hivatalosan is beszüntették a projektet.

A rekordot 2008-ban Katarban döntötték meg, ahol a Maersk BD-04A olajkút elérte a 12 290 méteres mélységet, így 29 méterrel lejjebb jutottak, mint az egykori szovjet–orosz kutatók.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek