Tényleg a király ikertestvére volt a titokzatos Vasálarcos?

1703. november 19-én hunyt el a Bastille legrejtélyesebb foglya, a rejtélyes vasálarcos férfi, akiről regények és legendák születtek, de biztosat senki nem tudott róla.

Vajon tényleg XIV. Lajos király ikertestvére volt Eustache Dauger, akit a legszigorúbb körülmények között, arcát eltakarva tartottak fogva több hírhedt francia börtönben is? A History Today megemlékezett a rejtélyes esetről.

Senki sem érintkezhetett a rejtélyes fogollyal

1669 júliusának végén Louvois márki, XIV. Lajos hadügyminisztere levélben tájékoztatta a pigneroli börtön igazgatóját egy új rab érkezéséről. A miniszter utasításai szerint a férfit, akit Eustache Dauger-ként nevezett meg, a legnagyobb szigorral kell őrizni dupla falú cellában, hogy senki se hallhassa a hangját. Kizárólag maga az igazgató érintkezhet a fogollyal, és ő is csak ételt, vizet és más szükségletek kielégítésére szolgáló dolgokat vihet be neki. Ha a rab a szükségletein kívül bármi mást is szóba hozna, azonnal végezni kell vele.

Dauger az év augusztusától 1681-ig tartózkodott a pigneroli fegyházban, majd amikor az igazgatót áthelyezték az észak-olasz Exilles erődjébe, követte őt. 1687 májusában ismét mindketten új helyre költöztek, ezúttal a Cannes-tól nem messze fekvő Szent Margit-szigetre. Ekkoriban kaptak szárnyra azok a híresztelések, miszerint a titokzatos fogoly szállítás közben vasból készült álarcot hord, nehogy bárki is rájöjjön a kilétére.

A történet 1998-as feldolgozásában Leonardo DiCaprio játszotta a Vasálarcost
A történet 1998-as feldolgozásában Leonardo DiCaprio játszotta a VasálarcostArchive Photos / Getty Images Hungary

A szóbeszéd a király ikertestvérének gondolta

Azonnal elkezdődtek a találgatások, ki lehet a rejtélyes vasálarcos férfi? Egyesek úgy gondolták, bukott tábornok az illető, mások azt rebesgették, a király szeretőjét is érintő hírhedt mérgezéses botrány egyik elkövetőjéről van szó. A legvadabb és legelterjedtebb teória szerint azonban a titokzatos Dauger nem volt más, mint XIV. Lajos ikertestvére, akinek a létezését apja mindenáron igyekezett eltitkolni még a saját felesége elől is, attól félve, hogy egy esetleges testvérviszály szétzilálhatja az országot.

A következő évben a börtönigazgató és Dauger ismét átköltöztek, ezúttal a fővárosba, a Bastille falai közé. Az egyik börtönőr megerősítette, hogy a titokzatos rab álarcot visel, de a beszámolója szerint az nem vasból, hanem fekete bársonyból volt. A fogoly őrzésével kapcsolatos szigorú szabályok továbbra is megmaradtak, ezért nem igazán voltak szemtanúk, akik láthatták volna a börtön legrejtélyesebb lakóját.

Dauger titkát magával vitte a sírba, amikor 1703-ban, harmincnégy évnyi raboskodást követően, a Bastille falai között meghalt. Másnap egy Marchioly álnévvel jelzett sírba temették. A király ikertestvérének legendája Voltaire, majd id. Alexandre Dumas nyomán került be igazán a köztudatba. A történészek azonban még ma is vitatkoznak rajta, vajon ki lehetett a rejtélyes vasálarcos férfi?

Oszd meg másokkal is!
Mustra