Szúnyogmentes világ? Kösz, inkább nem!

Bár a civilizációk kialakulását az embereknek köszönhetjük, nem kérdés, hogy a világ valódi urai a rovarok. És mivel az általunk ismert fajok felét ők teszik ki, biztos, hogy te is észrevennéd, ha egyszer csak eltűnnének.

Búcsút mondhatnánk a kabóca énekétől hangos és a szentjánosbogár táncától romantikus nyári estéknek, a méhek által beporzott gyümölcsfáknak, de a rovarok eltűnése egyet jelentene a boltok üres polcaival is – és ez még csak a kezdet.

Inkább pár szúnyogcsípés, mint egy rovarmentes világ 

Lehetetlen pontosan megmondani, hogy mi történne a világgal, ha hirtelen minden rovar eltűnne, de azért vannak biztos pontjai a forgatókönyvnek. Néhány rovar eltűnésének a legtöbb ember kétségkívül örülne, hiszen nem kéne, mondjuk, a szúnyogirtás, a malária és a nyugat-nílusi láz miatt aggódni. Ennek ellenére, ha holnaptól eltűnne a földről az összes szúnyog, rövid időn belül elkezdenénk őket hiányolni. Nagyjából 3000-féle szúnyog létezik, és a csípésükkel okozott kellemetlenségek ellenére rengeteg madárnak, békának és más kisebb állatnak szolgálnak táplálékul. Hasonló a csótányok helyzete is: elvesztésükkel rengeteg állat, sőt bizonyos helyeken emberek is éhen maradnának.

A csípések ellenére nagy szükség van rájuk
A csípések ellenére nagy szükség van rájukFotó: RolfAasa / Getty Images Hungary

Azt pedig, hogy mi történne, ha hirtelen minden ganajtúró bogár köddé válna, pontosan tudjuk. 1788-ban az angolok szarvasmarhákat telepítettek Ausztráliába, arra azonban senki sem gondolt, hogy ezek majd komoly bonyodalmat okoznak. Ahogy telt az idő, a legelők kezdtek megtelni a tehenek ürülékével, és bár bizonyos mennyiségben a trágya javítja a föld minőségét, ennyi ürüléktől már a tehenek számára ehetetlenné vált a fű – már ahol nőtt még egyáltalán. Még mielőtt komolyabb ökológiai katasztrófát okozott volna a szarvasmarhák ürüléke, kiderült, hogy az angol ganajtúró bogarakkal ellentétben az Ausztráliában őshonos rokonaik csak az őshonos állatok kicsi, kemény, golyó alakú ürülékét célozták meg, és nem bírnak el a nagy méretű, puha tehénlepényekkel. Megoldást végül a más országokból betelepített ganajtúrók hoztak. Az afrikai bogarak például olyan hatalmas és lágy ürülékkel is képesek boldogulni, amilyeneket az elefántok hagynak maguk után.

És ne feledkezzünk meg a döglegyekről és más dögbogarakról sem. Világszerte több mint 500-féle olyan rovar él, amely hozzájárul a halott emberek és állatok húsának feldolgozásához, amíg nem marad más belőlük, csak a csont. És bár nem kizárólag ezek a bogarak bontják le a húst, a különböző baktériumok nagy eséllyel kevésnek bizonyulnának a munka elvégzéséhez. Egy rovarmentes világban tehát nagy eséllyel korgó gyomorral, térdig járnánk az ürülékben és más élőlények maradványaiban. Nem hangzik olyan jól, ugye?

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.