Ki árulta el Anne Frankot?

Anne Frank zsidó származású német lány volt, 13 éves korától vezetett naplójának jegyzetei a holokauszt és a második világháború egyik legfontosabb emlékirata lett. Anne és családja 1942 nyarától kezdve bujkált, míg 1944. augusztus 4-én a németek rájuk nem találtak.

Sokan úgy gondolják, hogy egy névtelen besúgó segített a náciknak, hogy elkapják a családot, míg más elméletek szerint csupán a véletlenen múlt, hogy így alakultak a dolgok. Annak reményében, hogy kiderül az igazság, évtizedekkel az eset után újra elővették a nyomozók az ügyet – írja a History.

Több gyanúsított is volt

2016-ban Vince Pankoke, az FBI nyugdíjas ügynöke és Roger Depue, az FBI viselkedéstudományi részlegének egyik alapítója új nyomozási technológiák segítségével kutatták az ügyet, újból megvizsgálták Anne naplóját, ahogy az amszterdami épületet is, ahol a Frank család rejtőzött. Anne Frank apja, Otto volt az egyetlen a családból, aki túlélte a deportálást. Meggyőződése volt, hogy családja árulás áldozatává vált, azonban évtizedekig tartó kutatásokkal sem találtak elegendő bizonyítékot erre vonatkozóan.

Röviddel a második világháború vége után Otto Frank árulással gyanúsította Willem van Maarent, aki annak a raktárnak volt az alkalmazottja, ahol a család rejtőzött. És bár a nyomozások alatt több alkalommal is árulással vádolták, Maaren végig kitartott ártatlansága mellett, bizonyítékok hiányában pedig végül soha nem ítélték el.

Naplója alapján később könyvet szeretett volna írni
Naplója alapján később könyvet szeretett volna írniAndreas Rentz / Getty Images Hungary

Anne naplójának közzététele óta számos nyomozó és történész próbált fényt deríteni az igazságra. A lehetséges árulók között szerepelt már Lena Hartog, a raktér egyik alkalmazottjának felesége, valamint Nelly Voskuijl, a család egyik segítőjének testvére is. Időközben Tonny Ahlers, Otto Frank korábbi üzlettársa is felkerült a gyanúsítottak listájára, és bár a holland hatóságok nem találtak erre vonatkozóan elegendő bizonyítékot, még Ahlers fia is alátámasztotta, hogy az apja követhette el az árulást.

Gerard Kremer, a holland ellenállás egyik tagjának a fia a 2018-ban megjelent könyvében azt állítja, hogy egy zsidó nő, Ans van Dijk felelős a Frank család deportálásáért. Kremer apja személyesen is ismerte a nőt, és hallotta, ahogy Van Dijk augusztus elején a Frank család rejtekhelyéről beszél a németeknek. A nőt 1948-ban kivégezték, miután kiderült, hogy 145 zsidó elfogásában segítette a németeket, a Frank család árulását azonban nem sikerült rábizonyítani.

Az Anne Frank Ház 2016-os jelentése alapján még az is előfordulhat, hogy valójában senki sem felelős a család árulásáért, hanem csak a véletlen okolható a szerencsétlenségért. A Frank család rejtekhelyén működő cég két alkalmazottját ugyanis letartóztatták élelmiszerjegyekkel való üzérkedés miatt. Könnyen lehet, hogy a hatóságok így bukkantak rá a családra. Ennek ellenére a kutatók továbbra sem zárják ki annak lehetőségét, hogy a család árulás áldozatává vált. „Nyilvánvaló, hogy az 1944-es végzetes nyári napról nem lehet ítéletet mondani” – olvasható az Anne Frank Alapítvány jelentésében.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek