A koalákat is a kihalás szélére sodortuk?

Az Ausztrál Koalaalapítvány által nemrég kiadott közlemény szerint a koalák Ausztráliában funkcionálisan kihaltnak tekinthetők. Elmondjuk, hogy ez pontosan mit jelent.

Az elsőre sokkoló sajtóközlemény az ausztrál választási kampány végén a miniszterelnök-jelöltek figyelmét volt hivatott felkelteni az őshonos állatfaj védelmére. De valóban ennyire kétségbeejtő a koalák helyzete? A New Scientist segít tisztázni a kérdést.

Már csak egy lépés a kihalásig? 

Az ENSZ Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testületének meghatározása szerint azok a fajok tekinthetők funkcionálisan kihaltnak, amelyekből annyira kevés egyed maradt életben, hogy szaporodásuk az egészségi állapotuk, életkoruk, az élőhelyük területe, illetve az egyedi életterek elzártsága miatt nem lehetséges, így nem képesek új generációt létrehozni. De más helyzetekben is használják a kifejezést: 2006-ban például Kínában funkcionálisan kihaltnak nyilvánítottak egy delfinfajt, mert nem találtak belőle egyetlen példányt sem a korábban megszokott élőhelyükön.

Az állatvédők szerint a koalák száma annyira lecsökkent, hogy a faj funkcionálisan kihaltnak tekinthető. A közlemény szerint mindössze 80 ezer egyed maradt életben, ami elsőre talán nem tűnik olyan kevésnek, de az alapítvány adatai szerint az utóbbi pár évben gyorsan csökkent a számuk. Christine Adams-Hosking, a Queenslandi Egyetem biológusa szerint kétségtelen, hogy a koalák bajban vannak, hiszen az élőhelyük elvesztése és a globális felmelegedés következtében az egyedek száma valóban rohamosan csökken, de a valódi kihalás veszélye egyelőre nem fenyegeti őket.

Vigyázzunk rájuk!
Vigyázzunk rájuk!Windzepher / Getty Images Hungary

Bár egyes, koalák által lakott területekről valóban eltűnőben van a koalapopuláció, de Ausztrália számos területén tökéletes egészségnek örvendenek. Adams-Hosking megkérdőjelezi a Koalaalapítványnak azt az állítását is, miszerint mára mindössze 80 ezer egyed maradt életben az ország területén, hiszen ő maga 2016-ban 300 ezerre becsülte a számukat.

Azt azonban senki nem tudja biztosan, hány példány él jelenleg Ausztráliában. Tény, hogy a számuk csökken, ennek pedig az egyik fő oka a klímaváltozás és a forró napok egyre növekvő száma, hiszen a szélsőségesen tartós aszályok rendkívül rossz hatással vannak az eukaliptusztermésre is, a koalák fő táplálékára. Emellett pedig az Ausztráliában egyre gyakrabban előforduló, 36 fok feletti tartós melegben a koalák is hősokkot kapnak, legyengülnek és elpusztulnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek