Ilyen a világ a rosszul látók szemével

Akinek a látása tökéletes, fogalma nincs róla, milyen érzés lehet, amikor az ember leveszi megtörölni a szemüvegét, és csak pacákat lát, ezért pedig nem ismeri meg még a legjobb barátját sem az utcán. Egy dél-afrikai művész a festményeivel próbálja megmutatni, hogy mennyit látnak a világból a szemüvegesek szemüveg nélkül.

Az én szemeim -3,5 és -4,25 dioptriásak, de általában kontaktlencsét hordok, így sokan nem tudják, hogy rossz a szemem. Néha beszélgetések során szóba kerül, hogy vajon mit látok, ha nincs bent a lencse, vagy nincs rajtam a szemüveg, de nehéz elmondani. Általában azzal szoktam szemléltetni, hogy mi az a távolság, ahol még élesen látom a kezem – ez körülbelül 30 centinél van.

Philip Barlow fokvárosi művész most egy olajfestményekből álló sorozatot készített, amivel megpróbálja a jól látók számára megmutatni, hogy milyen a világ a különböző szemproblémákkal élők számára. A képek első ránézésre olyanok, mint a homályos fotók, amelyeknél elcsúszott a fókusz.

Ilyen, amikor leveszed a bepárásodott szemüveged, hogy megtöröld, és annyira homályos minden, hogy a családtagjaidat is csak a mozgásukról ismered fel.

A szemüvegesek közül sokan anélkül mennek be a vízbe a strandon, nehogy elvesszen. De nem túl kellemes vakon botorkálni a tömegben a vízig, és persze a strandolás élvezeti faktorából is nem keveset elvesz a homályos látás. A kontaktlencse ilyenkor jó megoldás, csak vigyázni kell, mert nagy a fertőzésveszély, illetve a sós víz nem tesz jót a lencsének.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

orchestra - 1m x1m, oil on canvas #oiloncanvas @everard_read_london

philipbarlow (@philipbarlow) által megosztott bejegyzés,

Extrém játék rossz látásúaknak: ismerd fel a közeledő autó típusát!

Szerencsére az egyre fejlettebb eljárásoknak köszönhetően sok szemprobléma esetében léteznek már korrekciós műtétek, így van remény. Csak kellően vastag pénztárca kell hozzá.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek