Ilyen erőnléti követelményeknek kell megfelelned az amerikai hadseregben

Gondolkodtál valaha azon, hogy belépj az amerikai hadseregbe? Ha valaha ilyen terveid lennének, ajánlatos gyakran látogatnod az edzőtermet.

Az Egyesült Államok hadseregében szolgáló katonák számára mindig is előírás volt a jó fizikai kondíció megléte, de a felettes szervek most úgy döntöttek, még jócskán szigorítanak a jelentkezők elé támasztott erőnléti követelményeken. Korábban elvárás volt, hogy legalább a fekvőtámasz, felülés, húzódzkodás kombót, illetve az öt mérföldes (azaz nyolc kilométeres) futást képesek legyenek teljesíteni a potenciális újoncjelöltek, az új tervezet azonban még jócskán emeli a katonák alkalmassági feltételeit – számol be a The Independent.

Kemény elvárások

A katonaság jelenleg az „Army Combat Fitness Test” nevű alkalmassági vizsgálat kidolgozásán fáradozik, mely a tervek szerint jövő októbertől lép életbe, és mely honlapjuk szerint „átalakítja a hadsereg fitneszkultúráját”, továbbá csökkenti az elkerülhető sérülések előfordulását, illetve „jócskán növeli a katonák mentális szívósságát és állóképességét”. A honlap videókkal és tanácsokkal segíti a seregbe belépni kívánókat, melyek segítségével felmérhetik, mennyire felelnek meg az újonnan eléjük támasztott követelményeknek.

Az új kiválasztási előírások életbe lépése után tehát ezeknek az alkalmassági követelményeknek kell megfelelned, ha valaha az USA hadseregének kötelékében látnál karrierlehetőséget:

#1 - 54 (minimum pontszám) és 190 kg (maximum pontszám) közötti súly felhúzása (deadlift), minimum háromszor

A klasszikus súlyemelő gyakorlat, mely a hadsereg szakértői szerint fontos ahhoz, hogy biztonságosan és sikeresen emelhessünk fel nagyobb terheket a földről, ezeket cipelni tudjuk, és ne okozzon gondot, ha valahová le kell ugranunk, miközben visszük őket – mely dolgok mind szükségesek lehetnek harci szituáció esetén.

#2 - Egy 4 kilós medicinlabda eldobása a fejünk felett hátrafelé

Ennél a gyakorlatnál a dobás távolságát pontozzák, célja pedig, hogy villámgyors mozdulatokkal tudjunk reagálni, mikor a harctéren tárgyakat kell felkapnunk és egyik helyről a másikra vinnünk.

#3 - Két perc alatt annyi fekvőtámasz elvégzése, amennyit csak tudunk

Az állóképesség mellett ez a gyakorlat a harc során esetlegesen előforduló ismétlődő és folyamatos toló mozdulatokat modellezi.

#4 - Ötször 50 méter ingafutás sprintelve, egy 18 kilós gömbsúlyzót (kettlebell) kitartva, valamint egy 40 kilós kézi súlyzót vonszolva

Ez a gyakorlat elsősorban a jelentkezők testi erejét, állóképességét és teljesítőképességét vizsgálja.

Ha nem lóg fogpiszkáló a szádból, talán neki se futhatsz
Ha nem lóg fogpiszkáló a szádból, talán neki se futhatszShutterstock

#5 - Két perc alatt annyi húzódzkodás elvégzése,  amennyit csak tudunk.  Lábemeléssel.

Ez a rész felméri, mennyire erősek a váll-, kar-, törzs-, illetve marokizmaink.

#6 - Három kilométert lefutni 12 perc, 45 másodpercen belül

A szakértők szerint a kitartó futás növeli az állóképességet, és igen fontos a felszíni hadgyakorlatok során történő csapatmozgásoknál.

Ahhoz, hogy sikeresen teljesítsd a követelményeket, minimum 60 pontot össze kell szedned az alkalmassági teszten, mely kidolgozói szerint nem- és korsemleges lesz.

A jelentkezők elé támasztott megnövelt fizikai követelményekre vonatkozó bejelentéssel párhuzamosan napvilágot látott egy jelentés, mely szerint a katonák körében tapasztalható egyre gyengébb állóképesség akár még nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet. A hadsereg egészségügyi központja, illetve az American Heart Association (AHA) nevű szervezet által nemrégiben kiadott jelentés az USA tíz déli államában állapította meg, hogy az ezen államok fegyveres erőinek kötelékében szolgálatot teljesítők jócskán kevésbé fittek az ország más részeiben szolgáló társaiknál, ezért esetükben jelentősen megnőhet a harctéri sebesülések kockázata.

A fentebb vázolt újfajta alkalmassági tesztet október óta kezdték bevezetni (egyelőre próbaképp) egyes hadi egységeknél, a teljes hadseregre kiterjedően pedig valószínűleg 2020 októberétől lesz érvényes.

Oszd meg másokkal is!
Mustra