Létezik külön férfi és női depresszió?

A klinikai (major) depresszióban szenvedő nők és férfiak agyában különböző genetikai mechanizmusra utaló jeleket találtak. A tanulmány szerint a nők és férfiak depresszióját eltérően érdemes kezelni.

A depresszió mint betegség, korántsem azonos a mindennapi életben gyakran tapasztalható rossz hangulattal, elkeseredettséggel. A depresszió orvosi értelemben vett betegség, ezáltal pedig bizonyos tüneteknek meghatározott ideig kell fennállnia ahhoz, hogy a diagnózist megállapíthassák.

A Biological Psychiatry című folyóiratban megjelent postmortem kutatás során 50 major depresszióval érintett beteg (26 férfi és 24 nő) agyát hasonlították össze 50, nemben azonos, depresszióban nem szenvedő ember agyával.

Nemek közti különbségek

A kutatás során három agyi területet vizsgáltak, a génkifejeződés ellentétes változásai pedig a különböző agyi régiókra specifikusak voltak. Tehát ha a nők agyában egy adott régióban egy bizonyos gén expressziója fokozódott, és egy másikban csökkent, a férfiaknál éppen az ellenkezőjét mutatták ki.

A vizsgált gének legtöbbjének expressziója vagy csak a férfiakban, vagy csak a nőkben változott. Például az immungének expressziója férfiakban emelkedett, és nőkben csökkent, a szinapszisok működésével kapcsolatos gének expressziója pedig férfiakban csökkent, nőkben viszont emelkedett.

Mit lehet tenni?

A témában tett korábbi, halál utáni kutatások során általában férfiak agyát vizsgálták, ezért eddig nem észlelték a nemek közti különbségeket. Ennek ellenére a nőkben a major depressziós zavar kétszer gyakoribb, mint a férfiakban. A nőknél általában súlyosabb fokú a depresszió, és a megjelenő tünetek sem azonosak.

A kutatás során kapott eredmények tehát csak tovább erősítik, hogy a depresszió felismerését követően mekkora jelentősége van a személyre szabott kezeléseknek.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.