3 hét alatt forr össze a csont egy új gyógymódtól

A legújabb kutatási eredmények szerint egy intravénásan beadott anabolikus szer 60 százalékkal rövidíti le a csonttörésből való felépülést, és műtét sem kell hozzá.

Az USA-ban évente több, mint hatmillió csonttörés fordul elő, ami brutálisan magas szám, de a combcsonttörés és a lábszár törése Magyarországon is benne van a kórházi kezelést igénylő tíz leggyakoribb betegségben. A sok begipszelt láb, kar, combnyak nagy megterhelést jelent a költségvetésnek, nem csak a betegellátás miatt, de azért is, mert a törést szenvedettek kiesnek a munkából.

Most az amerikai gyógyszerészek szövetségének 2018-as találkozóján bemutattak egy új anabolikus szert, amely intravénásan beadva 60 százalékkal csökkenti a combcsonttörés gyógyulási idejét anélkül, hogy bántaná a környező egészséges szöveteket -  írja a Science Daily. A felfedezés a Purdue Egyetem kutatóié, akik rákbetegségek kezelésére fejlesztettek ki egy dasatinib-aszpartát 10 konjugátum (DAC) nevű szert, amiről kiderült, hogy a csontregenerálódást is elősegíti.

8 hétről 3-4 hétre rövidül a csonttörésből való lábadozás

A befecskendezést követően a DAC elősegíti a csontgyógyulást és megnövekedett csontsűrűséget eredményez. Csonttörésből általában 8 hétig tart a felgyógyulás – ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a csont visszanyerje teljes szilárdságát. DAC használatával ez az idő 3-4 hétre csökken.

A DAC injekciót napi és minden második napi használatra is tesztelték, az eredmények azt mutatják, hogy a 3 hetes kezelés mindkét esetben ugyanolyan hatásos: a kezelés ezidő alatt 114 százalékos csontsűrűség-növekedést eredményezett.

Azért nem árt, ha csak 3 hétig kell lábadozni.
Azért nem árt, ha csak 3 hétig kell lábadozni.Fotó: Shutterstock

Philip Low, a kutatás vezetője elmondta: „Bár az esetek jelentős részében a törött csontok műtéti, és/vagy mechanikus módon való rögzítése továbbra is nélkülözhetetlen marad a jövőben, az új terápiás eljárással felgyorsítható a gyógyulási idő, így a páciens sokkal hamarabb térhet vissza normál életviteléhez.”

A kutatás következő szakaszában a különböző típusú csonttörések elősegítésében tesztelik a DAC-ot, mert bár csont ez is-az is, de teljesen máshogy gyógyul egy combcsont-, mint egy csipő-, vagy gerinctörés.

Megelőzhető-e a csonttörés valamilyen táplálékkiegészítő vagy vitamin szedésével? Lapozz bele korábbi cikkeinkbe, és kiderül.

Mustra