A csoki és mi: íme, egy 5000 éves love story!

Az emberiség kapcsolata a leginkább csokoládé formájában fogyasztott kakaóval több mint 5000 éves.

A régészek korábban úgy gondolták, hogy Közép-Amerikában az ókori civilizációk körülbelül 3900 éve ismerik a kakaófőzetet, a mai Ecuador területén most azonban egy olyan, a maja civilizációból származó 5450 éves kerámiaedényre bukkantak, amelyen bizony kakaómaradványok voltak - tudósít az AFP. A kakaóitalt gyógyhatása miatt fogyasztották már a maják is, és gyakran használták vallási szertartásokon.

A kakaó hatása

A kakaó egészségre gyakorolt jótékony hatásairól számtalan tudományos tanulmány született. Jót tesz többek között a keringésnek, véd a cukorbetegségtől, óvja az immunrendszert is, valamint késlelteti az öregedést. Értékes tulajdonságait az alábbiaknak köszönheti:

  • Több mint 300-féle fontos tápanyagot tartalmaz.
  • Az ásványi anyagok és vitaminok bőséges tárháza, megtalálható benne nagy mennyiségben a foszfor, a magnézium, a réz és a kálium, valamint az A-, a B1-, a B2-, a B6-, a B12-, a D- és az E-vitamin
  • A benne lévő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően erős antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezért hatásos alapanyag a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében.
  • Teobromin- és koffeintartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti a mentális aktivitást. Ezért is jön jól megerőltető szellemi tevékenység, vagy éppen a vizsgaidőszak alkalmával.
  • Kevesen tudják, de a kakaónak kb. 20 százaléka élelmi rost, ami segítheti az emésztést

A kakaó korábban olyan jelentőségű kereskedelmi áru volt, hogy a magvakat Közép-Amerika egyes részeiben fizetőeszközként, valutaként is használták, de úgy tűnik, az őslakosok is nagy becsben tartották:

"Mivel ezeket a kerámiaedényeket szakrális helyeken találtuk meg, valószínű, hogy a kakaó a rituálisan jelentős italok fontos összetevője volt" - mondja Michael Blake, a Brit Columbia Egyetem antropológusa.

A kakaófákat legalább 3600 éve termesztik, Blake szerint pedig a Nature Ecology & Evolution című folyóiratban megjelent tanulmányuk hasznos lehet a botanikusok számára, ha szeretnék megérteni, hogy a kakaó hogyan alkalmazkodott a változó klímához az idők során.

"A kakaó az emberiség történetének része, amely szorosan kapcsolódik az őslakos dél- és közép-amerikaiak történelméhez és kultúrájához, ahol ma is aktívan termesztik és használják azt" - tette hozzá a kutató.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek