Miért jó bárkinek is meztelen fotót küldened magadról?

A sexting (vagy magyarosabban: szexting) szó a textingből, azaz az SMS-ezés angol megfelelőjéből származik, és arra szokás használni, amikor valaki telefonjával meztelen vagy erotikus képet, videókat készít magáról és azt elküldi kedvesének.

A szextingről megoszlanak a vélekedések, hogy jó, vagy éppen devalváló, lealacsonyító dolog. Van, aki kategorikusan elutasítja, mert elképzelhetetlennek tartja, hogy aktfotókat készítsen magáról, és azokat még el is küldje másnak, de olyanok is vannak, akik boldogan szórják meztelen képeiket a szélrózsa minden irányába, nem is törődve az esetleges negatív következményekkel.

A sajtó ennek kapcsán nem egy olyan esetről tud, ahol bizony kifejezetten balul sült el a dolog, előfordult például, hogy egy 17 éves fiúnak a rendőrségen kellett volna maszturbálnia, hogy kiderüljön, tőle származnak-e az elküldött, szexinek gondolt képek, többen pedig sajnálatos módon öngyilkosságot követtek el amiatt, mert nem tudták feldolgozni, hogy intim fotóik illetéktelen kezekbe kerültek. Másutt ugyanakkor tippek, trükkök és praktikák teljes tárházával találkozunk, hogy hogyan csináljuk jól a szextinget.

Megoszlanak a vélemények arról is, hogy a szexting szexuálisan felszabadító erejű, vagy épp ellenkezőleg, teljesen eltárgyiasító, tehát alapvetően rossz dolog.

Szexting studies

A vitás kérdésekbe egy Hong Kong-i főiskolások körében készített felmérés eredményeivel szólt bele a tudomány, a kutatás szerint pedig - nem meglepő módon - a szextingnek pozitív és negatív hatásai egyaránt tapasztalhatók.

Míg az amerikai főiskolások fele küldött már szexuálisan provokáló képet magáról, addig a kínai felmérésben a megkérdezetteknek csak 13,6 százaléka vállalta ezt fel. Ez talán a kínai kultúrára jellemző alacsonyabb szexuális szabadossággal magyarázható, de így is minden ötödik férfi úgy nyilatkozott, hogy szextingelt már, miközben a nőknél 10 százalék vallotta ugyanezt.

A kutatás készítői, Mario Liong és Grand Cheng 361, 17 és 24 év közötti diákkal vett fel kérdőívet, melyben először azt kérdezték meg, hogy szextingeltek-e már valaha, majd olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, ami önbizalmukkal és testtudatosságukkal függött össze, végül pedig felmérték azt is, ki mennyire érzi magát komfortosan meztelenül.

Az eredmények szerint azok, akik küldtek már magukról valaha meztelen fotót, sokkal inkább tisztában voltak saját testi adottságaikkal, és talán épp ezért hajlamosabbak voltak szégyenkezni alakjuk tökéletlenségei miatt. A meztelenkedés ugyanakkor kevésbé okozott nekik gondot.

A testalkatunk miatti pironkodás nyilván nem kívánatos hozadéka a szex-chatelésnek, az viszont, hogy a meztelenkedés kevésbé okozott a szextingelőknek problémát, talán pozitív hatásként értékelhető. A kutatók azt állítják, hogy amikor erotikus képeket készítünk magunkról, azzal tudatosabbá válunk saját szexualitásunkat illetően, ezáltal pedig  felszabadultabbak leszünk, és sokkal inkább képessé válunk elfogadni saját testünket a maga természetes valójában.

A tanulmány szerzői arra is kitérnek, hogy a fiatalok szexuális tartalmú képeit általában a pedagógusok, a szülők és a politikai döntéshozók látják egyértelműen rossznak, az azokkal való esetleges visszaélések miatt.

A szexting tehát lehet jó dolog, amivel izgalmasabbá tesszük szexuális életünket, de nem árt megfontolni, hogy mikor, kinek és milyen képeket küldünk magunkról – felkészülve arra az eshetőségre is, hogy a fotó egyszer akár az interneten landol, a címünkkel, telefonszámunkkal, lábméretünkkel és nyakbőségünkkel együtt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra