Tudod, milyen nemzetiségű a Kisvakond? És hogy hány éves?

Ismered a V4 országokat? Válaszold meg a kérdéseket, és derítsd ki, hogy többet tudsz-e, mint a legtöbb magyar.

Úgy hinnénk, hogy a közelségük miatt jól ismerjük a szomszédos országokat, de ha arról van szó, hogy honnan származik a knédli, már bajban vagyunk. Az Antall József Tudásközpont és Magyar Turisztikai Ügynökség 400 válaszadót vont be az online felmérésbe, amelyben a Dunai Regatta V4 Races fesztivált szervező alapítvány Szlovákiáról, Csehországról és Lengyelországról tett fel kérdéseket elsősorban magyar fiataloknak. Megmutatjuk, hogy mik voltak azok a kérdések, amik a legnagyobb fejtörést okozták. Te tudod a válaszokat?

1. Milyen étel a knédli?

Azzal tisztában vagyunk, hogy a nokedli magyar, de a vele rokonságban álló knédli származásáról fogalmunk sincs. A megkérdezettek közel kétharmada azt gondolta, hogy a csehek nemzeti étele. Alig minden negyedik válaszadó tudta csak, hogy a knédli valódi otthona a szlovák konyha.

#knédli

Majoros Dalma (@majorosdalma) által megosztott bejegyzés,

2. Ki találta fel a golyóálló mellényt, a kockacukrot és a golyóstollat?

Ha fel kéne sorolnod néhány magyar találmányt, biztos vagyok benne, hogy kapásból többet is tudnál mondani. Szeretjük magunkénak tudni a legnagyobb vívmányokat, ezért is hihette minden második válaszadó, hogy a villanykörte feltalálója, Thomas Edison valamelyik V4-es országból származott. Ezzel szemben valóban V4-es innováció Stephanie L. Kwolek golyóálló mellénye, Jakob Christof Rad kockacukra és Bíró László József golyóstolla.

3. Hány éves a Kisvakond?

A kedves, kantáros nadrágban feszítő Kisvakondot  több generáció is ismeri, abban viszont már nem vagyunk biztosak, hogy hány éves ez a kis jószág. A rajzfilm 1957-ben debütált, tehát a Kisvakond idén ünnepli a 61. születésnapját. A kérdőív eredményein is az látszik, hogy inkább az 1990 előtt született generációk ismerik jobban: a kutatásban a 25 év alattiak valamivel több mint fele, az idősebbeknek azonban kétharmada tudta jól az évszámot.

959
port.hu

4. Mi Lengyelország nemzeti szimbóluma?

Nem csak a magyar mondavilágban kapnak kiemelkedő szerepet a madarak, Lengyelországhoz is közel állnak a szárnyas lények, nemzeti szimbóluma ugyanis egy sas. Ezt a válaszadó 25 év felettiek több mint 70 százaléka, míg a fiatalok között csak tízből hatan tudták.

5. Miért kapott Oscar-díjat Jiří Menzel?

Jiří Menzel egy a V4-es országok Orscar-díjas rendezői közül, akinek a filmje, a Szigorúan ellenőrzött vonatok 1968-ban nyerte el az arany szobrocskát. Ezt a válaszadók kétharmada tudta helyesen. A 25 év alattiak körében csak minden második, az idősebbek között azonban tízből hét megkérdezett adott helyes választ a kérdésre.

Jiří Menzel
Jiří MenzelKaszás Tamás

+ 1. Ki kezdeményezte a V4 együttműködés létrehozását?

A legtöbb fiatal tudja, hogy mely országok alkotják a Visegrádi Együttműködést, de azt csak a válaszadók 60 százaléka válaszolta meg helyesen, hogy az ötletét Antall József magyar miniszterelnök fogalmazta meg. A kitöltők majdnem 70 százaléka az 1991-es dátummal is tisztában volt.

Tízből nyolc fiatal azt is tudta, hogy az együttműködés elnöki tisztét 1-1 évig tölti be az adott ország; jelenleg Magyarország. A magyar elnökség mottóját: „V4 közösen” a válaszadók 60 százaléka ismerte, ugyanakkor ennél valamivel kevesebben voltak tisztában azzal, hogy a V4 magyar elnökségi program az energetikában és a közlekedésben az észak-déli irányú fejlesztéseket részesíti előnyben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek