Bevállalós színdarabtól Felhőcirkuszig: ezek lesznek a legjobb dolgok Kapolcson idén

Átnéztük a Művészetek Völgye friss programfüzetét

Bulis franciák a panorámaszínpadon, napindító jóga és énekes workshop Harcsa Veronika udvarában, Felhőcirkusz és zsonglőrbohócok a Cirque du Tókertben. A legjobb helyek és programok az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján, a Művészetek Völgyében.

Július 21. és 30. között tartják a 27. Művészetek Völgyét. Idén három faluban, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden lesznek programok. Végiglapoztuk a programfüzetet, mutatjuk, szerintünk melyik az az öt helyszín, ahol a legjobb bulik vagy épp a legelgondolkodtatóbb előadások várhatók.

Panoráma színpad, Kapolcs

A kapolcsi nagyszínpadon minden este két koncert lesz, egy 20:30-tól és egy 22:45-től. Fellép az összes olyan hazai zenekar, akik nélkül lassan már nem is rendeznek fesztivált: többek között a Kiscsillag, a 30y, a Csík Zenekar, a Budapest Bár vagy Péterfy Bori. Bár őket is nagyon szeretjük, – és nyilván te is ezerszer voltál már a koncertjeiken –, ezt a helyszínt nem miattuk választottuk az egyik legjobbnak, hanem a külföldi fellépők miatt.

Július 21-én fellép a jazzes-popos szalonzenét játszó amerikai Pink Martini, július 24-én pedig az idén tíz éves, bulis elektro-hip-hop-funk-swing-jazz-pop banda, a francia Deluxe zenél. Utóbbi koncertjén rengetegféle hangszerre és vicces fellépőruhákra számíthatsz. Ha nem ismered őket, nézd meg a fenti videót, garantáltan megjön a lazítós fesztiválhangulatod. Július 29-én pedig a lounge-ban és bossa novában utazó Nouvelle Vague lép színpadra.

Kaláka Versudvar, Kapolcs

A Művészetek Völgyében az a jó, hogy a koncertek csak egy egészen kis szeletét teszik ki a programkínálatnak, van itt a kirakodóvásártól a geotúrán át a verses estekig minden. A Kaláka Versudvarban az ígéretek szerint "együtt zsibong zene a verssel, népzene a rappel, világzene a blues-zal, sanzon a dzsesszel, klasszikus zene a krónikás énekléssel".

MG 0426 a
Művészetek Völgye

Lackfi János ennek szellemében bebizonyítja, hogy az irodalom jókedvű kerti mulatság is lehet, Lovasi András estjén nagy sztorikkal, rendszerváltással, kapuzárással, újrakezdésekkel, sírással, nevetéssel, Varró Dani pedig felnőtt kötetével – melyben a költő vezetni tanul, boci-bocival évődik, a múzsa meg mindig valahogy félrecsókol – várja a fesztiválozókat.

Harcsa Veronika udvar, Kapolcs

"Ha szereted a napot jógával indítani, vagy épp egy finomat kávéznál, ha részt vennél interaktív workshopon és szabadegyetemi beszélgetéseken, ha este szeretsz borozva elmerülni a koncertekben, akkor ez a te helyed!" – írja kedvcsinálójában az udvar névadója, Harcsa Veronika.

Minket pont ez a sokszínűség fogott meg, az udvarban a fesztivál tíz napja alatt tényleg lesz minden: interaktív énekes workshop, ringató babáknak, napindító jóga, dj szettek, kézműves alkotóműhely, és persze nem hiányozhatnak a jazzkoncertek sem olyan fellépőkkel, mint a Vokova Sisters vagy a Barabás Lőrinc Quartet.

Fidelio Színház színpad, Taliándörögd

A bensőséges, udvari előadásoknál jobban szereted a nagyobb szabású dolgokat? A Színház színpadnál százötvenedmagaddal nézhetsz társadalomkritikus hangvételű színdarabokat. Ha jó helyet szeretnél, érdemes az előadások kezdete előtt egy órával a helyszínre érned, ekkor kezdik osztani a sorszámokat, a helyfoglalás érkezési sorrendben van. 

A Nézőművészeti Kft. és a Szkéné közösen egy zenés alternatív társadalomkritikával készül, a címe EztRád. Miért ez a címe? "Nyomja a rádió, mondja a tévé, írja az újság, tudja a net. Súgja egy boltos, inti egy rendőr, te meg éppen, hogy észre veszed. Állít az egyik, cáfol a másik, titkos a titkos, unja anyád. Érteni kéne, elmenni biztos, de akkor is ömlik majd ez rád... ezt rád...".

MG 1558 a
Művészetek Völgye

De jónak ígérkezik a Szomjas férfiak sört isznak helyettem című előadás is, az RS9 Színház jóvoltából. "Bevállalós egy óra a férfiakról. Meg a nőkről. Meg a kettőről együtt. Szóval a szexről. Vagy annak hiányáról. Meg arról, hogy nem vagyunk már húsz évesek, de azért még jól tartjuk magunkat, és jó lenne tudni, mi felé rohanunk. Versek dalok, monológok azokról a dolgokról, amikről amúgy csak sutyiban..." – olvasható róla a programfüzetben.

Cirque du Tókert, Vigántpetend

Az idei Völgy újdonsága a vigántpetendi Tókertben felállított cirkuszi sátor, ahol az újcirkusz világával ismerkedhetünk meg. A programfüzet leírása szerint a tánc, a színház és a klasszikus cirkuszi mutatványok egyszerre jelennek majd meg a színpadon – látványosnak és izgalmasnak ígérkezik a dolog.

A Duda Éva Társulat a Virtus című előadásával érkezik, az első olyan magyar produkció, amely a kortárs tánc és az underground cirkuszi világ ötvözéséből született, lendületes zenével, a színházi tér számos síkját kihasználva, sajátosan magyar ízzel. De lesz tánccal, akrobatikával, ütős, vonós és fúvós hangszerekkel fűszerezett Felhőcirkusz a Juhász Kata Társulat előadásában, és abszurd, tarkabarka vándorcirkusz is, zsonglőrködő bohócokkal.

Hasznos infók

Hol? Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend

Mikor? 2017. július 21-30.

Mennyiért?

  • 10 napos bérlet – csak elővételben: május 19-ig: 27000 forint, június 9-ig: 30000 forint, július 14-ig: 33000 forint, július 20-ig: 35000 forint.
  • Napijegy – elővételben: június 9-ig: 3500 forint, július 14-ig: 3800 forint. Július 14-től és a helyszínen 4000 forint, Diák- és nyugdíjas jegy a helyszínen 3500 forint
  • 5 napos rugalmas bérlet – csak elővételben: május 19-ig: 14500 forint, június 9-ig: 15500 forint, július 14-ig: 17000 forint, július 20-ig: 18000 forint.
  • 3 napos hétvégi bérlet – elővételben: május 19-ig: 8000 forint, június 9-ig: 9000 forint, július 14-ig: 10000 forint. Július 14-től és a helyszínen 11000 forint. Diákoknak és nyugdíjasoknak a helyszínen 10000 forint.
  • Gyermekvölgy napijegy: 1500 forint. (Helyszínen vásárolható napijegy, kizárólag a gyerekprogramokra érvényes, 6 év feletti gyerek és felnőtt kísérője részére. Programokra a belépés 6 éves korig ingyenes.)
Teljes program: itt.
Oszd meg másokkal is!
Mustra