Ki mondta, hogy kutyák nem élvezhetik a művészetet?

A kutyás családoknál a kutyák már szinte vagy teljesen családtagnak számítanak, ezért is meglepő, hogy csak 2016-ban jutottunk el a kifejezetten őket célzó művészet gondolatáig: a kutyáknak szóló, interaktív kiállításig. Dominic Wilcox brit dizájner, művész és feltaláló nemrég egy kétnapos kiállításon nemcsak megmutatta a kortárs művészetet az ebeknek, hanem ezt egyfajta kutyáknak szóló, interaktív játszóházba is helyezte. Persze az egész egy jól sikerült reklámkampány részeként jöhetett létre, de kit érdekel, ha a végeredmény nekünk is vicces, meg a kutyáknak is jó? 

              

A kiállítás nem öncélú, a More Than biztosító kisállat-biztosítását hirdető #PlayMore kampány keretében nyílt meg Londonban az augusztus 20-i hétvégén, és arra szerette volna rávenni a gazdikat, hogy töltsenek több időt az állataikkal, elsősorban játékos módon. Minden műalkotás állatorvosok bevonásával készült, akik olyan játékokat találtak ki, amely mind mentálisan, mind fizikailag stimulálják a kedvenceket. Volt itt szimulátor, amelyben, mint egy autós utazásnál, ventillátor lebegtette a kutya fülét, ha kidugta a fejét egy papírmasé autó ablakán, és közben még izgalmas régi cipő- és nyershús-illatot is hozott a szél; egyik etetőtálból a másikba "ugráló" vízsugarak; virtuális frizbi, vagy óriási, nasi alakú labdákkal töltött etetőtál, amelybe jó nagy hasasokat lehetett ugrani (a kutyáknak).

Az izgalmas interaktív játékok mellett természetesen festménykiállítás is helyet kapott a tárlaton, erre Clare Mallison, Joanne Hummel-Newell, Robert Nicol és Michelle Thompson alkottak olyan, kutyák számára izgalmas témájú képeket, amelyek például levélbedobó nyílásból hulló borítékokat, meg óriási csirkecombokat ábrázoltak. A festmények természetesen kutyamagasságban kaptak helyet a falon (egy német dog és egy csivava magassága közt vajon hol helyezkedik el a tökéletes látószög?), illetve arra is ügyeltek a művészek, hogy a színeket a sárga-kék spektrumból válasszák, ugyanis ezek a legjobban láthatóak a kutyaszem számára.

"A kortárs művészet már régóta az egyik legfontosabb ihletforrás és hétköznapi varázslat az ember számára, de még soha senki nem próbálkozott azzal, hogy ugyanezeket az érzéseket állatokból próbálja kiváltani vele. Ez volt az egyik legizgalmasabb kihívás a pályafutásom során, és egyúttal nagyon boldoggá tesz, hogy sikerült valóban egyéni és egyedülálló interaktív tárlatot összeállítanom egy ilyen merőben új közönség számára" - örvendezett Wilcox a közönség által farkcsóváló lelkesedéssel fogadott kiállítás megnyitója után. A tárlat sajnos csak két napig volt nyitva Londonban, az augusztus 20-i hétvégén, de alább egy videós összefoglaló róla,ittpedig további fotókat is talál, sőt a művész skicceit is a tervezési fázisból.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek