Látta már Sarka Katát, Rogán Cecilt vagy Zimány Lindát... olvasni?!

Pár napja kapta fel az internet Krnács Ágota nemrég készült, I am READy (kb. Olvasásra készen) című sorozatát, mellyel olyan, a közösségi oldalakat szorgosan használó celebnőket figuráz ki, mint Sarka Kata, Zimány Linda, Dukai Regina, Tatár Csilla vagy Rogán Cecília. A hírességek szelfifotóin az okostelefonokat olyasmire cserélte, amit eddig náluk nem láthattunk: könyvekre, sőt, rögtön a magyar irodalom klasszikusaira. Megkérdeztük a szerintünk jó humorérzékkel megáldott grafikust, hogyan jött az ötlet, amellyel még a villantásaikról ismert hírességeknek is képes volt új oldalát megmutatni.

"Képzőművészként az úgynevezett magaskultúrát próbálom képviselni, de több mint 15 éve, napi rendszerességgel tervezőgrafikusként is dolgozom, így óhatatlanul benne vagyok a tömegkultúrában is. Munkám része, hogy folyamatosan figyelnem kell az aktuális trendeket, a közízlést, a különböző divathullámokat. Soha nem csináltam problémát abból, hogy egy-egy műalkotásomnál olyan populáris elemeket is felhasználjak, ami adott esetben inkább egy plakátra illene. Kezdve azzal, hogy nagyon sok alkotásom digitális alapú, és sokszor egyszerre készítek egy brosúrát és készülök mondjuk egy csoportos tárlatra" - meséli a több hazai és nemzetközi kiállításon is részt vett grafikus.

"Ez a képsor most szimplán pihenésképpen született egy nagyobb reklámgrafikai munka után. Már régóta figyelem ezt a szelfi-őrületet, amiből persze én sem maradtam ki (bár abból is egy fotós projekt született, amit ki is állítottam). A lényeg, hogy erősen hat rám minden vizuális dolog, amit a környezetemben észlelek, függetlenül attól, hogy építő vagy romboló hatásúnak ítélem-e meg."

"Ugyanígy nem tudok és talán nem is akarok elmenni szó nélkül a magyar celebkultúra mellett sem (bár ez a kifejezés már önmagában is egy szóvicc). Azt vettem észre, hogy a tükörben magukat fotózó emberek (mert itt nem csak a celebekről van szó) valamiféle hihetetlen megnyugvással és fura önelégültséggel rögzítik a látványt, és abban a pillanatban a tekintetük is őszinte örömről és érdeklődésről árulkodik. Ezeket az örömteli arcokat figyelve gondolkoztam el azon, vajon még minek tudnának ennyire örülni...?"

"Volt már korábban olyan digitális montázsom, amikor ismert magyar arcokat használtam föl és tettem szokatlan összefüggésbe, csak akkoriban nem is gondoltam, hogy a netre fölteszem, elég volt a Groteszk Triennálé díja. Amúgy meg van egy több éve készülő képsorozatom (iKonok), ami szintén erre a photoshopos átírásra épül - bár az tartalmilag jobban szofisztikált: klasszikus festmények parafrázisai-, azok valószínű maradnak a múzeumok és galériák falai között." - mondta megkeresésünkre a Krnács Ágota, akinek korábbi munkáit ide kattintva nézheti meg!

Oszd meg másokkal is!
Mustra