A Katonában téma a gyerekkori szexuális zaklatás

A gyermekkori szexuális bántalmazás olyan téma, ami mellett sem szülőként, sem hétköznapi emberként nem szabadna senkinek szó nélkül elmennie, mégis olyan tabu, amit emlegetve legtöbben elfordítják a fejüket. Nem így a Beszélj róla! projekt, aminek az alapítói három éve vették a fejükbe, hogy megpróbálnak segíteni a szörnyűségeken átesett szereplőknek, hogy újra teljes (teljesebb) életet élhessenek, még ha ez nem is megy könnyen. A beszédes írói álnevű Anoni Mara 2013-ban megjelent könyve, a Bűn vagy bűnhődés sarkallta arra a szervezőket, hogy megtörjék a kínos csendet, ami a témát övezi, és ennek eredményeként született a fenti projekt, amiben anonim számolhatnak be az áldozatok az őket ért atrocitásokról, ami a szakemberek szerint az első lépés a gyógyulás felé. 

Indulása óta számtalan levél érkezett a honlapra, a szervezők ezért a UNICEF-fel közösen elindították az ÁRTatlan elnevezésű programsorozatot, amit egy szakmai kerekasztalbeszélgetés, valamint a május elején a Katona József Színházban bemutatott fotókiállítással és beszélgetéssel egybekötött programsorozat. A sorozat zárórendezvénye egy rendhagyó beszélgetés május 25-én a Katona Sufnijában. A beszélgetés fő témai:

  • Lerombolhat-e a gyermekkori szexuális bántalmazás egy egész életet?
  • Miért hallgat az áldozatok többsége?
  • Hogyan segíthetnek a hozzátartozók, az ismerősök és a szakemberek?

Szakemberek, azaz Víg Sára és Lénárd Kata pszichológusok, Berkesi Zsuzsa és Pócs Balázs, a Beszeljrola.hu alapítói, valamint a közönség ezeket a kérdéseket próbálják majd megválaszolni, de ami még ennél is fontosabb, hogy felhívják a figyelmet a probléma komolyságára.

Nem titok ugyanis, hogy a nemzetközi statisztikák szerint minden hatodik-hetedik lány és minden tizedik fiú válik szexuális bántalmazás áldozatává 18 éves kora előtt, ahogy az sem, hogy a gyermekkori szexuális abúzus áldozatainak körülbelül 90 százaléka ismeri az elkövetőt. A bántalmazás elkövetője a legtöbbször férfi ismerős: vér szerinti apa vagy nevelőapa, más férfi hozzátartozó, családi barát, szomszéd.

Berkesi Zsuzsa a Trend Fm Kultúrpart című műsorában arról beszélt, mennyire fontos (lenne), hogy az emberek ne félrefordítsák a fejüket, hanem nézzenek szembe azzal a ténnyel, hogy az áldozatok, – akárcsak az elkövetők – köztünk élnek. Egyúttal felhívta a figyelmet a prevencióra, amivel legalább minimális szinten felkészíthetjük gyermekeinket a rájuk leselkedő veszélyekre. 

A május negyedikén megnyílt fotókiállításon felszabadult fiatalokról készült fényképek alá írták a szerkesztők a honlapról vett kemény mondatokat, amiket ezek a gyerekek az erőszaktevőiktől hallottak, majd a Katona színészei olvastak fel a honlapra beérkezett vallomásokból. Az ingyenes szerdai beszélgetésre a Beszeljrola.hu, az UNICEF és a Katona József Színház szeretettel vár minden érdeklődőt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek