David Bowie új lemezzel ünnepli a 69. születésnapját

Hihetetlen, de zene és a popszakma világában sokszínűsége okán csak kaméleonként emlegetett David Bowie a napokban tölti be 69. életévét, ami annyit jelent, hogy már ötven éve diktálja a trendeket és van hatással kortársaira valamint az őt követő generáció tagjaira. Szerencsére a hatvanas-hetvenes és nyolcvanas évek irányzataira erős befolyással bíró zenésznek esze ágában sincsen visszavonulót fújni, sőt éppen a születése napján debütál 25. stúdióalbuma Blackstar címmel. A semmiből jött 2013-as Next Day című lemezt követő albumról a Rolling Stone magazinnak is csak annyi információja volt, hogy hét új dal lesz rajta hallható, melyeken leginkább a Krafwerk világát idéző elektronikus hangzás keveredik majd "jazzes" elemekkel, a készítők pedig ügyeltek rá, hogy ezúttal elkerüljék a rock & roll stílusjegyeit.

Bármit is jelentsen ez Bowie olvasatában, mi már nagyon várjuk az új albumot, amiről két új számhoz, a címadó Blackstarhoz, valamint a Lazarushoz már kijöttek a klipek is. Alább a címadó számé:

De nem kevésbé zavarbaejtő a Lazarus klipje sem, alább mutatjuk azt is. A lemezt ide kattintva rendelheti elő.

Bár a Little Richard-rajongó zenész a hatvanas évek első felében több blues bandában is kipróbálta magát, vicces, hogy első tévészereplése mégis egy teljesen más okból történt 1964-ben. Az akkor mindössze 17 éves Bowie ugyanis a The Society of The Prevention of Cruelty to Long-Haired Men (A Hosszúhajú Férfiakkal Való Durva Viselkedés Elleni Egyesület) nevében világosította fel a BBC nézőit arról, hogy mégis milyen atrocitások érik őt és sorstársait az extravagáns frizurájuk miatt. Az alábbi videóban megnézheti, hogyan kel a hosszú hajú férfiak védelmére a kamaszkorú Bowie.

Lássuk be, valahol eléggé hazabeszélt, amikor kiállt a jogért, hogy a férfiak is olyan frizurát hordhassanak amilyet akarnak. Hiszen ő maga aztán nemcsak a ruhatárát és stílusát váltogatta nagy gyakorisággal, hanem természetesen a frizuráját is. Kis túlzással, de Bowie stúdióalbumonként más-más frizurát kért a fodrászától, melyek közül jó néhány a mai napig trendinek számít egyes szubkultúrákban. Az egyik legikonikusabb, a hermafrodita űrlény, Ziggy Stardust formabontó frizurája például a mai napig visszaköszön különböző videóklipekben és divatanyagokban.

Hozzánk hasonlóan nagy Bowie-rajongó lehet a SupBowie.com oldal ötletgazdája is, aki egy különös módját választotta a zenész előtt való tisztelgésnek. Az oldal a „Mit csinált David Bowie a te korodban?” kérdéskörön alapszik, és ha a kijelölt rubrikába beírjuk a jelenlegi életkorunkat, akkor a gép az orrunk alá dörgöli, hogy bezzeg Bowie a mi korunkban már mi mindent ért el. És Bowie nagyjából mindenkit mindenben olyannyira leköröz, hogy még csak azzal se nagyon tudjuk nyugtatni magunkat, hogy jó, jó, de ő tényleg egy űrlény, aki amúgy is mindig minden tekintetben megelőzte a korát.

Ha például beírjuk a 17-es évszámot, akkor kiadja, hogy Bowie 1964 júniusában a The King Bees tagjaként, akkor még David Jones néven kiadta a Liza Jane / Louie Louie Go Home című albumot. Bowie karrierje korai időszakában Elvis-stílusú zenét és bluest játszott, és a The King Bees mellett tagja volt a The Mannish Boysnak és a The Lower Thirdnek is.

A SupBowie.comnak természetesen arra is van válasza, hogy mit csinált a zenész 29 éves korában. Míg mi ekkoriban legfeljebb baromi boldogak voltunk, ha végre kaptunk egy normális állást, addig a zenész leforgatta első filmjét, a Földre pottyant férfit. Persze nem a furcsa hangulatú sci-fi volt a zenész utolsó filmes szerepe, később számos más alkotásban is feltűnt, játszott többek között a Bele az éjszakába, a Fantasztikus labirintus, a Krisztus utolsó megkísértése, a Twin Peaks -Tűz, jöjj velem! illetve a Mindenki a napra tör című filmekben, és persze Susan Sarandonnal az egyik legszexibb vámpírfilmben, az Éhségben.

Mit csinált David Bowie 34 évesen? Az akkor éppen glam rockban utazó zenész a Quennel közösen elkészítette az „Under Pressure” című kislemezt, ami később helyet kapott az együttes 1982-es „Hot Space” című albumán is. A dal basszusszólamát később Vanilla Ice is felhasználta az Ice Ice Baby című dalában, de feldolgozta a The Used, Joss Stone valamint a brit Keane is az elmúlt években.

A zenei trendekkel mindig egy lépéssel előrébb járó Bowiet már a kezdetek óta elismerte a szakma, öt évtizedes pályafutása alatt rengeteg díjat besöpört, ahogy az olyan rangos elismerések sem kerülték el, mint a Grammy Lifetime Achievement Award vagy a Rock and Roll Hall of Fame. A Rolling Stone magazin minden idők 100 legnagyobb előadóját számon tartó listáján a 39. helyre sorolták, a VH1 100-as listáján a 7.helyen áll, míg a BBC 100 legnagyobb britet soroló listáján a 29. helyen végzett, illetve a brit popzene történetének tíz leggazdagabb előadója között tartják számon. Kattintson az óriásgalériára és nézze meg David Bowie nem mindennapi 50 évét képekben és hallgassa meg közben az egyik kedvenc Bowie albumát vagy egy másikat és akár egy harmadikat.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra